Corps staat pers graag te woord: 'We doen ook aan liefdadigheid'
Corps staat pers graag te woord: 'We doen ook aanliefdadigheid'
Het persbericht van het USC en het adviesbureau Paul KokConsultants (PKC) was niet aan dovemansoren gericht. "We staan opdit moment in het middelpunt van de belangstelling", zegt RogierSchroeder, rector van USC, lichtelijk verbaasd. "Dat was helemaalniet de insteek. Voor ons was het meer een mededeling, maar de perszag het als nieuws. We zijn gewoon een studentenvereniging en hetis dus niet de bedoeling dat we elke dag op tv komen ofzo. Wewilden alleen duidelijk maken dat we de pers graag te woordstaan."
En dat hebben ze de afgelopen weken dan ook vaak gedaan; met dehulp van het adviesbureau uiteraard. Lucas Stassen adviseert hetcorps namens PKC. Dit houdt in dat hij de persberichten van USCcontroleert op de formulering en klaar staat met advies als erplotseling veel aandacht is vanuit de pers naar aanleiding van eenincident. Stassen: "De jongens van het USC hebben weinig ervaringmet de pers dat ook een apart wereldje is met zijn eigen mores. Ikgeef ze zelfvertrouwen in het contact met de media door richtlijnente geven hoe ze zich moeten gedragen."
Het corps gaat dus de strijd aan met het lullo-imago van veelbrallen en zuipen. "Wij zijn niet alleen een studentenvereniging,maar doen ook aan liefdadigheid en verhuren een pand vooraankomende bedrijfjes in Utrecht. Maar als we daarover eenpersbericht sturen naar het Utrechts Nieuwsblad besteden ze daargeen aandacht aan, en dat is jammer", vindt Guus Vermeulen, viceab-actis en eerste woordvoerder van het USC.
"Ze willen de andere kant van het corps laten zien", vultStassen aan, "maar daarvoor moeten ze wel opener worden. Wie Azegt, moet ook B zeggen. Wil je aandacht voor de goede dingen, danmoet je ook communiceren over de andere zaken. Je kan niet allesmeer binnenskamers houden met als excuus dat de buitenwereld hetcorps niet begrijpt. Dat is een gepasseerd station."
Het allereerste idee om te werken aan de perscontacten kwam vanRogier Schroeder. Hij besloot bij zijn aantreden als rector aan hetbegin van dit academische jaar, dat een mediatraining voor hem ende rest van het bestuur nuttig kon zijn. "Zo'n mediatraining waseen beetje in aan het raken en omdat ik regelmatig een journalistaan de lijn kreeg, leek het me geen slecht idee". De mediatrainerstelde voor om ook een communicatieadviseur in de arm te nemen. Hijkende iemand die ook lid van USC was geweest en zo kwam het corpsaan Lucas Stassen. Stassen die van 1985 tot 1990 lid was, geeftzijn advies gratis. Hij hoopt op deze manier een netwerkje op tebouwen dat later in zijn werk van pas kan komen. "Het is nu nogdruk, maar over een tijdje kost het me maar een paar uurtjes permaand."
Een type als Stassen hoeft bij het Utrechtse Veritas dat in 2000te maken kreeg met het sigarettenpeuk-incident, niet aan tekloppen. Johannes Zandvoort: "Het USC moet het natuurlijk zelfweten en het is misschien wel verstandig. Maar voor Veritas zie iker de noodzaak niet zo van in. Wij hebben wel oud-leden die in diebranche zitten, maar maken daar zelden of nooit gebruik van. Ik hebeen prima verstandhouding met de pers en probeer altijd zo veelmogelijk contact te houden."
Zusterverenigingen van USC in andere studentensteden zien inmeerderheid wel positieve kanten aan een persadviseur zoalsStassen. Het Groninger corps heeft bijvoorbeeld al 'iemand' die zekunnen bellen indien communicatie-advies wenselijk is. WillemijnVriesendorp van het corps uit Leiden vindt een 'second opinion' ook'wel handig'. "Wij hebben ook iemand die ons bijstaat in decontacten met de pers, maar hebben daar niet zoveel ruchtbaarheidaan gegeven. Het is een oud-lid die in zijn werk met de pers temaken heeft. Vorig jaar april hadden we een renie waarbij eenaantal leden van ons bij een activiteit de polsen had gebroken. Dathaalde elke krant. Het vorige bestuur heeft toen gebruik gemaaktvan het advies van het oud-lid. " Ook het corps uit Amsterdam isvol lof over het Utrechtse initiatief. "Wij zitten erover tedenken". zegt een senaatslid. "Maar het zijn nog vage plannen hoor.Dit jaar hebben we een lustrum en dus vaak contact met de pers.Bovendien is de groentijd altijd een hekel punt."
Marieke Feringa
Ongelukken bij verenigingen:
1965- Tijdens de ontgroening van het Utrechtsch Studenten Corpskrijgt een student een roetkap over zijn hoofd, waardoor dezeastmapatient stikt.
1997- Een student in Groningen drinkt voor de ontgroening vaneen Vindicat-huis een fles jenever leeg en sterft aan eenalcoholvergiftiging.
1998-Twee leden van het Rotterdamsch Studenten Corps drinkenzoveel dat ze in coma raken.
1999-Een Maastrichtse student belandt tijdens de ontgroening bijde vereniging Cerberus in een greppel en moet met een gebroken neusen een hersenschudding naar het ziekenhuis.
1999-Twee ouderejaars van het Delfts Studenten Corps mishandeleneen aspirantlid op krukken, zodat hij zich tijdelijk in eenrolstoel moet verplaatsen.
2000- Een Nieuwe Revu verslaggever gaat undercover bij hetUtrechtsch Studenten Corps, waar hij verslag doet van diversemishandelingen tijdens de ontgroening.
2000-Een kampleider van Veritas zou tijdens de ontgroening bijeen eerstejaars een sigaret in de arm hebben uitgedrukt.
2000-De Erasmus Universiteit in Rotterdam stopt de subsidie aanhet Rotterdamsch Studenten Corps voor n jaar nadat bekend isgeworden dat tijdens de ontgroening eerstejaars zijn mishandelt entwaalf uur lang niet mochten drinken.
2001-Tijdens een renie van oud-leden bij Minerva breken enige'ordercommissarissen' hun polsen bij het 'tafelincident'.
2001-Het Utrechtsch Studenten Corps en Vindicat uit Groningenzeggen een claim van 25.000 gulden te eisen, als er weerjournalisten undercover met ontgroeningen gaan meelopen.Eerstejaars moeten voorafgaand aan de ontgroening een documenttekenen waarin ze verklaren geen journalist te zijn.