Het studentenleven is al duur genoeg. Dus jaarlijks tot honderden euro’s besparen zonder daar veel moeite voor hoeven te doen, klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Heb jij woonruimte waarbij je een eigen aansluiting voor stroom en eventueel gas hebt? Dus betaal je de energierekening rechtstreeks aan de energieleverancier en niet aan de huisbaas of verhuurder van je optrekje? Dan kun jij waarschijnlijk ook ieder jaar dit voordeel meepakken!
Hoe kun je zoveel besparen op de energierekening?
Het antwoord op deze vraag is simpel: door online energie vergelijken en vervolgens over te stappen naar de leverancier met het beste aanbod. Hierdoor profiteer je ten eerste van de waarschijnlijk veel lagere energietarieven dan bij je huidige leverancier.
Maar ook pak je door het overstappen, dus het aanmelden als nieuwe klant bij een andere energieleverancier, een aantrekkelijke welkomstbonus mee. Deze bonus in de vorm van een cashback of korting op de jaarrekening is soms wel 200 euro of meer! Dit kun je dus aftrekken van de totale energiekosten per jaar en daar heel veel andere leuke dingen mee doen.
Vergelijken en overstappen van energie is toch veel gedoe?
Integendeel! Met een paar muisklikken is het geregeld. Overstappen van energieleverancier is feitelijk alleen een administratieve handeling. De elektriciteit en eventueel het gas blijft gewoon hetzelfde en het komt ook gewoon via dezelfde leidingen de woning binnen. Ook aan de meter verandert niets, zelfs de tellerstand blijft gelijk.
Er komt dus geen monteur langs voor een nieuwe aansluiting of nieuwe meters. Ook zal de levering niet onderbroken worden, je komt dus nooit een periode zonder stroom of gas te zitten.
In de administratieve systemen van de netbeheerders en leveranciers ga jij alleen van de ene naar de andere energiemaatschappij. Je ontvangt dan voortaan van de nieuwe energieleverancier de factuur mét uiteraard de lagere tarieven, maar krijgt gewoon dezelfde energie. Klinkt goed toch?
Moet je toch nog ergens op letten met overstappen?
Ja, wat belangrijk is bij dit vergelijken van energie en overstappen is dat je “vrij” bent om over te stappen. Dat wil zeggen dat je niet nog een lopend contract hebt bij je huidige leverancier. Meestal lopen energiecontracten één jaar, maar het kan ook drie of zelfs vijf jaar zijn. Als je overstapt terwijl het huidige energiecontract nog langer dan drie maanden loopt, dan loop je de kans dat je een zogenoemde opzegboete moet betalen. Dat is zeg maar voor het afkopen van je contract.
Als je huidige contracttermijn nog korter dan drie maanden loopt, dan kun je je alvast aanmelden bij een nieuwe leverancier. Deze zal er dan voor zorgen dat de overstapdatum wordt gepland op het moment dat je huidige energiecontract afloopt. Je betaalt dan dus geen opzegboete.
Bij sommige energieleveranciers krijg je een cadeau
In plaats van een korting of cashback geven sommige leveranciers bij bepaalde aanbiedingen een cadeau. Dit kan bijvoorbeeld een tablet zijn, een slimme thermostaat of een cadeaukaart van een grote online winkel. Dit kan interessant zijn als je toevallig net zoiets nodig hebt. Maar let in dat geval wel op de looptijd van het contract.
Als je bijvoorbeeld een tablet cadeau krijgt, dan is dat vaak bij een contract van minimaal drie jaar. Je zit dan dus voor een langere periode vast aan de betreffende leverancier. De welkomstbonus of de waarde van het cadeau is dan wel wat hoger, maar meestal pak je toch het meeste voordeel als je ieder jaar opnieuw energie vergelijkt en overstapt.
Hoe kan je besparen op energie zonder eigen aansluiting?
Misschien deel je de aansluiting met huisgenoten en staat het energiecontract op naam van één van deze huisgenoten of misschien zijn of haar ouders. In dat geval kun je je huisgenoten voorstellen om eens andere energieaanbiedingen te vergelijken. Want als jullie gezamenlijke energierekening lager wordt, dan wordt natuurlijk ook het aandeel dat jij moet betalen lager.
Loopt het energiecontract via de huisbaas of het verhuurbedrijf? Dan betaal je wellicht een vast inclusief bedrag voor energie. Je mag dan verwachten dat de verhuurder de energie zo goedkoop mogelijk inkoopt, zodat ook jouw bijdrage zo laag mogelijk kan worden gehouden. Als je hierover twijfelt kun je dat eens navragen bij de verhuurder en wellicht verwijzen naar dit artikel.