Valentijnsverwikkelingen

Valentijn is een erg haatbare dag, vooral voor alle gefrustreerde singles. Merel van ’t Hooft pleit ervoor Valentijnsdag weer anoniem, mysterieus en geheimzinnig te maken.

Wie de afgelopen week nog niet de Xenos in geweest is, Sky Radio geluisterd heeft, of zich een gekneusde duim heeft getinderd (of wie simpelweg 24/7 onder een statistiekboek geleefd heeft), zou het theoretisch gezien ontgaan kunnen zijn. De dag der dagen staat weer voor de deur. 14 februari. De dag van platte commerce, lauwe toenaderingspogingen en oncomfortabele lingerie. Toch?

‘Valentijnsdag is stom!’ roepen alle single en seksueel gefrustreerde columnisten jaarlijks weer. Het is dan ook een erg haatbare dag, perfect om alle opgespaarde frustratie en hormonen van de voorgaande 364 dagen op los te laten. Hoe dichterbij de confrontatie komt, hoe krampachtiger de (meestal vrouwelijke) stemmen hun standpunt proberen te verdedigen: Valentijnsdag is het toppunt van de vercommercialiseerde Westerse 21e-eeuwse consumptiemaatschappij. Basta.

Al die kleffe stelletjes met chocoladeverzamelingen onder de ene arm (in Amerika worden elke Valentijnsdag 36 miljoen hartvormige dozen verkocht), bloemen in de andere (jaarlijks 50 miljoen rozen wereldwijd), en een verzameling aan kaarten (1 miljard) maken het beeld van Valentijnsdag ook niet veel beter. De druk om ook te behoren tot dat gewilde deel van de maatschappij is zo hoog, dat 15 procent van de Amerikaanse vrouwen zichzelf een bos bloemen stuurt. Vijftien! Andere forever alone gevallen kopen gewoon Valentijncadeaus voor hun huisdier (zo’n 9 miljoen Amerikanen) of sturen brieven naar de Italiaanse stad Verona, de woonplaats van Shakespeares beroemde geliefden (jaarlijks 1000, gericht aan Julia).

Maar als je door de dikke laag van blozende beertjes, fluffy handboeien en plastic rozenblaadjes heen prikt, vind je soms, als je heel goed kijkt, de originele en leuke invulling van Valentijnsdag. Want natuurlijk is het hartstikke gezellig om morgen uit eten te gaan met je liefje en daarna samen op de bank te ploffen met je doos vol hartjeschocolaatjes en een Taylor Swift romkom. Maar helemaal spannend is dat natuurlijk ook niet. Nee, veel opwindender is Valentijnsdag juist als je single bent. Huh? Ja! Want hoewel er eigenlijk geen reden of speciale dag zou moeten zijn om je relatie te vertellen dat je van hem/haar houdt – als je dat alleen op Valentijnsdag doet, moet je jezelf eens even goed achter de oren krabben - is dat soms wel net even nodig om iets speciaals te doen voor iemand die nog niet Taylor Swift films met je wil kijken.

Ikzelf – voor het eerst sinds drie jaar weer single in februari – heb besloten de zingende koalabeertjes dit jaar aan me voorbij te laten gaan, en terug te keren naar de oorspronkelijke bedoeling van het feest. Anonimiteit, mysterie en geheimzinnigheid. Ik moedig iedereen dan ook aan om, hé, doe ‘ns gek, zelf initiatief te nemen dit jaar. Daar is niet meer voor nodig dan een pen en een stukje papier. Oké, en misschien een beetje parfum. En wie weet kun je Tinder daarna voorgoed aan de kant zetten, en voortaan op 14 februari saampjes luisterend naar de Valentijn top 101 door de Xenos struinen.

Advertentie