‘Economische crisis nog lang niet voorbij’

Volgens Van Zanden zijn er voldoende redenen om bang te zijn voor de stabiliteit van het bankwezen. ”Vorig najaar speelde de ellende zich vooral af tussen de verschillende financiële instellingen. Nu wordt de rest van de economie geraakt, en dat zal weer zijn weerslag hebben op de banken. Met alle aandacht voor hun prestaties, vooral ook op de beurs, kan er makkelijk weer een collectief vertrouwenverlies optreden. Dat mechanisme is ons vorig jaar opgebroken, en die cyclus hebben we nog niet doorbroken."

Daar komt bij, aldus de Utrechtse econoom, dat in financiële crises vaak een seizoenspatroon zit. “In het voorjaar en de zomer zijn mensen positiever. Niet voor niets zijn vrijwel alle crises in het verleden in het najaar uitgebroken. De beurskrach van 1987, het knappen van de internetzeepbel, de huidige kredietcrisis, maar ook de depressie van de jaren dertig barstten in het najaar los.”

Van Zanden geeft zijn waarschuwing bij de start van het World Economic History Congres. Deze week buigen zo’n 1300 economisch historici zich in Utrecht niet alleen over historische kwesties zoals het Spaanse tabaksmonopolie in de 18e eeuw, maar vooral over de vraag in hoeverre de huidige kredietcrisis lijkt op voorgaande crises. Het congres werd op 3 augustus geopend door staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën. Daron Acemoglu, de econoom van het MIT in Boston die vorig jaar in Utrecht een eredoctoraat ontving, hield de openingslezing over ‘the historical roots of poverty’.

EH