Black Lives Matter @UU: Creating Change #2

De rol van het hoger onderwijs

Welke rol heeft Universiteit Utrecht in de uitsluiting of inclusie van minderheden; in het bijzonder van mensen van Afrikaanse afkomst? Wat kan de Universiteit Utrecht doen om een meer inclusieve universiteit te worden?

Het event vindt plaats op maandag 30 november 19.30-21.00uvolg de bijeenkomst via livestream.

Keynote door Stephen Small

Stephen Small (University of California, Berkely en UvA) onderzoekt met zijn kennis en ervaring hoe Nederlandse universiteiten het curriculum kunnen dekoloniseren en het onderwijssysteem inclusief en allesomvattend kunnen maken. In zijn keynote zal Small kort ingaan op de historische redenen die de Nederlandse vorm van racisme verklaren: heimelijk, gelaagd maar zeer consequent. Hij zal vooral bespreken op wat er door of aan hoger onderwijsinstellingen gedaan kan worden.

Programma

  • Opening door Diversity Dean, Janneke Plantega (UU)
  • Keynote door Stephen Small (UoC, Berkely)
  • Response door Brianne Mc Gonigle (UU)
  • Live Q&A via de chat

Dit is het tweede evenement in de Black Lives Matter @UU: Creating Change serie, georganiseerd door het programma Equality, Diversity & Inclusion

 

Over de sprekers

Stephen Small is Professor of African Diaspora Studies aan de University of California, Berkeley. Hij was tussen 2010-2020 Extraordinary Professor of Dutch History of Slavery and its Legacy aan de UvA. Hij werkte jaren nauw samen met het National Institute for the Study of Dutch Slavery and its Legacies. In Suriname en op Curacao werkte hij samen met lokale communities aan kennisproductie over slavernij en haar erfenissen.

Dr. Brianne McGonigle Leyh is universitair hoofddocent Rechten, gespecialiseerd in mensenrechten en mondiale rechtvaardigheid. Naast haar academisch werk is zij Senior Counsel bij de Public International Law & Policy Group en zit zij in de adviesraden van het Nederlands Helsinki Comité en Pro Bono Connect.

Quinsy Gario (moderator) is beeldend kunstenaar en schrijver. In zijn werk richt hij zich op de dekoloniale herinnering en verstoring,. Hij verwierf internationale bekendheid met zijn werk ‘Zwarte Piet Is Racisme'.