Sander 2.0

Body: 

Symboolpolitiek. Daar beticht Ruud Schotting staatssecretaris Sander Dekker van met zijn plannen voor hoogbegaafde kinderen. Daarnaast roept hij lezers op een naam te bedenken voor het nieuwe onderwijsgebouw.

Symboolpolitiek. Daar beticht Ruud Schotting staatssecretaris Sander Dekker van met zijn plannen voor hoogbegaafde kinderen. Daarnaast roept hij lezers op een naam te bedenken voor het nieuwe onderwijsgebouw.

Nou doet hij het weer! Laatst zapte ik om half elf even rond, en jawel hoor daar zat hij weer in de talkshow van Humberto Tan!!! SANDER, die onweerstaanbare Staatssecretaris van Onderwijs. Ik val absoluut niet op mannen, maar sinds ik die Sander in beeld heb gekregen begin ik toch licht … Geef toe: die krullen, die rode konen, die bril, die lach! Sorry, ik dwaal weer eens af.

Ja daar was hij weer, en met een schitterend en ontroerend nieuw verhaal! Ik hing aan zijn lippen. Dit keer had onze Staatssecretaris bedacht dat er meer geïnvesteerd moet worden in talenten op de middelbare school. Hoogbegaafde leerlingen moeten meer gestimuleerd worden, want ze vervelen zich kapot! Middelbare scholieren die excellent zijn moeten ook Cum Laude op hun diploma kunnen krijgen. 

Dat zijn nou echt doortastende ideeën waar we echt iets aan hebben! Een volstrekt nieuwe kijk op de zaak! ‘Waarom zouden begaafde leerlingen geen klas over kunnen slaan, of zelfs twee’, vroeg Sander zich serieus af. ‘Dat deze slimme leerlingen het vwo-diploma in slechts 4 of 5 jaar kunnen behalen?’ 

En zo reutelde hij nog even door over ‘nog veel meer mooie plannen’. Mijn moeder is 81, en die heeft ook ooit een klas overgeslagen omdat ze zo bij de hand was. Tot op de dag van vandaag twijfelt ze of dat toen, net na de Oorlog (U weet wel die met onze Oosterburen), wel zo’n goed idee is geweest. Nu komt Sander met een geheel nieuw idee: leerlingen klassen laten overslaan! Op welke planeet hebben ze die Sander eigenlijk ooit gevonden? Iedereen met de intelligentie van een middelgroot insect weet dat er al sinds mensenheugenis klassen worden overgeslagen en dat er al decennialang organisaties strijden voor een betere positie van hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs. Sander dus niet.

Ik word hier dus kostmisselijk van! Dit is allemaal symboolpolitiek. Niemand wordt er iets wijzer van, alleen Sander en Tante Jet zelf. Ze nemen ons gewoon in de maling. Minister Bussemaker stelt 1 miljoen euro ter beschikking voor de ontwikkeling van MOOC’s. Lachwekkend. We hebben maar liefst dertien universiteiten in Nederland. Reken zelf maar uit waar we het dan over hebben. Over rekenen gesproken… Nu ga ik me pas echt opwinden!

Als een Minister of Staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen werkelijk ballen zou hebben, dan zou deze bewindspersoon (m/v) moeten ingrijpen in de teloorgang van het Wiskunde Onderwijs op de middelbare scholen. Daar is dus iets helemaal mis mee. De zogenaamde ‘onderwijsvernieuwingen’ in de laatste decennia hebben geleid tot:

  1. De invoering van de Grafische Rekenmachine (GR) 
  2. De afschaffing van de staartdeling,
  3. De invoering van ‘schattend rekenen’
  4. Het verwaarlozen van algebraïsche vaardigheden. 

Dit heeft tot gevolg dat een vwo-leerling die Wiskunde-A heeft afgerond (na nota bene 6 jaar kostbaar onderwijs….) helemaal, maar dan ook helemaal niks kan/weet. Bij Psychologie heeft men vrijwel niks aan de statistiek die in Wiskunde-A behandeld wordt en bij Geowetenschappen is inmiddels een zomercursus Wiskunde in het leven geroepen om de aansluiting met de universitaire Wiskunde nog enigszins dragelijk te maken. Wat is dit voor onzin?!

Een bewindspersoon met echte ballen (m/v) verbiedt het gebruik van de GR voor personen onder de 18 jaar (net als drank en sigaretten), verbiedt enigerlei vorm van ‘schattend rekenen’, verplicht het gebruik van staartdelingen en verwerft vervolgens als Minister en/of Staatssecretaris de zo fel begeerde ‘Eeuwige Roem’. Zo simpel is dat! Maar daar branden Sander en Jet liever hun handen niet aan… Nee, iets echt wezenlijks betekenen voor Onderwijs, dat gaat ze nou net even een stapje te ver. Ze neuzelen liever over MOOCs, klassen overslaan en Cum Laude op vwo-diploma’s, liefst op tv. O ja, Humberto vond het allemaal prachtig! Hij glom helemaal en is helemaal dol op Sander. Ik dus niet meer!

PS Een oproep:
Het nieuwe onderwijsgebouw achter het Minnaert zoekt naar een mooie naam. Ik had aan het CvB voorgesteld: Gerard ’t Hooftgebouw. Dat kan niet omdat Professor ’t Hooft (Nobelprijswinnaar) nog onder ons is en nog steeds excelleert in de theoretische fysica . UU-gebouwen worden uitsluitend vernoemd naar UU-wetenschappers die het tijdelijke verruild hebben voor het eeuwige. Dus wie bedenkt een mooie naam voor ons nieuwe onderwijsgebouw? Stuur uw suggesties naar onderwijsgebouwuu@gmail.com.

Facebook Twitter Whatsapp Mail