Wanneer het onvoorstelbare gebeurt

Campuscolumnist Ruud Schotting begeleidde Koen tijdens zijn master Hydrologie, een bijzondere student. Deze week hoorde hij dat Koen het onvoorstelbare heeft gedaan…

Wat ik geweldig vind aan mijn dagelijks werk is dat ik het voorrecht heb jonge mensen te begeleiden op weg naar hun toekomst. Een van de kerntaken van de UU. Ik vind het altijd heel mooi als een student(e) “groeit” tijdens een stage- of afstudeeronderzoek. Dat ze er zelf achter komen dat ze niet alleen iets weten maar ook echt iets kunnen. Dat laatste overkwam ook mijn student Koen. Koen, zo noem ik hem maar even.

Koen meldde zich aan als student voor de master Hydrologie aan de UU. Hij had een vooropleiding Chemische Technologie op HBO niveau en werd toegelaten. Hij was wat ouder dan de gemiddelde masterstudent en dat kwam doordat hij al een aantal jaren gewerkt had, althans, dat zei hij.  Koen volgde al onze mastervakken, en met succes. Hard werken, dat wel. Koen was een grote kerel, altijd een glimlach op zijn gezicht en een onafscheidelijk pakje shag/sigaretten in zijn borstzak.

Koen wilde bij mij afstuderen, het liefst op een hydrogeologisch onderwerp in een ver en vochtig (ontwikkelings) land. Toevallig had ik net iets op de plank liggen in India. Toen ik dit wilde gaan regelen, nam  Koen me plotseling in vertrouwen en vertelde dat hij voordat hij aan onze master begon zeer ernstige psychische problemen had gehad. Lang en heel heftig. En dat hij, om weer terug te keren naar de maatschappij, gekozen had om Hydrologie te gaan studeren. Daar lag zijn belangstelling en wat hem betreft zijn toekomst. Ik snapte er eigenlijk helemaal niks van: die leuke, altijd lachende grote vent: psychiatrische problemen? Hoezo?! Onvoorstelbaar, nooit ook maar iets van gemerkt.

Koen voelde zich inmiddels zo goed dat hij het zowaar aandurfde om maandenlang naar India te gaan om zijn MSc-onderzoek te doen. Dat was voor hem echt een enorme overwinning. Maar ook reuze spannend! Niet alleen voor hem, ook voor mij. Wat als…? Maar het ging perfect! Koen groeide.  Ondanks de uiterst moeizame omstandigheden aldaar wist hij de juiste data te verzamelen, berekeningen te doen en een prima MSc-verslag te produceren. Hij studeerde met glans af en wist zowaar een promotieplaats aan de TU Delft te bemachtigen. Hij was super blij. Ik ook! Zo hoort dat ook te gaan.

Echter, de demonen kwamen terug. Afgelopen week hoorde ik tot mijn grote ontzetting dat Koen in de nacht van 10 op 11 februari 2014 het onvoorstelbare heeft gedaan…

Advertentie