Acties in de jaren negentig
*12 november 1991: Dag van het onderwijs. Ongeveer 10.000studenten protesteren tegen de verhoging van het collegegeld entegen de invoering van de tempobeurs. Hoewel in eerste instantietoestemming was verleend om te demonstreren op het Binnenhof,worden studenten daar hardhandig verwijderd. Mede vanwege deaanwezigheid van de anti-abortusbeweging wordt het te druk in hetregeringscentrum. Vijftien studenten raken gewond.
*13 oktober 1992: Met angst en beven kijken destudentenverenigingen naar de tempobeurs die 'het opdoen vansociale vaardigheden' (lees het lidmaatschap van verenigingen) ingevaar brengt. De Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV)protesteert onwennig op het Binnenhof.
*27 oktober 1992: Een spandoek met de tekst 'Dom beleid' alsreactie op de tempobeurs wordt ontrold vanaf de Domtoren. Door dehevige wind raakt het doek verstrikt tussen de wijzers van deklok.
*30 oktober 1992: Onder het motto 'tempo of ik sla je beurs'komen duizend studenten bijeen op het Smakkelaarsveld in Utrecht.Met de De Raggende Mannen zingen ze 'Jo, jo, doe open die beurs'.Het kruispunt Catharijnesingel-Mariaplaats wordt enige tijdlamgelegd.
*8 mei 1993: Peloton 'Bravo 4' ontlaadt zich in Den Haag. In demeest geruchtmakende demonstratie tegen wederom de tempobeurs vanhet decennium vallen tientallen gewonden en worden meer dan vijftigaanhoudingen verricht. Massaal politieoptreden leidt totkamervragen. Ritzen verwijt de LSVb 'de neiging naar confrontatie'.In een reportage van het U-blad enkele maanden later zegt eenbestuurslid van de LSVb.: "Publicitair gezien is een demonstratiezeker zo succesvol als er geslagen wordt."
*9 mei 1993: Ook het 'krottenkamp' op het Utrechtse Dompleinwordt hardhandig verwijderd.
*Eind september 1993: De 'pissige periode' wordt afgesloten meteen demonstratie in Amsterdam waar achtduizend jongeren aanwezigzijn. De politie laat zich van de beste kant zien. Op kosten van desterke arm zijn er 20.000 pamfletten met demonstratie-instructiesgedrukt. Studenten die het verkeer op de Stadhouderskade blokkeren"zitten niemand in de weg". Beatrix ziet niets in het voorstel deGouden Koets op Prinsjesdag door studenten te laten trekken.
*27 oktober 1994: Tweehonderd studenten lopen 'aan de ketting'en 'met de mond gesnoerd' door een regenachtig Utrecht. Het is deopmaat voor een landelijke actie een week later tegen grootscheepsebezuinigingen op de studiefinanciering en het hoger onderwijs.
*5 november 1994:Het is even wennen, maar de 'linkse' LSVb, het'gematigde' ISO en de 'rechtse' LKvV organiseren de protestdagsamen. Het gaat om een 'demofestatie'. Naast een optocht door deHaagse binnenstad is er ook ruimte voor een inhoudelijk debat. EenLeidse corpsstudent laat weten dat demonstreren maar niets tevinden. "Het is niet onze stijl. Wij hebben onze oudleden bijadvocatenkantoren en bij Bavaria en Gauloise opgeroepen eenprotestadvertentie te zetten." Met de politie zijn 'sluitendeafspraken' gemaakt over de te volgen route en de inzet van agenten.De opkomst valt wat tegen, waarschijnlijk vooral door de invoeringvan de weekend-OV waardoor veel studenten de reis gedeeltelijkmoeten betalen.
*14 december 1994: Enige honderden studenten leggen urenlang hettreinverkeer rondom het centraal station in Utrecht plat. Het washet ongewenste einde van een grote demo waarin 10.000 studentenprotesteerden tegen de verhoging van het collegegeld met duizendgulden.
*9 februari 1995: Twintig studenten bezetten een deel van hetBestuursgebouw op De Uithof. Ze eisen dat collegevoorzitterVeldhuis zich tegen de verhoging van het collegegeld verklaart.
*16 februari 1995: Vierduizend studenten protesteren inAmsterdam tegen het hoger onderwijsbeleid van minister Ritzen. Eenpoging de minister te spreken te krijgen door het PvdA-partijgebouwte bezetten mislukt.
*15 mei 1997: In Den Haag protesteren 3500 studenten tegenbezuinigingen op de ov-kaart. Ritzen wil een verplichteweekendkaart voor uitwonende studenten en een verplichte weekkaartvoor thuiswonenden. Volgens de Utrechtse studentenvakbond USFzullen zevenduizend Utrechtse studenten in de knel komen. Ritzenhaalt uiteindelijk bakzeil.
*22 januari 2002: Voor het eerst in bijna vijf jaar weer ietswat op serieus protest lijkt. Tweehonderd studenten lopen deBa-Mars. Vooral de collegelddiffentiatie voor topmasters isstudenten een doorn in het oog.
*12 november 2002: Op deze dag staat een actie gepland tegen deaangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs van KabinetBalkenende.