Brandweer houdt grote preventieactie

Body: 
'De brandweer komt naar je toe deze herfst', leekhaast wel de slogan van de brandpreventie-actie die dinsdag in dewijk Wittevrouwen werd gehouden. Een promotieteam van vierenthousiaste meiden, in gele truien met rode petjes, ging zo'nzeventig studentenhuizen langs om daar op een speelse manier degevaren van brand duidelijk te maken.

Geblinddoekt moesten de studenten van hun eigen bed naar devoordeur zien te komen. Degene die van het hele huis het minst snelbeneden was, kreeg van het promotieteam een rookmelder. Dat wasnatuurlijk meestal degene die op de bovenste verdieping woonde."Het spel moet studenten ervan bewust maken dat ze bij brand, op detast, zo snel mogelijk hun weg naar de voordeur moeten kunnenvinden", zegt Jeroen-Klaas Salomons, die het spel organiseerde."Bij brand zie je geen hand voor ogen. Spullen die in de gangstaan, kunnen daarbij je weg naar de uitgang flink belemmeren."

Vorige week was er alweer brand in een studentenhuis. Voor deStichting Nationale Brandpreventieweek was dat aanleiding omstudenten extra aandacht te geven. "De rookmelders staan hierbijcentraal", zegt organisator Solomons. "Want rookmelders reddenlevens. Wanneer er 's nachts brand is en je slaapt, krijg je nieteens de kans om zo snel mogelijk te vluchten. Voordat de vlammen jebereiken, ben je namelijk al lang gestikt."

De meeste studenten reageerden positief op de actie en speeldenhet spel enthousiast mee. Bij studentenhuis Poortstraat 31 heeft debrandweer een ruime maand geleden inspectie gehouden. "De hele trapis toen vebouwd", zegt Freek. "En de koelkast moest beneden staan,omdat er boven te weinig plek was. Da's wel lastig. Nu moet ik elkekeer naar beneden om een biertje te halen." Met zijn tweehuisgenoten Peter en Thijs doet hij mee met de wedstijd. Freek is,met voorsprong, het snelst beneden. Thijs uit het souterrain krijgtals prijs de rookmelder. Maar ze hebben er al vier. "Hoe meer, hoebeter", roepen de promotiemeisjes.

JV


[Bijschrift bij een foto]