Agressie of angst, dat is de vraag...

"Mensen die een boos gezicht zien kunnen op twee manierenreageren", zegt psycholoog Alfredo d'Alfonso van de afdelingpsychonomie van de faculteit Sociale Wetenschappen. "Agressief 'Ikga hem op z'n bek slaan' , of angstig 'Wegwezen hier'."

In zijn promotieonderzoek stimuleerde d'Alfonso bij gezondevrijwilligers een van beide hersenhelften met een magnetisch veld.Ondertussen keken de personen naar een foto van een boos gezicht.Het bleek dat stimulatie van de linkerhersenhelft leidde tot'agressievere' gevoelens en dat de geactiveerde rechterhersenhelftmeer 'angst' teweeg bracht.

Een oud idee is daarmee bevestigd. D'Alfonso: "De linkerhelfthoort bij nieuwsgierigheid, blijheid, actief zijn. De rechterhelftstimuleert terugtrek-gedrag. Bij het boosheid-onderzoek kwam datheel mooi uit."

De techniek die d'Alfonso gebruikte heet TMS, transcranialemagnetische stimulatie. Een magneetveld kan een stroompje opwekken(zoals in een dynamo gebeurt) en omdat de zenuwcellen in dehersenen communiceren via stroompjes kan een magneetveldhersencellen activeren of remmen.

In een ander deel van zijn onderzoek vroeg d'Alfonso zich af ofernstig depressieve patienten, waarbij pillen niet helpen, baathebben bij magnetische stimulatie. "Depressieve mensen hebbenlinksvoor in hun hersenen een te lage activiteit. Via TMS hooptenwe dat deel te activeren."

Van de zeven patienten die d'Alfonso behandelde, verminderdeslechts bij een enkeling de depressie. Waarschijnlijk is dat tewijten aan het gebruik van slaapmiddelen, die een remmend effecthebben op de hersenen. "Sommige studies vinden wel positieveeffecten van TMS, andere niet", zegt d'Alfonso. Hij verwacht meerheil van de magnetische methode bij het emotie-onderzoek. "Hetmooie van deze methode is dat je direct invloed hebt op de emoties.Bij scans zoals MRI kun je alleen waarnemen", zegt d'Alfonso. "TMSis daarom een veelbelovende lijn van onderzoek. Er is nog zo weinigbekend over emoties. Hoeveel mensen lopen er wel niet rond metangststoornissen?" Als het aan d'Alfonso ligt, gaan TMS-apparateneen glansrijke toekomst tegemoet op psychiatrische afdelingen.

Rinze Benedictus