'Aan dat stempelkussen had ik niet zo veel'

"Je doet het nooit goed", zegt Parnassosdirecteur JanGoedhart. "Ik hoor er nooit iets leuks over en wordt nooitbedankt." Voor veel werkgevers vormen de kerstpakketten ieder jaarweer een bron van frustratie, want 'het ideale pakket' bestaatniet. Het U-blad inventariseerde hoe blij medewerkers zijn met hetkerstgeschenk van de baas.

Restaurant Educatorium: 'Een heel mooikerstpakket'

"Vorig jaar kregen wij een mooie sporttas vol met koekjes, wijn,chocolade en cake", vertelt Dean Harvey, cateringmanager van hetEducatorium. "Het was echt een mooi en verrassend pakket, metallerlei luxe lekkernijen." Harving vond de tas ook handig: "Diegebruik ik nu nog steeds wanneer ik ga sporten." Wat zijn idealepakket zou zijn, weet hij niet echt. "Een bon misschien. Geld. Ofiets aparts. Een kerstpakket is altijd zo standaard." Daar is zijncollega, chef-kok Ruud Kooijman, het niet mee eens: "Eenkerstpakket is altijd leuk om te krijgen. Die van ons zien er overhet algemeen goed uit en er zit eigenlijk altijd eten in." Vindthij dat jammer? "Ik vind etenswaren prima. Wat ik niet lekker vind,geef ik weg", aldus Kooijman. Hij benadrukt dat het ook nietmakkelijk is om voor honderden mensen een leuk pakket te maken."Maar ik ben snel tevreden."

Internationaal en Cultureel Centrum Parnassos: "Ditdeugt niet, dat deugt niet"

Directeur Jan Goedhart valt direct met de deur in huis:

"Kerstpakketten vind ik een noodzakelijk kwaad", stelt hij.Volgens hem zijn de pakketten volkomen uit de tijd: "Vroeger washet bedoeld om mensen met kerst eens extra te verwennen: een goedefles wijn, luxe kaas, noten, dingen die ze zelf niet konden kopen."Dat is volgens Goedhart overbodig geworden, 'want mensen kopen diewijn en kaas zelf wel'. Medewerkers zijn volgens hem het meestgebaat bij een puur financiele compensatie: "Dan ben gelijk van hethele gezeur over die pakketten af, want het is toch nooit goed." IsArjen Slof, assistent-beheerder van Parnassos, ook zo'n zeur? "Neehoor, ik ben er altijd wel blij mee. Vorig jaar kregen we eenboekenbon, een fles port en een stempelkussen. Aan datstempelkussen had ik niet zo veel, maar de rest was leuk enorigineel. Een levensmiddelenpakket is ook altijd welkom."

Sportcentrum Olympos: 'Onzinnige dingen keil je gelijkweg'

Hans Harthorn, complexbeheerder van Olympos, stelt al jaren depakketten samen voor het sportcentrum. Eetbare dingen als jam encrackers vallen volgens hem altijd goed in de smaak. En hoe groterhet pakket, hoe leuker ze het vinden, aldus Harthorn. Dit jaarheeft hij echter gekozen voor de inhoud:

"Onzinnige dingen als kerstmandjes keilen mensen toch gelijkweg. Of ze blijven hier liggen." De medewerkers van Olympos krijgennu een ontbijtpakket van circa 35 euro, met mokken, borden enbestek. "Dat kan iedereen wel gebruiken, toch? En anders krijg jeweer te horen dat je net de verkeerde wijn hebt uitgekozen."Directeur Jules Verreecken ziet kerstpakketten als een leuke,jaarlijks terugkerende verrassing: "Sommige tradities moet je inere houden." Het gaat volgens hem niet om de grootte of waarde vanhet pakket. "Het gaat erom dat je elk jaar even stilstaat bij deinzet van het personeel."

Cultureel Studenten Centrum de Uitwijk: 'Mensen willenouderwetse pakketjes'

"Vorig jaar werkte ik hier nog rond kerst en toen kreeg ik eenpakket met allerlei waddeneilandenproducten", vertelt student Joostvan Koutrik, tweedejaars film-, televisie- en theaterwetenschappen.Hij weet nog dat hij erg blij was met de levensmiddelen die in datpakket zaten:

"Het waren van die authentieke dingen als honing, vruchtensap,koekjes, allemaal afkomstig van de waddeneilanden." Ook EmmyLagrange, hoofd van de Uitwijk, herinnert zich dat pakket nog:"Maar ik deel mijn pakketten altijd met de vrijwilligers, want diekrijgen nooit iets. Ik stel uit mijn pakket dan acht kleinepakketjes samen." Volgens Lagrange vinden mensen een 'ouderwets'levensmiddelenpakket veel leuker dan een bon of geld. "Ik hecht erzelf geen waarde aan, maar ik weet dat sommige mensen zich er echtop verheugen."

Een steekproef onder faculteiten: 'Ik drink lievergezamenlijk een borrel'

Hetty Ketting Olivier van het secretariaat rechtsgeleerdheidmoet diep nadenken voordat ze zich herinnert wat ze vorig jaarkreeg:

"Ik geloof dat we een VVV-bon van 25 gulden kregen en we zijnuit eten geweest." Ze vindt gezamenlijk iets ondernemen ook leukerdan een kerstpakket ontvangen. "Dat vind ik gezellig." Ze weet opde valreep nog te vertellen dat ze een paar jaar terug twee flessenwijn kreeg: "Die waren lekker." Net als Ketting Olivier heeft ookVera Boonekamp van het secretariaat sociale wetenschappen, hetmoeilijk wanneer zij zich voor de geest probeert te halen wat ze in2001 ontving: "Een beetje onzin was het, denk ik. Snoep of pasta,soep, sap, dat soort dingen." Boonekamp had liever een goede fleswijn gekregen, maar 'daar zijn bezwaren tegen of zoiets': "Hetfijne weet ik er ook niet van." Met haar snoep en sap treft ze hetechter nog beter dan de medewerkers van de faculteit natuur- ensterrenkunde, want die krijgen helemaal niets: "Die krijgen wenooit", aldus mevrouw Andriese van bureau onderwijszaken. "Geenenkele faculteit deelt toch kerstpakketten uit?"

De 'kerstpakkettenregelaar': 'We geven nooit eenstandaardpakket weg'

Paulien van der Veer, hoofd kabinetszaken van hetbestuursgebouw, regelt al vier jaar lang alle kerstpakketten voorde universitaire bestuursdiensten. Hier vallen onder meer USP,Parnassos, de Uitwijk, het Studenten Service Centrum en hetAcademiegebouw onder. "Het is een leuke, maar vaak ook moeilijkeklus", vertelt Van der Veer. De pakketten die zij heeftsamengesteld hebben allemaal een ander thema:

het thema 'gezellig' (een fles port en een dik boek), eenbiodynamisch pakket (een pakket met gezonde spulletjes afkomstigvan de waddeneilanden), een feestpakket (met een handdoek, een fleschampagne en een doos bonbons), een 'goede doelen'-zak (eenrugzakje met producten uit de Derde Wereld). "Ja, het is een helelijst", lacht het hoofd kabinetszaken. Wat het dit jaar wordt, wilze nog niet verklappen. "Maar het is heel anders dan andere jaren".Ze heeft elk jaar ongeveer 35 euro per pakket te besteden. "En ikprobeer er elk jaar iets leuks van te maken. Mensen zien het tochals een soort waardering."

Fleur Baxmeier

Kerstpakketten: de feiten en de cijfers

Het aantal kerstpakketten dat rond de feestdagen uitgedeeldwordt, bereikt dit jaar het recordaantal van vijf miljoen stuks.Ruim een kwart van alle Nederlanders ontvangt een pakket. Volgenshet Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) worden de pakketten met dejaren steeds luxer: de gemiddelde waarde van een kerstpakketbedraagt nu rond de dertig euro. Waarschijnlijk zullen bedrijvendit jaar in totaal 150 miljoen uitgeven aan cadeaupakketten. Uitonderzoek van het CBL blijkt verder dat vooral de luxevoedselpakketten dit jaar erg in trek zijn: met name flessen wijn,champagne, franse kaasjes en mediterrane ingredienten zijn ergpopulair onder werkgevers.