From China with love. Anne Baauw

Paspoort

Naam: Anne Baauw (19)

UU-studie: Tweedejaars Liberal Arts and Sciences aan de Roosevelt Academy Middelburg

Studie aan de Hong Kong University of Science and Technology: Van januari tot en met mei 2008, biologie en wat beginners-Chinees

Studietaal: voornamelijk Engels

Lekkerste gerecht: Dim Sum

Meest over verwonderd vlak na aankomst: overdreven hang naar hygiëne, techniek en automatisering.

"Hongkong is, denk ik, niet te vergelijken met mainland China. Het is een grote bruisende stad met veel moderne technologie en veel business. Het mainland is ruimer, minder ontwikkeld, minder schoon en veel minder verwesterd. Met Engels kom je daar niet erg ver en als westerling voel je je soms een aap in de dierentuin. Maar Hongkong is ook wel een beetje schizofreen. Van buiten is alles meer westers dan in Europa, van binnen zijn de mensen meer Chinees dan in mainland China.

"Ik heb me bij tijden gigantisch lopen ergeren aan de Hongkongnezen: aan hun accent en aan hun oppervlakkige levenshouding met alleen interesse voor business. Maar ook aan hun overlevering aan automatisering en techniek. Ik kon in het begin bijvoorbeeld nergens een trap vinden. En dan die gewoonte om een appel te wassen met een speciale zeep.....

"Maar nu ik de trap heb gevonden, weet waarom ze appels zepen, vrienden en kennissen hebt gemaakt onder Chinezen en hun cultuur beter begrijp, baal ik ontzettend dat mijn tijd hier er alweer op zit. Er is nog zoveel te zien. Ik had nog wel meer reisjes buiten Hongkong willen maken, maar ja, ik moest toch ook studeren.

"Het onderwijs is op enkele vakken van Arts and Humanities na in het Engels. Er is duidelijk een verschil tussen colleges van een westerse of een Chinese professor. Zowel qua stijl als taal. Het Engels van de westerse docenten is voor mij beter te verstaan en hun colleges zijn interactiever. Ik vermoed dat universiteiten in mainland China anders zijn omdat ze Chineestalig zijn en een minder internationale staf en studentenbevolking hebben.

"Wat betreft de Olympische Spelen, mensenrechten en Tibet is Hongkong duidelijk anders dan de rest van China. De politieke onderwerpen liggen allemaal een stuk minder gevoelig, al moet ik zeggen dat ik ook met Chinezen van mainland vrij open over deze onderwerpen heb kunnen praten. Wat mij vanaf deze plek op de wereld vooral is opgevallen, is dat niet alleen de Chinese, maar ook de westerse media een gigantisch gekleurd, eenzijdig, tot onjuist beeld van de situatie geeft en dat het als westerling lastig is om echt goed te begrijpen wat er nu precies speelt.

"Hongkongnezen zijn heel aardig en je leert ze gemakkelijk kennen. Toch was ik de afgelopen maanden heel blij met mijn kamergenoot. Dat is een meisje uit Taiwan dat normaliter in Amerika studeert. Ik huur een gedeelde kamer op de campus en aanvankelijk leek het me moeilijk om nooit echt alleen te kunnen zijn. Zeker omdat je de keuken en badkamer deelt met een 'gang' waar vijftig studenten slapen. Maar ik bleek het heel fijn te vinden altijd iemand te hebben om mee praten. Ik ben daardoor ook nooit eenzaam geweest."

Inmiddels is Anne weer terug in Nederland. Ze overdenkt haar verblijf in Azië. "Wat uiteindelijk de meeste indruk op me heeft gemaakt, was mijn bezoek aan Taiwan. Ik denk dat ik nu een beetje weet hoe een analfabeet de wereld ziet. Omdat maar weinig mensen daar Engels spreken, moet je echt vertrouwen op die paar mensen die het wel doen. Je moet je heel afhankelijk opstellen.

"Maar het allermooiste van mijn China-semester waren toch de ontmoetingen met al die verschillende mensen met een verschillende achtergrond. En al die verschillende mensen bleken het goed met elkaar te kunnen vinden. Samen maakten ze er iets moois van."