Catacomben in Rome hebben joodse oorsprong

In de eerste eeuwen van onze jaartelling werden in Rome honderdduizenden arme christenen begraven in vaak uitgestrekte onderaardse gangencomplexen. Naast zestig christelijke catacomben zijn ook twee joodse ondergrondse begraafplaatsen bekend, maar tot nu toe werd algemeen aangenomen dat zij allemaal uit dezelfde tijd stammen.

Met behulp van moderne dateringstechnieken heeft Rutgers nu echter vastgesteld dat de joodse catacomben van Villa Torlonia aanzienlijk ouder zijn dan de oudst bekende christelijke grafcomplexen. Al in de tweede eeuw na Christus werden in Villa Torlonia joodse inwoners van Rome begraven, een eeuw voor de aanleg van de eerste christelijke catacomben.

Volgens de Utrechtse theoloog blijkt uit zijn ontdekking dat joodse gebruiken een veel grotere invloed hebben gehad op de ontwikkeling van het vroege christendom dan algemeen wordt aangenomen. Dat die invloed tot nu toe is genegeerd, is volgens Rutgers mede een gevolg van een latent anti-semitisme van de veelal katholieke onderzoekers. “Zij vonden het geen prettige gedachte dat het christendom joodse wortels had”, zegt hij in National Geograpghic. “Dus vonden zij het beter om dat maar niet te onderzoeken.”


EH