Het is over

Body: 

Columnist Maarten Over de Vest studeert binnenkort af. In zijn laatste column geeft hij de studenten nog één tip. ‘Zorg ervoor dat je geniet.’

Columnist Maarten Over de Vest studeert binnenkort af. In zijn laatste column geeft hij de studenten nog één tip. ‘Zorg ervoor dat je geniet.’

Het is over, het is gedaan. Nu jaren van studeren komt er voor mij een eind aan. Een eind aan het studeren en dus een eind aan deze korte reeks columns. Ik heb geprobeerd een tipje van de sluier van het studentenleven op te lichten. Dan weer joggingbroeken, dan weer geluiden en dan weer de bieb. Maar al had ik al mijn studentenjaren columns kunnen schrijven, dan nog was hetgeen ik had opgelicht nog steeds niet meer dan het tipje geweest.

Nu komt de machine krakend tot stilstand. Niet alleen voor mij maar voor iedereen. De zomer komt eraan. Onbezorgd genieten van de zon, de zee, het park. Andere landen, andere mensen. Nu even niet meer nadenken over tentamens, scripties of essays maar gewoon zorgeloos genieten. Tot september, wanneer het brein langzaam weer mag gaan malen.

Toch wil ik deze column niet benutten met schrijfsel over hoe mooi de zomer wel niet is en hoe fijn het kan zijn om vrij te zijn. Ook wil ik deze column doorspekken met diepzinnige weerspiegelingen over het studentenleven of vullen met observaties van de absurditeit van de studentikoze dagen.

Ik wil slechts een tip meegeven voor de komende jaren al besef ik mij dat dit pretentieus is. Wat kan ik immers studenten nog leren? Heb ik een originele gedachte die nog geen enkele student heeft gehad?

Natuurlijk niet. Maar ik heb op de valreep nog wel iets geleerd. Geen metafysica of iets dergelijks maar een menselijke tip.

Een vriend nam mij mee om te genieten van een wandeling in het gras. We deden onze schoenen uit en keken naar de lucht. ‘Wanneer is de laatste keer dat je zorgeloos naar de lucht heb gestaard?’ Ik moest hem het antwoord schuldig blijven. Niet omdat ik dat ik nooit naar de lucht heb gestaard maar omdat het de afgelopen jaren zelden zorgeloos was. De universiteit had mij getraind om overal over na te denken. En ik had mijzelf aangeleerd om altijd na te denken. Zelfs tijdens het kopje koffie in mijn pauze dacht ik na over van alles: vrienden, studie, liefde, politiek, alles. ‘En wat wil je dan doen als je alles hebt uitgedacht? Een boek schrijven? Alsof er niet genoeg boeken zijn. Geniet gewoon.’ En dat heb ik daar geleerd: genieten!

Dus als de zomer voorbij is en de colleges gaan weer van start, zorg ervoor dat je ook dàn geniet. Stop af en toe met nadenken. De machine hoeft niet altijd te draaien en te beuken! 

‘zo walst de waarheid op naar haar centrale
schoon beschadigd zegevirussend aan het eind
draait zij zich om zich automatisch te herhalen
om zich te herhalen automatisch tot het eind’

Lucebert, Troost de hysterische robot

Facebook Twitter Whatsapp Mail