Astma door pindakaas

Het team van onderzoekers van onder andere de universitaire ziekenhuizen in Utrecht, Groningen en Rotterdam, heeft 4000 vrouwen bevraagd naar hun voedselgebruik tijdens de zwangerschap, en vervolgens de kinderen acht jaar gevolgd op astmasymptomen en medicijngebruik. Deze week doen ze in het longartsenblad ‘Respiratory and Critical Care Medicine’ verslag van hun onderzoek.

In pinda's zitten eiwitten die allergene reacties opwekken. Tijdens de zwangerschap komen die eiwitten in de placenta terecht, suggereert Willers. “Die stoffen beïnvloeden dan de ontwikkeling van het immuunsysteem en de longen van het kind.”

Astma heeft echter ook een grote erfelijke component. Daarom vindt Willers het nog te vroeg om zwangere vrouwen noten of pindakaas te ontraden. Temeer daar dit voedsel vitamines en onverzadigde vetten bevat die ook voor foetussen onontbeerlijk zijn. Maar voor noten geldt wat voor alle voedsel geldt: “Teveel is nooit goed”, aldus Willers.

Willers toont zich “enorm verbaasd over de storm van aandacht” die haar onderzoek heeft gekregen. De media, vooral in het buitenland, hebben haar bevindingen breed opgepakt nadat het longartsenblad een persbericht erover had uitgezonden.

AH