‘Utrecht Science Park’ moet een begrip worden

Body: 
Ir. Alie Tigchelhoff MBA (49) is per 15 juni aangesteld als eerste directeur van het Utrecht Science Park. Wie is zij en wat gaat zij doen?

“Ik kwam laatst iemand tegen die verbaasd was over mijn nieuwe baan. Er zijn in Nederland toch maar drie science parken, zei hij, Wageningen, Eindhoven en Leiden? Kijk, dacht ik toen, als iemand mij vraagt naar mijn ambities, is het antwoord simpel. In Leiden werk of studeer je op het Bioscience Park Leiden, in Utrecht in De Uithof. Over vijf jaar moet Utrecht Science Park zowel in als buiten Nederland een begrip zijn.”

Wat kunt u daar als directeur aan doen?

“Aan de ene kant wil ik zichtbaar maken hoeveel hier al gebeurt. Tegenover Diergeneeskunde staat een incubator vol bedrijven op het gebied van de life sciences, in het Kruytgebouw zijn tientallen bedrijfjes op het gebied van de ICT actief. Er valt hier veel te halen en dat is nog te weinig bekend. Mijn tweede opdracht is om nieuwe bedrijvigheid naar De Uithof te halen. Dan denk ik met name aan ondernemingen op het gebied van duurzaamheid, want dat is een Utrechts speerpunt van onderzoek. Voor beide doelstellingen is een goede website van belang. Daar ga ik nu allereerst aan werken.”

Heeft u ervaring op dit terrein?

“Na mijn studie chemische technologie in Delft heb ik onder meer gewerkt bij SenterNovem, het agentschap van het Ministerie van Economische Zaken. Daarna ben ik consultant geweest voor high-tech starters in de biotechnologie. In Leiden heb ik een tijd gewerkt bij BioPartner, Center Leiden vergelijkbaar met de Utrechtse Incubator die is gekoppeld aan de Holding.“

Over de Holding gesproken, wordt u de baas van alle universitaire initiatieven op het gebied van ondernemerschap?

“Nee, Utrecht Inc, de Incubator en de Holding blijven zelfstandig functioneren. Ik word een soort trait d’union, een meer zichtbaar aanspreekpunt. Daarnaast hoop ik door contacten te leggen met instanties en financiers te zorgen voor een positief klimaat voor bedrijven om te starten en te groeien. Ik kan hopelijk voor wat smeerolie tussen de verschillende partijen zorgen.”

De Uithof zit al mudjevol. Is er nog wel ruimte voor nieuwe bedrijven?

“Er is inderdaad een tekort aan ruimte voor starters. Er moet dus dringend een nieuwe incubator komen, maar daarvoor is nog wel plaats. En trouwens, in de hoek waarin wij het zoeken, onder meer in de ict en duurzaamheid hebben starters ook weer niet zo heel veel ruimte nodig.”

Heeft u een concrete groeidoelstelling waarop wij u over vijf jaar kunnen afrekenen?

“Nou nee, zo werkt dat niet. Je kunt wel een tweede Danone willen binnenhalen, maar dat soort overeenkomsten valt onmogelijk te plannen. Laten we eerst maar een proberen om dat wat er al is onder de naam Utrecht Science Park tot grotere bloei te brengen. Als dat lukt, ben ik al heel tevreden.”