BAMA: De Vragen (FREQUENTLY ASKED QUESTIONS)
Verandert er iets in de studiefinanciering?
Nee, die blijft vier jaar voor alfa- en gamma's en vijf jaarvoor beta's. Voor alfa- en gammastudenten die een tweejarigemasteropleiding volgen zal de universiteit waarschijnlijk een beursbeschikbaar stellen. Dat kunnen ze gemakkelijk doen, als deaio-aanstelling straks voor die promovendi nog maar drie jaar zalduren. Wat wel verandert is dat je na je bachelorsdiploma demogelijkheid krijgt om je lening om te zetten in een gift. Dan benje wel uitgepraat voor wat betreft de studiefinanciering voor eeneventueel mastertraject.
Wordt de studie zwaarder?
Misschien niet zwaarder maar wel anders. Het aantal studiepuntenblijft gelijk, maar in de eerste plaats komen er meer werkgroepenen minder hoorcolleges. Bovendien zal de competitie sterker worden,omdat de masteropeidingen hun studenten gaan selecteren. Wie erstraks de kantjes afloopt kan het wel schudden.
Wordt de studie inhoudelijk anders?
Ook dat. Er komt meer nadruk op academische vorming en lerennadenken en minder op weetjes en feitjes. Dat betekent ook dat erin werkgroepen meer van je verwacht wordt, zoals het houden vanvoordrachten en presentaties. Achterin de zaal de krant lezen isstraks voorbij.
Welke bachelors komen er?
Kijk maar bij BAMA: De Structuur, maar precies bekend is dat nogniet.
Welke masters komen er?
Kom over een jaar nog maar eens terug met die vraag. Over deopzet van de masterfase is nog zeer veel onduidelijk. Bekend isalleen dat er wetenschappelijke masters komen die voorbereiden opeen promotie, maar ook zogeheten professionele masters die opleidenvoor een academisch beroep en C&E-masters, waarin delerarenopleiding en opleidingen in de sfeer van communicatie enjournalistiek een plaats krijgen.
Wordt er in die laatste masters samengewerkt met hetHBO?
Daar is nog niet over gesproken. Maar de kans is groot dat datgaat gebeuren op terreinen waar nu ook al samenwerking plaatsvindt, bv. op het gebied van de kunsten en de journalistiek.
Wordt de opleiding wetenschappelijk ofpraktischer?
Het klinkt misschien vreemd, maar het juiste antwoord is:allebei. De bachelorfase wordt wetenschappelijker door de groterenadruk op academische vorming, maar daar staat tegenover dat deprofessionele masters en de C&E-masters waarschijnlijk juistberoepsgerichter worden.
Is het aantal plaatsen in een masteronbeperkt?
Dat hangt van de opleiding af. De beste masters, met name veelwetenschappelijke, zullen scherp selecteren en maar een beperktaantal studenten toelaten. Andere zullen in beginsel iedereentoelaten, mits voorzien van de goede vooropleiding. Overigens vindtde universiteit dat iedere bachelor een plaats moet kunnen krijgenin een masteropleiding. Hoe dat moet worden geregeld is echter nogonduidelijk.
Wordt het gemakkelijker om in het buitenland testuderen?
Dat is wel de bedoeling, zeker in de masterfase. De hoop is datzo'n kwart van de Utrechtse bachelors een mastergraad in hetbuitenland haalt en dat hun plaatsen worden ingenomen doorbuitenlanders. Vandaar dat er een behoorlijk aantal Engelstaligemasters zullen komen.
Blijven stage en scriptie onderdeel van hetprogramma?
Van zulk soort onderdelen komen er zelfs meer.
Blijven de huidige specialisaties bestaan?
Dat zal erg afhangen van de masters die worden gevormd. Eenaantal specialisaties zal wel master worden, maar er zullen er ookverdwijnen waarvoor in de plaats andere masteropleidingen zullenkomen.
Blijven de faculteiten bestaan?
Voorlopig nog wel, maar het is duidelijk dat opleidingen steedsbelangrijker worden. Kijk maar naar economie en biomedischewetenschappen. Het is dus best mogelijk dat de faculteiten op denduur gaan verdwijnen.
Wordt het onderwijs onpersoonlijker?
Hoe kom je daarbij? Het onderwijs wordt juist veelkleinschaliger en het contact met docenten dus veelpersoonlijker.
Kun je vakken volgen op alle faculteiten?
Dat hangt helemaal af van de eisen die de masteropleidingenstraks gaan stellen en hoe belangrijk jij die vindt. In principe iser niets tegen een major musicologie en een minor scheikunde, maarwaarschijnlijk kun je dan noch in een masterprogramma bij Letterennoch bij Scheikunde terecht. Als dat je niet interesseert ga danvooral je gang.
Wanneer gaat het systeem in?
Op dit moment is in Utrecht gekozen voor 2002. Het is overigensdenkbaar dat de zaak een jaar wordt uitgesteld als zou blijken datdat de kwaliteit ten goede komt.
Wat voor titels komen er?
De universiteit kent straks minstens vijf titels uitsluitendvoor universitair afgestudeerden, te weten Bachelor en Master ofArts (BA en MA) voor de alfa- en gamma's, Bachelor en Master ofScience (BSc en MSc) voor de bta's en Philosophical Doctor (PhD,spreek uit Pie Eetsj Die) voor gepromoveerden. Ook de huidigetitels dr(s). ir. en mr. blijven bestaan. Afgestudeerde juristenkunnen zich dus straks naar keuze mr. of MA noemen. Het is goedmogelijk dat voor beroepsgerichte masters specifieke titels wordeningevoerd, zoals de nu al door verschillende universitairemedewerkers gevoerde titel Master of Business Administration(MBA).
Kunnen de huidige studenten al aanspraak maken op dezetitels?
Nee. Alleen studenten die na 2002 zijn gaan studeren in hetnieuwe stelsel kunnen de nieuwe bachelorstitel krijgen. De huidigegeneratie studenten kan wel proberen op te gaan voor de MA/MSctitel door te proberen in 2002 een plaats in een masteropleiding teveroveren.
Zullen die titels effect hebben op dearbeidsmarkt?
Misschien niet de titels, maar het zal wel steeds belangrijkerworden waar je ze hebt gehaald.
Als iedereen toch Bachelor wordt, maakt het dan nog uitof je aan de universiteit of aan een hogeschoolstudeert?
Dat verschil wordt eerder groter dan kleiner. Een universitairbachelordiploma staat straks garant voor academische vorming, eenhbo-bachelor voor gedegen boeroepsvoorbereiding.
Kun je met een universitaire bachelor de arbeidsmarktop?
Ja, dat kan natuurlijk wel, maar de opleiding is daar niet opgericht.
Komt er een uniform blokkensysteem?
Ja, althans de hele universiteit gaat in 2002 over op eensemestersysteem. Maar een probleem is de onhandige ligging van deKerstvakantie. De btas hebben voorlopig voor een wel heel simpeleoplossing gekozen. Zij maken het eerste semester gewoon aanzienlijkkorter dan het tweede. Dat is met name een probleem, omdat ernaarwordt gestreefd dat studenten in beide semesters aan eenmasteropleiding kunnen beginnen. De alfa/gammas voelen dan ookniets voor deze merkwaardige opossing. Hun voorkeur gaat uit naartwee even lange semesters met de grens ergens eind januari.Overigens zijn er in die faculteiten ook voorstanders van hetUniversity College systeem: twee semesters van ongeveer vijftienweken waarin keihard gewerkt moet worden.