A day at the races

Diergeneeskunde viert verjaardag wederom met Peerdepieten op Duindigt

De onwetende Haagse gokkers moeten zich afgelopen zondag op de paardenraces in het Engels Ascot gewaand hebben. De uitbundige hoeden en stijlvolle jacquets van de Utrechtse diergeneeskundestudenten bepalen het beeld op de tribunes van renbaan Duindigt in Wassenaar. De Diergeneeskundige Studenten Kring (DSK) viert daar haar dies. Alles zat mee. Het voorspelde onweer blijft uit en iedereen drinkt vreedzaam zijn glaasje champagne — vier euro per glas.
@KopvoorKader:Hoeden

Het organisatiecomité heeft hoogleraar G.C. van der Weijden en zijn partner aangezocht als jury. Enigszins verrassend kiezen zij voor Brenda Gosman, een van de weinige vrouwen die in donkere kleding was verschenen. "Ik heb het wel warm gehad", vertelde de winnares bij de prijsuitreiking. Maar Mevrouw Van der Weijden is gevallen voor de roosjes, die Gosman op haar hoed, in haar boeket en met nauwkeurige zelfwerkzaamheid ook op haar rok had bevestigd. "We hebben gekozen voor een stel dat er samen heel leuk uitzag", voegt haar echtgenoot daar aan toe. Daar blijkt overigens weinig voorbereiding aan vooraf te zijn gegaan. "Ik had weinig te kiezen", zegt Van Deijk over zijn jacquet. "We zijn overigens geen stel hoor", voegt Gosman daar nog snel aan toe.

@KopvoorKader:De intocht

De dag op Duindigt begint met een feestelijke intocht. De belangrijkste mensen worden in koetsen op de baan voor de tribune afgezet. CvB-lid Jan Veldhuis zit in een van de eerste koetsen die de renbaan oprijden. Hij is een veteraan die al voor de achttiende keer aanwezig is. De intocht van de bobo's wordt gevolgd door de intocht van de studenten. De diergeneeskunde disputen van verschillende grote studenten-gezelligheidsverenigingen worden op karren achter tractoren over de renbaan rondgereden. De heren van Cerberus hebben eigen vervoer. Ze scheuren met hun eigen oude Duitse brandweerauto over de renbaan en tonen het ontvangstcomité, het eigen publiek en de verbaasde Haagse gokkers hun blote kont, staande boven op hun brandweerwagen. Ook een traditie.

Jan Veldhuis is niet onder de indruk. Hij keek naar eigen zeggen net naar de dames van UVSV. En hij toont zich gelukkig 'dat Veritas weer in de schoot van de universiteit is opgenomen'. Veldhuis heeft ook belangrijker zaken te doen. Hij reikt de prijs uit aan de winnaar van een paardenkoers waaraan de universiteit op deze bijzondere dag haar naam had gegeven. De universiteit was niet de enige, ook de faculteit diergeneeskunde, de provincie Utrecht en DSK sponsoren een koers.

@KopvoorKader:De race

Maar de enige koers waar het zondag op Duindigt om ging was de Peerdepietenrace. Die race is een traditioneel onderdeel van de dies van de Diergeneeskundige Studenten Kring (DSK) en hij wordt dit jaar voor de 46ste keer georganiseerd. Het is een race tussen diergeneeskundestudenten op een sulky. De winnaar mag zich een jaar lang Peerdenpiet noemen. Winnen is bijzonder eervol want een student mag maar één keer meedoen. De traditie is ontstaan toen een bestuurslid van DSK ooit liet doorschemeren dat het mennen van een paard vanaf een sulky niet zo heel erg moeilijk kon zijn.

Sindsdien organiseert DSK ieder jaar een race. Vroeger op renbaan Mereveld in Utrecht en later in Hilversum. Maar die banen zijn verdwenen en sinds een jaar of vijf vindt de race plaats op Duindigt. Ook verdwenen is de mannelijke deelname. De eerste jaren waren alle deelnemers mannen. Maar met de stijging van het aantal vrouwelijke diergeneeskundestudenten nam ook het aantal vrouwelijke pikeurs toe.

Dit jaar zijn er zelfs alléén vrouwelijke deelnemers. De winnaar was dus op een voorhand een Peerdenpetra. De twaalf studentes werden in januari door loting aangewezen. En die dames hebben sindsdien minimaal twee hele dagen per week getraind om het rijden van die sulky onder de knie te krijgen.

Trainers en paarden worden aangeleverd door de eigenaren. Die zijn de studenten overigens graag ter wille, want de draf- en rensport in Nederland kan wel wat aandacht en nieuw bloed gebruiken. De Peerdepietenrace staat in Duindigt ook gewoon in het programmaboekje. Het is ook nog de race met het hoogste prijzengeld - duizend euro voor de eigenaar van het winnende paard, helaas niet voor de student-pikeur.

@KopvoorKader:De winnares

"Toen ik afstapte stond ik helemaal te shaken", zegt Ingrid Den Uijl, de uiteindelijke winnares. "Vóór de race was ik helemaal niet zenuwachtig." Den Uijl was blijkbaar zo relaxed dat ze de rest van het veld van achter de startwagen gewoon laat vertrekken. Na de eerste bocht ligt ze tientallen meters achter.

"Voor me raakten ze met de wielen in elkaar en ik dacht: dat was het dan. Maar daarna hielden ze iets in en ik kon weer aansluiten." In een vlammende eindsprint laat ze iedereen achter zich. "Opeens zag ik niemand meer naast me. Ik vroeg na de finish aan de nummer twee of zij had gewonnen. Maar die dacht dat ik eerste was. In de bocht daarna ging ik helemaal uit mijn dak."

Ook de nummer drie Ilvy van den Broek is uitgelaten. De derde plaats valt haar mee. "Het was kicken. Het gaat zo vreselijk hard. Zo hard hebben we nog nooit gereden."

De grote winnaar is overigens de oma van Ingrid Den Uijl, die bij het invullen van het gokformulier een foutje maakte en per ongeluk maar liefst 24 euro op haar kleindochter inzette.

Tekst: Jurgen Swart
Foto's: Maarten Hartman