6 november | Election Night | The Midterms

Op 6 november gaat Amerika naar de stembus voor de midtermverkiezingen. Normaliter niet zo spannend, maar in 2018 bekijkt de wereld deze verkiezingen maar op één manier: als een referendum over het controversiële presidentschap van Donald Trump. De uitslag bepaalt in grote mate of Trump door kan gaan met zijn disruptieve politiek, of dat de Democraten in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hem een halt toe gaan roepen.

Volgens velen is het land niet zo verdeeld is geweest sinds de burgeroorlog in de negentiende eeuw. Normaliter is de opkomst onder republikeinse kiezers tijdens de midterms hoger, maar dit jaar staat er zeker voor Democraten veel op het spel. Slagen zij erin voldoende kiezers te mobiliseren om tenminste de controle in het Huis terug te veroveren? Er hebben zich een record aantal vrouwen en mensen van kleur aangemeld om de strijd tegen de Republikeinen aan te gaan - in zowel het Huis, de Senaat of voor één van de vele lokale bestuursfuncties die vrijkomen. Hoe gaat het politieke landschap in de VS er op 7 november uitzien? En wat staat er op het spel voor de Nederlandse midterms, als de verkiezingen van de Provinciale Staten leiden tot een nieuwe Eerste Kamer, en de coalitie Rutte III haar meerderheid verliest? 

Club Nine op 6 november the place to be voor politieke junkies. Hier delen experts en Amerika-watchers, waaronder historicus Maarten van Rossem, kandidaat lijsttrekker Eerste Kamer Mei Li Vos, Amerika-kenner en journalist Laila Frank (o.a. De Groene Amsterdammer) en cartoonist Tjeerd Royaards (o.a. NRC, Cartoon Movement) hun visie op het politieke landschap in de VS en Nederland. Verwacht goede gesprekken, video’s en natuurlijk live verslag vanuit de States. Van 20.00 uur tot 01.00 uur - tot we zicht hebben op een glimps van de definitieve uitslag. 

Meer sprekers worden de komende tijd bekend gemaakt. Houd de website in de gaten! 


Foto Mirah Curzer via Unsplash.