Bloedverdunners beschermen tegen migraine
Mensen die lijden aan ernstige migraine hebben wellicht baat bij het preventief slikken van bloedverdunners of middelen tegen een hoge bloeddruk. Dat suggereert farmacoloog Hamid Rahimtoola in het proefschrift 'Transitions in migraine treatment' dat hij komende maandag verdedigt.
In zijn proefschrift geeft Rahimtoola deze observatie een stevige basis. Hij onderzocht het gebruik van traditionele anti-migrainemiddelen zoals sumatriptan en ergotamine. Patiënten gebruiken deze pijnstillers om een aanval te bestrijden. Bij migraine wisselen fases van hoofdpijnaanvallen rustige periodes af. De aanvallen kunnen gepaard gaan met misselijkheid en overgevoeligheid voor licht.
De aandacht van de Utrechtse promovendus ging uit naar een groep patiënten die én last hadden van migraine én bloedverdunners of middelen tegen hoge bloeddruk gebruikten. Hij zag dat het gebruik van de migraine-pijnstillers stevig daalde in deze groep in vergelijking met een controlegroep. Conclusie: de migraine-aanvallen nemen af als gevolg van het gebruik van medicijnen tegen hartklachten en hoge bloeddruk.
Volgens Rahimtoola lijkt het er dus op dat deze middelen tegen migraine ingezet kunnen worden. Vooral patiënten die lijden aan ernstige vormen van migraine — wat wil zeggen dat zij meer dan drie aanvallen per maand hebben — zullen naar verwachting baat hebben bij het preventief slikken ervan.
"Mijn onderzoek bevestigt eerdere aanwijzingen dat middelen tegen hoge bloeddruk ook werkzaam zijn tegen migraine", zegt Rahimtoola. "Het voordeel van deze middelen is dat ze bijna geen bijwerkingen hebben. Maar vervolgstudies moeten uitwijzen of de middelen grootschalig preventief ingezet kunnen worden."
De vraag naar preventieve middelen tegen migraine is groot. Want de medicijnen die op de markt zijn "werken niet heel goed", vertelt Rahimtoola. "Ze onderdrukken de aanvallen niet volledig." Bovendien hebben de medicijnen ernstige bijwerkingen. Het gebruik ervan lijdt tot vermoeidheid, hartproblemen, astma-verschijnselen en soms gewichtstoename. "Vooral voor vrouwen is dat een heel vervelende bijwerking."
Rahimtoola verwacht niet dat de medicijnen die hij onderzocht heeft — de bloedverdunner coumarine en ACE-remmers tegen hoge bloeddruk — meteen en masse voorgeschreven zullen gaan worden. Maar vooral voor de ACE-remmers ziet hij toekomst. "Bij mensen die lijden aan een hoge bloeddruk en aan migraine zijn ACE-remmers een hele goede optie", vindt hij. "De arts kan dan met één middel twee ziektes bestrijden."
De koppeling tussen migraine en hart- en vaatziekten is minder gek dan het lijkt. Hoewel er nog veel vragen onbeantwoord zijn rond de oorzaken van migraine, zijn wel een aantal mechanismen bekend. Het vernauwen en verwijden van bloedvaten in de hersenen speelt een rol. Bij sommige mensen met migraine blijkt ook dat het bloed dikker is dan normaal door de overmatige aanwezigheid van bloedplaatjes. Vandaar dat bloedverdunners en medicijnen die de bloeddruk verlagen door vaten te verwijden, beschermen tegen migraine.