Biertje komt zo
Bart Joosten is al jaren een bekend gezicht voor allerlei Utrechtse studenten. Vanuit zijn bestelbus van de Utrechtse Studenten Service - voorheen de Heineken Studenten Service - belt hij naar het studentenhuis waar hij zijn eerste bestelling af gaat leveren. "Ik ben er over een minuutje." Hij parkeert zijn bus voor het huis waar de huisjongste inmiddels in de deuropening staat met een aantal lege kratten. Bart tilt de nieuwe voorraad kratten naar de voordeur en neemt de lege weer mee. "Zo gaat dat hier wekelijks", zegt Willem-Jan van studentenhuis De Weerd. Als huisjongste is hij verantwoordelijk voor de wekelijkse voorraad bier van het grote USC-huis. Vanaf de oprichting van de bierlijn maakt zijn huis al gebruik van de dienst. "Het is natuurlijk heel makkelijk om op deze manier drank te bestellen, ik zie ons nog niet zo snel 10 kratten per week bij de supermarkt halen."
De Utrechtse Studenten Service rijdt elke dag om zeven à acht studentenhuizen van drank te voorzien. De service begon in 1997 in Groningen als een experiment van Heineken. Deze sloeg zo goed aan dat de brouwer besloot de dienst uit te breiden naar andere studentensteden. Maar vanwege tegenvallende inkomsten en verandering van marketingstrategie besloot Heineken de studentenservice eind vorig jaar landelijk af te schaffen - alleen Utrecht werd gespaard. Om verwarring in het land te voorkomen veranderde de drankvoorziener de naam in Utrechtse Studenten Service. Bart: "Ze blijven ons gelukkig wel faciliteren; ze hebben een bestelbus beschikbaar gesteld en wij hebben een kantoortje in hun distributiecentrum."
Bart denkt dat het grote succes in Utrecht vooral te danken is aan het feit dat Utrecht één van de meest georganiseerde studentensteden van Nederland is. "In Utrecht heb je veel huizen met meer dan vijf bewoners, die ook nog eens een hechte band met elkaar hebben door een gezamenlijke vereniging." Ook helpt het volgens hem dat de medewerkers van de Utrechtse Studenten Service allemaal een commercieel economische achtergrond hebben. "Wij vinden het leuk om ludieke acties te bedenken waarin we onze naamsbekendheid kunnen vergroten. Zo sponsoren we allerlei studentenactiviteiten en hebben we commercieel aantrekkelijke acties. De mensen die hier werken staan met hart en ziel achter het product."
Nadat bekend werd dat Heineken ging stoppen met de bierbus werd de Utrechtse tak overspoeld met verontruste telefoontjes van studenten. Bart: "Ook werden we veel benaderd door de media over het drankgebruik van Utrechtse studenten. Zo belde Yorin FM ons met de vraag of het klopte dat Utrechtse studenten zo ontzettend veel drinken omdat de service hier wél rendabel is, maar dat valt allemaal heel erg mee. Niet meer dan andere studenten in elk geval...."
Ondertussen stuurt Bart zijn bus door de straten van de Domstad. De bestellers wonen inderdaad bijna allemaal in verenigingshuizen. Ze houden in huis goed bij wie wat nuttigt. Zo heeft vrijwel elk huis een turflijst waar de biertjes per bewoner worden afgestreept en gaat de grootste voorraad op tijdens huisborrels en huisfeesten. De huisjongste coördineert de drankvoorraad en wordt daardoor ook wel de bierfiscus genoemd.
Ook de meisjeshuizen maken gretig gebruik van de service, zo blijkt als we langs Huize Hillegonda rijden om zes lege bierfusten op te halen. "Dit was van een huisfeest, normaal bestellen we ongeveer eens per maand", zegt Annemijn. Bewoonster Meike van studentenhuis Wijde Doelen 2a vertelt dat in haar huis niet méér wordt gedronken dan voordat ze de service inschakelden. "Hoewel, het is natuurlijk wel makkelijker om even een biertje te drinken als er een tap voor je deur wordt bezorgd." Studentenhuis Ruisenstein aan de Oudegracht heeft vandaag zes kratten bier besteld en er worden ongeveer 17 lege kratten door verschillende bewoners naar beneden getild. Bewoner Tjebbe vraagt nog even bezorgd bij Bart na of Utrecht nu ook gaat stoppen met de studentenservice.
Bart is zo vergroeit met de studentenservice dat hij ook zijn scriptie en bijbehorend businessplan schrijft over de dienst. Over een paar maanden hoopt hij klaar te zijn met zijn studie commerciële economie aan de Hogeschool Utrecht en stopt dan ook als bierchauffeur. Hij vindt het belangrijk dat er studenten met verschillende achtergronden werken: "We willen voorkomen dat de Utrechtse Studenten Service een eenzijdige uitstraling krijgt doordat er bijvoorbeeld alleen maar studenten van een bepaalde studentenvereniging werken. Het is een dienst voor studenten door studenten en dat moet zo blijven."