Claudio Magris komt in Utrecht 'spiritueel flaneren'
Magris bevestigt in het vraaggesprek dat hij met zijn jongste roman ‘Blindelings’ een zwart boek heeft geschreven, een aaneenschakeling van gruwelen die de hoofdpersonen hebben ondergaan in het negentiende-eeuwse Australische strafkamp Port Arthur, in concentratiekamp Dachau, en op het Joegoslavische gevangeniseiland Goli Otok.
“Veel van mijn boeken zijn ‘day-time’ boeken, corresponderend met mijn gedachten en gevoelens. Maar soms worden we geconfronteerd met onze zwarte kant, en om die te beschrijven, is ‘night-time writing’ onvermijdelijk”, vertelt Magris.
“We denken er liever niet te veel aan, maar als we eerlijk zijn, kunnen we niet ontkennen dat ook die zwarte kant een deel van ons is. ‘Blindelings’ toont ons hopelijk niet wat we zijn, maar laat ons wel zien wat we in bepaalde omstandigheden gemakkelijk kunnen worden.”
Reizen, schrijven en mensen ontmoeten., dat is het leven dat de nu zeventigjarige Magris leidt. “Donau — een ontdekkingsreis door de beschavingen en crises van Midden-Europa — heeft me een nieuwe vrijheid gegeven. Niet alleen veranderde dat boek mijn leven van dat van een hoogleraar Duitse literatuur in Turijn en Triëst in dat van een schrijver, maar ook geestelijk gaf het me ruimte”, vertelt de auteur gezeten aan zijn vaste tafeltje in het stijlvolle café San Marco.
“Donau gaf me de gelegenheid voor spiritueel flaneren. Als ik iets zie wat ik de moeite waard vind, kan ik er nu achteraan gaan zonder me schuldig te voelen. Het is een veel creatiever leven, veel minder gedomineerd door verplichtingen, veel meer zigeuner, en ik voel me er geweldig bij.”
Magris kreeg eredoctoraten van de universiteiten van Straatsburg, Kopenhagen, Klagenfurt, Szeged, Madrid en Paris Nanterre. In 2001 werd hem de Nederlandse Erasmusprijs verleend. Hij publiceerde ruim dertig letterkundige studies, romans, toneelstukken en essaybundels en schrijft al vele jaren beschouwingen in dagblad ‘Corriere della Sera’.
Op 4 februari houdt Magris een publiekslezing aan de Universiteit Utrecht over de verhouding tussen literatuur en recht. Daaraan voorafgaand zal hij een wetenschappelijk congres over zijn werk bijwonen en deelnemen aan een debat over het vertalen van zijn werk. De lezing staat mede in het teken van 75 jaar Italiaans aan de UU, dat op 4 februari wordt gevierd.
Met het nieuwe writer-in-residence-programma wil Utrecht schrijvers uit de eigentijdse wereldliteratuur in contact brengen met studenten, staf en belangstellenden. In 2010 zal Charlotte Mutsaers optreden en in 2011 verwelkomt de universiteit de Portugese dichter Ana Luisa Amaral.
AH/EH