analyse

ICT-akkoord toont kracht Utrechtse bestuurscultuur

Na wat gaandeweg een beetje op een loopgravenoorlog tussen college van bestuur en Universiteitsraad was gaan lijken, is afgelopen maandag toch nog vrij onverwacht de vrede getekend in de kwestie van de ICT-reorganisatie. Het vredesakkoord had dit keer echter weinig weg van een 'typisch Utrechts compromis'. Het was de U-raad die de vredesvoorwaarden dicteerde en collegevoorzitter Yvonne van Rooy die ze manmoedig accepteerde.

Kern van het maandag bereikte akkoord is dat de volgorde in de procedure wordt omgedraaid. In plaats van eerst het aantal arbeidsplaatsen terug te brengen met ruim 40 fulltime plekken en pas daarna de nieuwe organisatie in te vullen, zoals het college wilde, gaan ICT-directeur Ineke Molenaar en de pas benoemde directeur Richard Rhemrev van het Service Centrum ICT in oprichting het plan nu eerst - in overleg met een aantal ICT-specialisten - meer in detail uitwerken. Pas daarna gaat men zich buigen over de consequenties voor de medewerkers.

Vooral voor het nieuwe collegelid Hans Amman moet deze uitkomst teleurstellend zijn. Hij was het immers die lange tijd met grote vasthoudendheid de aanvankelijk gekozen route bleef verdedigen met als voornaam argument dat de financiƫle problemen van de UU hem geen andere keuze lieten. Het zal voor de financiƫle man in het college geruststellend zijn dat ook de U-raad beseft dat haastige spoed geboden is. Woordvoerder Martin van Reeuwijk drong althans aan op snelle actie en liet bovendien weten dat wat hem betreft het schrappen van arbeidsplaatsen zeker niet bij voorbaat is uitgesloten.

Het meest opmerkelijk was maandag de soepele manier waarop collegevoorzitter Van Rooy instemde met de wens van de U-raad. Twee weken eerder was een raadsadvies met dezelfde strekking immers nog vriendelijk maar beslist door haar van de hand gewezen. Ongetwijfeld was het besef dat ook van de ambtenarenbonden in het Lokaal Overleg forse oppositie viel te verwachten en dat het plan dus op wel heel weinig draagvlak in de organisatie kon rekenen, een voorname reden voor de knieval van het college.

Maar het kan niet anders of ook de toenemende sfeer van wederzijds vertrouwen tussen college en raad heeft een rol gespeeld. Dat het ook anders kan bewijzen het college van bestuur en de ondernemingsraad van de Universiteit van Amsterdam, die elkaar met grote regelmaat bij de geschillencommissie ontmoeten. In de Utrechtse bestuurscultuur staat het streven naar consensus voorop. De elegante manier waarop de Utrechtse partners hun geschil bijlegden, maakte maandag dan ook niet alleen tot een mooie dag voor de medezeggenschap aan de UU. Het door alle betrokkenen 'con amore' aanvaarde akkoord illustreert ook hoe effectief die Utrechtse bestuurscultuur kan zijn.