Als je er over schrijft wordt het echt

Body: 
Er is een hoop Utrechts talent onderweg. Gitaarpop,funk en achtbaanmuziek: u vraagt, zij draaien.

Er broeit wat in Utrecht. Theater, literatuur en beeldendekunst: alles lijkt momenteel uit 'de provincie' te komen. Datbesefte ook U-Pop, sinds jaar en dag de belangenbehartiger voor deUtrechtse popscene. Onder het motto 'luister eerst en oordeel dan'bracht de stichting U-Mix uit, een hip vormgegeven CD met 18 bands.De zoveelste overbodige verzamelaar? Dacht het niet. Beginnende engevestigde bands van metal en raï tot funk. Voor elk wat wilsheet dat. Ofwel: de mindere nummers zap je gewoon weg. Doel:popprogrammeurs en andere kenners te laten zien dat serieusrekening moet worden gehouden met aanstormend talent uit de Domstaden omstreken.

Diezelfde mening is het kersverse GUN toegedaan. Dit gratisgitaarmuziektijdschrift ligt sinds kort op diverse plaatsen in destad voor het grijpen. In het eerste nummer een portret van enkeleUtrechtse bands, interviews en recensies. Nogal onhandig geschreven("Bij een eerste nummer valt er nog niet zoveel nieuws te melden")en vormgegeven, maar niet onsympathiek.

Redactielid Boris Richelstaak: "We zijn een soort fanzine,goedbeschouwd. De redactie wil, tot nu toe op eigen kosten, uitinggeven aan de levendigheid die er is in de Utrechtse gitaarscene.Van een lijfblad kan veel positiefs uitgaan: als je over bands gaatschrijven lijkt het ineens `echter' te worden, denken mensen dathet dan wel wat moet zijn."

GUN is op de hoogte van U-Pop, dat binnenkort met een nieuwtijdschrift komt. "Maar we vinden het een beetje een anoniemestichting. Ze doen ongetwijfeld veel, maar je weet niet wat. Zezouden meer PR moeten doen en meer moeten organiseren om echt hunfunctie te kunnen vervullen." En dat kan best samen met GUN, aldusRichelstaak: "Misschien kunnen we de handen ineen slaan. We zullenbinnenkort eens bellen."
Van weer een heel andere orde is de muziek van Rollercoaster 23,datvoor de helft uit studenten bestaat. Onlangs verscheen huntweede CD the trick is to keep breathing, die momenteel in binnen-en buitenland wordt gepromoot. Een rollercoaster is een achtbaan endaarmee is de band meteen goed getypeerd. Rollercoaster 23 maaktprima trippop van de loomste soort. Die je, ondanks experimentjesmet allerhande electronica en stemvervormers, vooral razendsnelwegvoert naar andere sferen. Maar daar is niets op tegen. Ik rek menog maar eens uit.

Vrouwkje Tuinman

Informatie over U-Mix krijg je op 030-2310397.GUN heeft een website: http://jump.to/gun, waarop je ookinformatie vindt over concerten en gitaarpopavonden. the trick isto keep breathing ligt in de platenzaak. Info: http://www.sallyforthrecords.com.