Bollebozen naar buitenland

Body: 
Maar liefst 21 topstudenten van de UU krijgen één van de 88 Huygensbeurzen waarmee zij een deel van hun vervolgopleiding aan een buitenlandse topinstelling kunnen bekostigen. UU’er Charlie Spork (20), student Natuur- en Sterrenkunde, krijgt een bedrag van 23.000 euro en vertrekt naar Cambridge.

“Ik hoop er 1 oktober te beginnen”, zegt Charlie. “Dat wordt nog wel even stressen: ik moet mijn bacheloronderzoek voor augustus afgerond hebben.”

Dat hij naar Groot-Brittannië zou afreizen, stond voor de twintigjarige student al enige tijd vast: “Ik wilde er sowieso een tijdje heen. Ik houd van Engelse mensen, ze zijn bijzonder grappig. Britse humor als in Little Brittain en Monty Python vind ik geweldig en ik ben fan van Engels voetbal.” Dankzij de beurs kan Spork het overgrote deel van zijn droomstudie in het buitenland betalen.

In Cambridge gaat Charlie de opleiding Mathematical tripos volgen. “Dat is een masterplan, een oude opleiding aan Cambridge. Ik zal er onderwezen worden in theoretische natuurkunde en toegepaste wiskunde.” Volgens Charlie is de studie internationaal gericht: de helft van de studenten in dit programma komt uit het buitenland. “Dat is ergens wel jammer: ik wil Engelse vrienden maken. Maar ik zal een jaar daar op de campus wonen, dus dat komt waarschijnlijk wel goed.”