Aardwetenschappen werft studenten via sites

Aardwetenschappen kampt met een imagoprobleem, waardoor hetaantal inschrijvingen het afgelopen decennium is gehalveerd.Handicap bij de werving is dat geologie, geochemie of geofysicageen middelbare schoolvakken zijn. De Utrechtse faculteit is daaromin 1999 begonnen met een communicatieplan om de disciplines af tehelpen van hun geitenwollen-sokken imago.

Als uitvloeisel van dat plan heeft de faculteit contact gezochtmet de Delftse collega's, "omdat het geen zin heeft in elkaarsvijver te gaan vissen", aldus facultair woordvoerder Inge Nix. "Hetcreeren van naamsbekendheid doe je via samenwerking." Inmiddelshebben ook de overige aardwetenschappelijke faculteiten zich bijdie actie aangesloten.

Als n van de eerste activiteiten binnen die samenwerking zijn ernu al twintig aardwetenschappelijke onderwerpen toegevoegd aan desite 'http://www.werkstuknetwerk.nl',een door studenten gemaakte website om scholieren te ondersteunenbij het maken van de zogeheten 'profielwerkstukken' in de bovenbouwvan het vwo. Op die website bevindt zich bovendien een link naar desites van faculteiten Aardwetenschappen (onder andere naarstudievoorlichting), terwijl die vanaf augustus 2001 ook eenportaal zal zijn naar Aarde.Nu, de website die de samenwerkingtussen de vijf faculteiten op het gebied van studentenwerving meergestalte moet gaan geven.

Op Aarde.Nu komen, behalve studie-informatie, eveneensonderzoeksvragen te staan voor leerlingen uit de tweede fase vanhet voortgezet onderwijs, die ze kunnen gebruiken bij de vakkennatuurkunde, scheikunde, wiskunde, biologie en aardrijkskunde. Hetbetreft onderwerpen als 'Laat Pinkpop de aarde trillen' of 'Waarzit er water in de Sahara'. Aan die site wordt bovendien eenprijsvraag verbonden. De tien scholieren met de beste werkstukkenmogen onder begeleiding van aardwetenschappers op excursie naarIJsland.

AH