Sportzomer vol Utrechtse toppers

Een EK zonder Oranje. Ariënne Mulder mist het meer dan ze wil toegeven. Maar gelukkig komen er nog veel sportevenementen, met daarbij ook volop Utrechtse inbreng.

Geen brullende leeuw op mijn t-shirt, geen rood-wit-blauwe vlaggetjes op m’n wangen en geen wuppies in de supermarkt. Uitgezonderd van die enkele keer dat ik mijn thuisclub Cambuur volg, ben ik eigenlijk geen voetbalfanaat. Het kan me meestal niet zoveel schelen.

Toch is het anders wanneer Oranje speelt. Dan vind ik het ineens wel heel leuk. Maar nu doen ze dit jaar niet eens mee. Om een existentiële crisis te vermijden, zit ik nu toch af en toe naar de Rode Duivels te kijken. Maar dat is eigenlijk net niks.

Ik moet toegeven dat ik het voetbal toch sterker mis, dan ik eigenlijk wil toegeven. Ik houd van de sfeer in het land. De gezelligheid in de kroegen en op pleinen, het commentaar op tv en de tactieken en voorspellingen van mensen die eigenlijk helemaal geen verstand van voetbal hebben (ja, hier reken ik mezelf ook toe). Dit hoort voor mij allemaal zo sterk bij het begin van de zomer en bij het bijna-vakantie gevoel. Bovendien verbindt sport en dat is af en toe best nodig in Nederland vind ik.

Gelukkig hebben we een ontzettend mooie en oranje sportzomer voor de boeg. Wimbledon is deze week begonnen en hier verschijnt onze nieuwe Nederlandse heldin, Kiki Bertens, ook weer ten tonele. De Tour de France start aankomend weekend, met Bauke Mollema en Tom Dumoulin, wat ook vast mooi sportspektakel oplevert.

En als klap op de vuurpijl staan ook de Olympische Spelen in Rio voor de deur. Ranomi Kromowidjojo en Epke Zonderland gaat het ongetwijfeld weer goed doen, maar ook de Utrechtse Dafne Schippers zal gaan strijden voor een gouden plak. Een spannende zomer dus.

Bovendien weet ik, als roeier bij Orca, dat er dit jaar ook behoorlijk wat (oud) studenten van Universiteit Utrecht mee doen met de Olympische Spelen. Inge Janssen, Claudia Belderbos, Monice Lanz en Kaj Hendriks varen mee met de equipe in Rio. Hartstikke vet en iets om trots op te zijn!

Ik ken echter alleen de topsporters uit Utrecht binnen het roeien, ik heb eigenlijk helemaal geen idee of er nog andere UU’ers mee dingen voor de prijzen deze zomer. Jammer! Ik had het leuk gevonden om te weten en ook hen te supporten. En hier ben ik vast niet de enige in.  Ik vind dat de universiteit hier best wat meer aandacht aan mag besteden. Mooi dat DUB een overzicht heeft gemaakt van alle sporters met een UU-verleden die meedoen aan de Olympische Spelen of daar ooit aan meegedaan hebben.

Sport heeft weliswaar niet direct te maken met de universiteit zelf of met studeren, maar het zijn wel Utrechtse studenten. Bovendien, denk ik dat sport verbindt, inspireert en mensen motiveert om te presteren. Allemaal dingen die de Universiteit ook nastreeft. Zoals wij als Nederlanders trots zijn op onze Oranje jongens, zouden we als Universiteit en Utrechtse studenten ook onze Utrechtse topsporters iets beter moeten volgen.  Dus, wie moet ik nog meer in de gaten houden deze zomer?

Het is eigenlijk dus maar goed dat Nederland niet mee doet met het EK. Op deze manier kunnen we wat meer aandacht focussen op andere Nederlandse en Utrechtse sporthelden. Bovendien is de zomer, als ik zo naar buiten kijk, ook nog helemaal niet begonnen en is het beter voor de laatste studieloodjes om zo min mogelijk afleiding te hebben. Maar over een paar weken zit ik, gehuld in het oranje, voor de buis! 

Advertentie