‘Waarom moeten we in gezonde lichamen snijden?’

Ze vertelde haar dramatische verhaal in Mijn Geheim en de Yes, maar ook in de lokale krant. Student Bestuurs- & Organisatiewetenschap Michelle Engelen is nierpatiënte sinds haar geboorte. Toen haar vader zijn nier aan haar afstond ‘ging alles fout wat er maar fout kan gaan’.

In augustus doet Michelle (19) mee aan de World Transplant Games in Australië, een sportevenement voor mensen die een transplantatie hebben ondergaan. Ze gebruikt die deelname om aandacht te vragen voor het belang van orgaandonatie. “Als iedereen bij overlijden organen ter beschikking stelt, hoeft er veel minder in gezonde lichamen gesneden te worden.”

Uit eigen rauwe ervaring weet Michelle wat er kan gebeuren als familieleden of vrienden noodgedwongen te hulp schieten. Precies vijf jaar geleden ging het zo slecht met haar dat haar vader besloot zijn nier af te staan. In de operatie die volgde, raakte hij in acuut levensgevaar. “Ze hadden een slagader over het hoofd gezien. Hij lag een maand in coma. Nu is hij zelf nierpatiënt. De kans bestaat dat hij straks ook een donornier nodig heeft.”

In het eerste jaar na de transplantatie ging Michelle nog zo’n twintig keer onder het mes. Nu gaat het goed met haar, maar ze ergert zich nog steeds aan de laconieke toon waarmee sommige artsen praten over de risico’s van het overbrengen van een orgaan van een levende donor. “Sommige patiënten die een orgaan nodig hebben, krijgen botweg te horen dat ze ‘maar eens in hun omgeving moeten rondkijken’.”

Het liefst zou Michelle zien dat een systeem van actieve donorregistratie in Nederland wordt ingevoerd. Tot haar frustratie blokkeerde minister Donner de invoering van dat systeem waarbij elke Nederlander na overlijden donor is, tenzij iemand bezwaar aantekent. “Donner denkt dat zwakkeren in de samenleving niet voor zichzelf kunnen beslissen. Dat is het standpunt van een christelijke partij”, sneert ze. “Alsof mensen die op een orgaan wachten niet kwetsbaar zijn.”

De komende tijd staat voor Michelle in het teken van hard trainen. Tijdens de vorige editie van de World Transplant Games in Bangkok won ze badmintongoud bij de junioren. Nu speelt ze in het seniorentoernooi. Daarnaast komt ze in actie bij het zwemmen en het hardlopen.

Maar de publicitaire waarde van het evenement is groter dan de sportieve, weet ze. “Mensen willen vaak niet nadenken over hun dood. Ik laat ze zien dat ze anderen redden als ze dat wel doen. Niet alleen zieke mensen, maar ook gezonde.”

Bezoek de site van de Stichting Sport en Transplantatie:

www.sportentransplantatie.nl

Lees het log van Michelle:

http://www.michelle-wtg.blogspot.com/