Huisoorlog

Body: 

Syme van de Lelij schrijft in zijn genomineerde column voor de campuscolumnist hoe een hospiteeravond in een studentenhuis kan uitmonden in een heuse huisoorlog.

Syme van de Lelij schrijft in zijn genomineerde column voor de campuscolumnist hoe een hospiteeravond in een studentenhuis kan uitmonden in een heuse huisoorlog.

De beste manier om de relatie met je huisgenoten op scherp te zetten, is door een hospiteeravond te houden. In één klap worden alle frustraties blootgelegd. “Ik wil iemand die zich wél aan het schoonmaakrooster houdt”, zegt degene die er zelf het meeste moeite mee heeft. “Nee, er moet iemand komen die wél stil is om half drie ’s nachts”, aldus de werkende die al lang het studentenhuis uit had moeten zijn. Voor alle duidelijkheid: dan is de avond nog niet begonnen.

Als de kandidaten de deur uit zijn barst de hel los. Het begint gemoedelijk met het wegstrepen van de minst leuke: de jongen die dacht zich in het huis te kunnen kopen met een fles chilisaus, de fulltime werkende vrouw die zich op internet voordeed als een vlotte studente om maar uitgenodigd te worden, de onzekere jongen die zichzelf veel te veel moed had ingedronken.

De problemen beginnen pas als er nog twee kandidaten op de shortlist staan. Dat is het moment dat het huis tot op het bot verdeeld raakt en toegeven er niet meer inzit. Nu woon ik gelukkig in een heel beschaafd huis, maar ooit dreigde een huisgenootje me dood te slaan met een wokpan als ik niet zou capituleren. Gelukkig bleef het bij een bedreiging.

Nadat de hulp van derden is ingeschakeld (bedankt Facebook, voor gemeenschappelijke vrienden) is het tijd voor een afkoelperiode. Voor een half uur trekt iedereen zich terug op zijn of haar eigen kamer. Zogenaamd om tot inkeer te komen, in de praktijk om nieuwe argumenten te bedenken. Dan is het volhouden en tot diep in de nacht discussiëren tot iemand opgeeft. De strijd is voorbij, totdat blijkt dat de nieuwe huisgenoot totaal niet bevalt. Dan “hadden we toch voor die andere moeten kiezen”.

Het is van levensbelang om de gebroken relatie spoedig te herstellen. De kans bestaat dat de sfeer zo verpest is dat de verliezer woedend het huis verlaat, met alle desastreuze gevolgen en vicieuze cirkels van dien.

Facebook Twitter Whatsapp Mail