Klussen: de ultieme proefschrift pieker therapie

Verhuizen en tegelijk je proefschrift afronden. Het lijkt geen gelukkig combinatie, maar volgens Wouter Marra is het klussen een goede remedie tegen piekeren.

Ik heb nog een paar weken om mijn proefschrift af te maken. “Waar kwam dat water op Mars nou vandaan?”, dat is de grote vraag waar ik me non-stop mee bezig houd. Ik sta er mee op, en ga er mee naar bed. De deadline komt steeds dichterbij en dat geeft steeds meer stress. Een groot deel van mijn tijd besteed ik er aan: ik blijf langer zitten aan het eind van de dag en ook ’s avonds en in het weekend kan ik het soms niet laten nog wat te doen.

Het is niet dat ik in tijdsnood kom. Maar er schieten de hele dag gedachten door mijn hoofd over losse eindjes en nieuwe ideeën. “Zou het dan toch geregend hebben op Mars?” En vervolgens kan ik mezelf niet bedwingen tóch nog even aan een paper te werken. Eerlijk gezegd lever ik in die losse uurtjes buiten werktijd nauwelijks goed werk, zonde van de moeite.

Even sporten om mijn hoofd leeg te maken werkte ook niet meer. Het lijkt wel efficiënt om tijdens het fietsen ook na te denken over de grondwaterdruk op Mars, maar een wielrenner met zijn hoofd op een andere planeet is niet al te bevorderlijk voor de verkeersveiligheid.

Ik maakte het mezelf ook niet al te gemakkelijk. Drie weken geleden hebben we de sleutel van ons nieuwe huis gekregen. Heel leuk, natuurlijk. Maar stapels dozen, meubels en klussen stonden klaar om verplaatst of uitgevoerd te worden. En de lijst met to-do’s voor mijn proefschrift was nog in het stadium dat deze vooral langer werd en niet korter. Ik zag op tegen de lastige strijd tussen werk en privé.

Maar goed, vrienden en familie opgetrommeld. En daar stonden we dan, veel te zware dozen te tillen en ondersteboven in het trapgat een wasmachine naar zolder te trekken. En ondertussen was ik aan het piekeren over waar dat water nou vandaan moet zijn gekomen in de badkamer... De badkamer? Ik betrapte mezelf er op dat ik niet meer voortdurend met mijn proefschrift bezig was!

Dat verhuizen was de remedie voor mijn proefschrift gepieker. Verwarmingsbuizen leggen, elektra aansluiten en kasten in elkaar zetten vraagt blijkbaar genoeg hersencapaciteit om dat promoveren even helemaal te vergeten. Heerlijk therapeutisch, dat klussen. En wat is het vervolgens toch fijn om na een weekend opgevouwen in de kruipruimte of ketelhok te hebben gelegen weer lekker de hele dag te zitten en efficiënt door te werken!

Een proefschrift afmaken en lekker klussen, ik kan het iedereen aanraden! (vrijwilligers kunnen zich nog melden)

Tags: proefschrift | mars

Advertentie