Solidariteit
Het is mooi als solidariteit betekent dat je betaalt voor iemand die het minder heeft. Maar dat is niet de realiteit, zo meent econoom Frank van der Salm. De junior docent en de werkende student betalen mede het (pre-)pensioen van de hoogleraar waar ze zelf geen recht meer op hebben.
Rond deze tijd moet ‘ie wel weer binnen zijn; de salarisspecificatie. Een volstrekt oninteressant ding natuurlijk, want wat er onder de streek staat merk je vanzelf op je betaalrekening en wat er boven staat ben je sowieso kwijt. Maar even een test; weet u wat ‘WN-premie VPL’ betekent? Ik ook niet, dus ik heb het even opgezocht. VPL staat voor 'Wet aanpassing fiscale behandeling VUT/prepensioen en introductie levensloopregeling’. Dat zegt u dus nog steeds niets, en ik vermoed dat het ook zeker de bedoeling is. Het is namelijk de premie die u betaalt om het prepensioen voor medewerkers tussen 55 en 65 te financieren. Oh? Niks aan de hand!
Dat dacht u! Wanneer u namelijk jonger bent dan 61 heeft u daar helemaal geen recht meer op. Uw premie wordt gebruikt om het prepensioen van uw collega’s te financieren. U betaalt iedere maand zo’n 100 euro aan het riante pensioen van oud-collega’s die lekker rond hun 55ste zijn gestopt met werken en van hun enorme overwaarde genieten. Terwijl u te horen krijgt dat pensioenen voortaan niet meer waardevast zijn, u minstens tot uw 67ste door moet werken, en uw hypotheek een tophypotheek geworden is, betaalt u wel voor de golfclub van anderen. Vreemd? Ja, natuurlijk, belachelijk, waanzin, diefstal!
Sorry, zo mag ik dat natuurlijk niet noemen, dit is volgens onze sociale partners ‘collectiviteit en solidariteit’. En het moet gezegd worden, het is ooit nog veel maffer geweest. Tot 2004 hadden we nog het systeem van de ‘eindloonregeling’ waarbij het laatste loon de hoogte van het pensioen bepaalde. De secretaresse betaalt dan het pensioen van de hoogleraar. Dat doet ze overigens nog steeds, want laagopgeleiden worden gemiddeld 7 jaar minder oud dan hoogopgeleiden, dus voor de laatstgenoemden is collectiviteit een stuk interessanter.
Ook in de pensioenplannen van vorig jaar was de solidariteit weer prachtig uitgewerkt; de stijging van de pensioenleeftijd geldt niet voor oudere werknemers en de verlaging van de rekenrente schuift het risico mooi door naar de jongeren. Solidariteit van jong naar oud en van arm naar rijk: als dat solidariteit is, begrijp ik ook gelijk waarom het alleen collectief (= gedwongen) uitgevoerd kan worden.
Maar ja, wat doe je eraan? Ik kan die VPL-premie moeilijk terugeisen van mijn hoogleraar. Ik kan onder het motto van ‘mag ik even voor, ik betaal je pensioen’ misschien nog wat tijd terugwinnen bij het koffiezetapparaat. Enige nadeel is dat de secretaresses en aio’s mij weer passeren.
En alle studenten natuurlijk; jullie zullen later ongetwijfeld mijn camper financieren. Bedankt alvast, jullie mogen gerust voordringen!