Campagne tegen te hoge kamerprijzen Utrecht
“We hebben deze actie, die gesteund wordt door de gemeente en de SSH, gestart omdat er vaak teveel huur wordt gevraagd en studenten daar niet bewust van zijn”, aldus Femke Hovinga, voorzitter van USF studentenbelangen. “Uit onderzoek door de SJHU dit voorjaar is gebleken dat 86% van de Utrechtse studenten te veel huur betaalt. Gemiddeld incasseren huurbazen 113 euro in de maand meer dan nodig is.”
“Op de website www.normalehuur.nl kunnen kamerbewoners berekenen of zij een normale huurprijs betalen die past binnen de wettelijke normen gesteld door het ministerie van VROM. Als de huurprijs te hoog blijkt te zijn, kan de kamerhuurder voor advies aankloppen bij ons en kunnen wij ze helpen om de eerste stap richting de huurcommissie te nemen. Dit durven ze vaak niet zelf.”
Landelijk zijn te hoge kamerprijzen ook een probleem. De Tweede Kamer heeft voor 4 september een debat gepland met minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie. Het debat zal gaan over de aanpak van huisjesmelkers en onrechtmatige bewoning. Aanleiding voor dit debat is o.a. de huisjesmelker-van-het-jaar verkiezing, een initiatief van ROOD; de jongeren afdeling van de SP.
Met deze verkiezing willen de organisaties de gevolgen van de kamernood op de kaart zetten. Vorig jaar leidde de verkiezing tot ophef in Utrecht. Eind augustus bepaalde de rechtbank dat winnares Chang de verhuur van twintig woningen moest staken omdat haar vergunning niet klopte. Chang was dit jaar opnieuw genomineerd in Utrecht, maar werd niet verkozen.
PH