Een hip haventje bij Utrecht CS

Body: 

Columnist Chiem Balduk heeft ook deze maand weer een verfrissend plan om de stad nog hipper te maken. Hij zou graag een binnenhaven bij het Smakkelaarsveld.  

Columnist Chiem Balduk heeft ook deze maand weer een verfrissend plan om de stad nog hipper te maken. Hij zou graag een binnenhaven bij het Smakkelaarsveld.  

Deze wilde man droomt graag van wilde plannen voor Utrecht. Zo pleitte ik vorige maand nog voor Poetineske annexaties van voorsteden als Nieuwegein en Maarssen en eerder voor de aanleg van een U-baan door de binnenstad. Op zich best haalbare ideeën, maar enkel met een flinke zak geld.

Dat geld is er niet bepaald. De immense verbouwingen en project in het stationsgebied legen de kas van de stad behoorlijk. Niet gek natuurlijk, bij alle megaverbouwingen faalt er wel eens wat. Neem de Noord-Zuidlijn, of het gezicht van Patty Brard.

Bij CU2030 (spreek uit: See you to 030), zoals het stationsproject hip heet, is bijvoorbeeld het plan voor een enorme bieb op het Smakkelaarsveld mislukt. BIEB++ heette het plan en alleen daarom ben ik al bij dat het niet door is gegaan. De verzameling dode bomen komt nu in het oude postkantoor op de Neude, wat betekent dat het Smakkelaarsveld nog onbestemd is.

Het water terug
Ik hoor je, lieve lezer, denken: ‘Hmm smaksmakkesveld?’ Niet erg, ik wist het ook niet direct. Het Smakkelaarsveld is de enorme fietsdump aan de centrumzijde van het CS. Als de fietsenstalling (de grootste ter wereld!) gereed is, verdwijnt die berg van wielen en ‘Bij ons zit je goed’-Rabobankzitjes en komt er een enorme vlakte vrij.

Artist impression CU2030

Op de bovenstaande ‘artist impression’ zien we in het rood de toekomstige tram- en busbaan en verder gras, gras en een enkele boompartij. Dat meest centrale stukje Utrecht moet gebruikt worden, vind ik, dus heb ik als stadsrevolutionair een plannetje klaar liggen voor de gemeente. Een betaalbare, dit keer.

Zoals op de afbeelding te zien is, stroomt er binnenkort weer water langs het ‘veld’ om vervolgens onder de sporen door aan te sluiten op de Leidsche Rijn, net als vroeger. Vroeger is immers het goede. Zou het daarom niet het idee zijn om het gehele Smakkelaarsveld in te richten zoals het vroeger was?

Van fietsdump naar hip en happening
Na wat zoeken vond ik deze ansichtkaart uit 1920. Het ‘veld’ was toen een schattig binnenhaventje, compleet met koopmanswoningen en bruine kroeg op de hoek. Als ik dit honderd jaar oude beeld zo zie, vraag ik me af of het niet een idee is om - als het veld toch leeg blijft - er een nieuw binnenhaventje te maken. Een kleine, voor toeristische sloepjes bestemde haven met horecagelegenheid erbij, waarvandaan zo de Utrechtse singels mee rond gevaren kan worden. Wat lampionnetjes aan de bomen en picknicktafels erbij en je hebt een heel knus plekje gecreëerd in het drukste stuk van de stad.

Vince de Vries, via Skyscrapercity

Ik zie het al helemaal voor me, hoe ik op een mooie voorjaarsdag in 2021 een biertje drink bij Café De Smackelaer en vervolgens met een fluisterbootje zo de Utrechtse singel op vaar. Achter me hoor ik de treinen wegdenderen uit het CS, terwijl ik de historische binnenstad binnencruise. Dat is toch veel beter dan een BIEB++? De gemeente heeft mijn nummer! 

Facebook Twitter Whatsapp Mail