Pompoen met wodka

Body: 

Bezopen jongeren in zombiepakjes: dat is de Nederlandse Halloween anno nu. En Nederlandse studenten vinden dat heerlijk, constateert Elianne Dummer.

Bezopen jongeren in zombiepakjes: dat is de Nederlandse Halloween anno nu. En Nederlandse studenten vinden dat heerlijk, constateert Elianne Dummer.

Gefascineerd scrolde ik door mijn tijdlijn langs de talloze foto's met heksen, vampiers en een enkeling verkleed als Patricia Paay. Het was weer de avond vol engerds geweest. Engerds en veel bier, aka Halloween. Ik kende dit feest vroeger eigenlijk vooral van het Amerikaanse Friends; in Nederland werd het niet echt gevierd. Maar dat is dus veranderd. Halloween is in.

De Nederlandse Halloween is bij uitstek iets voor studenten, gezien de combinatie van feesten en verkleden. Het is sowieso meer een feest van de jongvolwassen generatie. Iets nieuws én overgewaaid uit Amerika: factoren die meestal meer aanslaan bij deze mensen. Onschuldige kinderen die trick or treat roepen of een met spinnenwebben versierd bejaardentehuis? Mwah. Bezopen jongeren in zombiepakjes: dat is de Nederlandse Halloween anno nu.

Maar goed, nu keek ik dus naar foto's van een guacamole kotsende pompoen en ik dacht aan het feestje waar ik was geweest. Ik had me vermaakt. De één slurpte met een rietje van haar bier, omdat anders haar schmink zou vervagen. Ze was namelijk vergeten of het schmink op water- of op vetbasis was. Een ander vertelde slissend doch enthousiast dat ze thuis al had getest of er een flesje tussen haar scherpe hoektanden paste. Dat was godzijdank zo geweest. Terwijl ze dit vertelde, viel haar zojuist nog bejubelde vampiergebit uit haar mond en moest ze deze al kruipend over de grond gaan zoeken. Ik genoot met volle teugen.

Maar niet iedereen is dus in voor dit relatief nieuwe verkleedpartijtje. Dit werd me goed duidelijk toen ik aan mijn oma vertelde dat ik naar een Halloweenfeestje ging. ''Oh, dat met die pompoenen, of niet?!'' riep ze gealarmeerd uit. Ik beaamde dat en vertelde niet dat die pompoenen bij de studentenfeestjes regelmatig gevuld zijn met wodka. Zelfs zonder deze informatie vond mijn oma dit griezelfeest maar vreemd. Ik kreeg iets te horen over de veramerikanisering en commercieel misbruik. Ach.

Evolueert Halloween op den duur van meer jongeren en jongvolwassenenfeest in iets waar iederéén vrolijk aan meedoet? Ik denk het wel. En dat is prima. Dan denk ik over vijftig jaar met weemoed terug aan die tijd waarin je in college de laatste resten nepbloed van je wangen krabde en de pompoenschilfers uit je haar klopte.

De tijd waarin Halloween bij uitstek een lekker typisch studentengebeuren was. En dan zeur ik vol overtuiging over de belachelijke feesten van de jongeren tegen die tijd. Want zo gaan die dingen. Maar voorlopig? Voorlopig drink ik mooi één keer per jaar wodka uit een pompoen. Dat met spinnenwebben versierde bejaardentehuis komt later wel.

Facebook Twitter Whatsapp Mail