Wegens tentamens geen column
In de tentamenperiode hebben veel studenten de neiging studie-ontwijkend gedrag te vertonen. Maar goed ook, vindt Jesse van der Plas. Anders zouden er veel problemen ontstaan.
We kennen het allemaal. De weken voor de tentamens moet je hard werken als voorbereiding op je tentamen, maar elke keer is er ook weer de verleiding om toch nog iets anders te gaan doen, het zogenaamde studie-ontwijkend gedrag (SOG). Soggen kan vervelend zijn, maar is tegelijkertijd eigenlijk ook wel goed.
Je bent vroeg naar bed gegaan en om half acht word je heerlijk uitgeslapen wakker met ontzettend veel motivatie om te gaan studeren. Je legt je boeken vast klaar, maakt een lekker ontbijtje voor jezelf met een verse koffie en je neemt een lekkere lange douche; je bent er helemaal klaar voor. Je neemt plaats achter je bureau en ziet, m’n bed is nog niet opgemaakt.
Of oh, ik heb nog helemaal niet gecandycrusht vandaag. Of, laat ik nog maar even m’n ontbijtbordje afwassen. Voor je het weet vind je jezelf rond het middaguur met een opgeruimde kamer, 30 levels candy crush verder en een lege mailbox. Maar de bladzijde van je boek is nog niet omgedraaid en de markeerstift nog niet gebruikt.
Stel nou, dat het soggen niet bestond. Dan zouden er enorm veel andere problemen ontstaan. Een overzicht:
- Ruimtetekort in de bibliotheken. Niet meer om negen uur, maar om zes uur staan de studenten al te trappelen voor de monumentale deuren in de binnenstad of de veel te kleine draaideur in De Uithof. Geen gewenste situatie met risico op kleerscheuren door het vechten om een plekje.
- Waardeverlaging van het diploma. Mocht je echt gemotiveerd zijn, dan is cum laude nu nog iets bijzonders waarmee je je goed kan profileren op de arbeidsmarkt. Maar tegen de tijd dat iedereen de hele dag bezig is met studeren, wordt cum laude normaal en ben je daarmee gelijk minder interessant (en het is nú al zo moeilijk om een baan te vinden). Liever even wat meer profileringsmogelijkheden.
- Verveling en tijdsoverschotten van docenten. Nu er geen aanvullende toetsen of inzages gepland hoeven te worden (omdat iedereen toch een 10 haalt), blijft er enorm veel tijd over. Gelukkig zal de UU hiervoor wel weer wat projecten en tijdelijke financiering uittrekken, dus daar hoeven we ons eigenlijk geen zorgen om te maken.
- Ouders maken zich zorgen over je gezondheid. Omdat je alleen maar bezig bent met studeren, lijkt je kamer wel een rovershol met lege pizzadozen van Thuisbezorgd en vieze kleding overal. Wederom geen gewenste situatie.
- Robotacademici. Als afgestudeerde weet je straks heel veel, maar niets van sociale contacten, welke wijn de grootste prijs-pretverhouding heeft of hoe Geer&Goor het nu weer met de oudjes ervan af hebben gebracht. Alle drie zeer ongewenste situaties.
Concluderend kunnen we dus wel stellen dat studie-ontwijkend gedrag helemaal niet zo slecht is. Maar met alle slechte dingen in het leven, is de balans opzoeken de oplossing. Dus ja, volg inderdaad maar de boekjes en maak een goede studieplanning, waarin ook genoeg tijd is opgenomen voor de nodige ontspanning.
En ja, je hebt je nu weer schuldig gemaakt aan soggen door deze column te lezen (ik ook door het schrijven ervan, ik MOET echt weer… hee, weer een leven erbij in Candy Crush).