'Cricket is spannender dan je denkt'

Met de massahysterie rond Euro 2000 ging hetcricketseizoen afgelopen maand vrijwel ongemerkt van start. Nietdat Utrecht nog duidelijk op de Nederlandse cricketkaart staat,want sinds de degradatie van Kampong van twee jaar geleden moet dehoofdklasse het stellen zonder Utrechtse inbreng. In het vijfdeteam van Kampong liggen ze daar niet wakker van. "We zijnwaarschijnlijk het slechtste team van Nederland. Maar bij ons gaathet meer om plezier."

Batsmen, bowlers en wickets. Het zijn termen die alleen in decricketwereld de harten sneller doen slaan. Bij velen roept cricketslechts beelden op van traditie, ondoorgrondelijke spelregels,witte pakken en de onvermijdelijke thee. Bovendien is het een`moeilijke sport'. Pieter Mees, de captain van het vijfde team enex-student Biologie, komt de vooroordelen meer dan eens tegen:"Maar die verdwijnen zodra iemand een keertje komt kijken ofmeedoen. Dan is het opeens een hele toffe sport."

Veel valt of staat met de spelregels, vindt teamgenoot WouterJansma, rechtenstudent. "Als ik de spelregels niet zou begrijpen,zou ik het ook niet leuk vinden. Sterker nog, zonderspelregelkennis moet je vooral niet kijken. Dat is zinloos." GeertFrank, student Commerciële Economie, vindt dat de spelregelsgeen al te groot obstakel zijn. "Zo moeilijk is het niet. Je hebtalleen geen twee goals en twee teams in twee verschillende shirts,zoals bij voetbal."

Pieter Mees was de initiator van het studententeam. Hij isvrijwel zijn hele leven fervent cricketer en achtte vorig jaar detijd rijp voor initiatief. "Het was altijd mijn droom te spelen metjongens die je goed kent. Ik heb bij Kampong aangeklopt en daarwerd heel enthousiast gereageerd." Mees cs. begonnen met een kernvan een man of vijftien. Dat was krap aan. "Sommige jongens staanelke zaterdag op het veld, maar voor anderen is het soms moeilijkte combineren met studie of andere verplichtingen. Of ze gaanliever naar het strand." De lengte van een cricket-match is daarvoornamelijk de oorzaak van. Geert Frank: "Een wedstrijd kan dehele dag duren. Het komt wel eens voor dat we rond het middaguurbeginnen en tot `s avonds spelen. Het is niet te voorspellen hoelang een wedstrijd zal duren."

Jamboree

De kern bestaat inmiddels uit een man of 35 en de groep groeitgestaag, mede door de promotionele praat van de driecorpsleden opborrels van het Utrechts Studenten Corps. "Ook jongens die het nietkunnen, doen graag mee", zegt Geert Frank. "Dat kan ook bij eensport als cricket. Er is een soort gentleman's agreement om niethard te gooien op jongens die de sport nog niet beheersen."

Iedereen komt bij Kampong vijf aan de beurt. "Ook de nieuwejongens krijgen een kans," zegt Wouter Jansma. "Anders komen zeniet meer terug." Maar cricket is wel degelijk een sport en geenspel, benadrukt Geert Frank. "Natuurlijk mag iedereen meedoen, maarhet is geen sociale club. We zijn wel fanatiek en gaan er flinktegenaan. Het is hier geen jamboree."

Het drietal is cricket-fan in hart en nieren. Natuurlijk, het EKvolgen ze op de voet. Maar de Kampongers worden net zo enthousiastvan een grijsgedraaide video met crickethoogtepunten. Pieter Mees:"Met testmatches kan je me vijf dagen voor de tv neerzetten. Elkedag kijk ik naar teletekstpagina 340 op de BBC." Inmiddels heefthet cricketvirus ook de nieuwste teamleden stevig in de greep."Laatst betrapte ik iemand midden in de nacht op het bekijken vandie band", zegt Geert Frank. "Prachtig toch?"

Cricket is geen saaie sport, vinden de corpsleden. "Leken denkendat er niks gebeurt," zegt Geert Frank. "Maar het is spannender danje denkt, het draait om strategie en actie. Je bent altijd aan hetrekenen: haal ik het of niet. Met hockey is de partij binnen als jemet 3-0 voorstaat, met cricket weet je dat nooit." Pieter Meesroemt het respect voor de tegenstander. "Je kan een tegenstandercomplimenteren met een goede actie. Het is dan ook geen fysiekesport. Natuurlijk is er wel eens irritatie, maar vechtpartijen komje niet tegen." Het lunchen met de tegenstander maakt deel uit vande traditie, al is de thee om vier uur tot veler verdrietafgeschaft.

Omkoping

Begin dit jaar ging de naam van de zo keurige cricketsport flinkdoor het slijk toen bleek dat Hansie Cronje, captain vanZuid-Afrika, zich had bezig gehouden met omkooppraktijken. Decricketwereld was in rep en roer. Zelfs in Nederland, waar cricketzelden de sportpagina's haalt, was Cronje opeens hot news. Hij zougeld hebben ontvangen voor het verstrekken van exclusieveinformatie over teamgenoten en voor het manipuleren vanwedstrijden, het zogenaamde matchfixing. De praktijken van Cronjehebben ertoe geleid dat de International Cricket Council (ICC) destraffen voor frauduleus handelen flink heeft opgeschroefd.

Afgelopen week legde de gevallen topcricketer een gedeeltelijkeschuldbekentenis af voor een speciale onderzoekscommissie van deZuid-Afrikaanse regering. Een schok die zelfs Kampong vijfnietonberoerd liet. "Cronje was een voorbeeldig cricketer. Dejongste captain ooit van Zuid-Afrika," stelt Pieter Mees. "Het isheel treurig dat hij voor de verleiding is gezwicht. Hij was echtde laatste van wie we dat verwachtten." "Het is heel jammer", vultteamgenoot Wouter Jansma aan. "Maar misschien is het ook een beetjenaïef om te denken dat cricket zo keurig is. Geen enkele sportis zuiver."

Michiel van Ruitenbeek