32 miljoen voor supernetwerk

Body: 
De overheid geeft 32 miljoen euro subsidie aan de stichting SURF voor het uitbouwen van een grootschalig glasvezelnetwerk voor wetenschappelijk onderzoek. Het is de derde keer dat het zogeheten GigaPort-project subsidie krijgt.

Waar het geld precies naartoe zal gaan? “Dat weten we nog niet”, zegt Kees Negger, algemeen directeur van SURFnet. “Daar is het nu juist innovatie voor. De ontwikkelingen gaan te snel om precies te weten waar we over vier jaar mee bezig zijn.”

Maar de ervaring leert dat het project nu eenmaal zoveel kost. Al eerder kreeg GigaPort tientallen miljoenen euro’s subsidie uit het Fonds Economische Structuurversterking (FES). Dit project wordt betaald uit de pot voor grootschalige researchfaciliteiten.

De komende twee jaar gaat SURF in elk geval proberen het netwerk efficiënter te maken en een nieuwe ethernetlaag aan te leggen. Daarvoor zijn onder andere nieuwe schakeldozen en verbeterde software nodig.

In het netwerk kunnen gebruikers zogeheten punt-puntverbindingen scheppen. Dat wil zeggen dat twee delen van het netwerk (bijvoorbeeld een supercomputer en een telescoop) met elkaar verbonden worden en razendsnel data kunnen doorgeven.

HOP