Het kan soms lastig zijn om een baan te vinden die je echt leuk vindt. Het eindeloos scrollen door Indeed, waar het meeste niet aan jouw eisen als student voldoet, is ook niet alles. Wil je meer weten over de beste manieren om een (bij)baan te vinden? Lees dan snel verder.
1. Jouw eigen netwerk
In je studietijd ontmoet je veel mensen en heb je waarschijnlijk al veel mensen ontmoet die relevant kunnen zijn voor het zoeken van een (bij)baan. Denk aan docenten, oud-klasgenoten, oud-collega’s of je dispuutsleden. Stuur ze gewoon brutaal een bericht: mogelijk kennen ze wel iemand die nog werknemers zoekt. Hetzelfde geldt voor je familie-, kennis- en vriendenkring. Werkgevers nemen sneller iemand aan die wordt aangeraden vanuit de directe- en werkomgeving. Het is bij veel bedrijven zo dat wanneer je iemand succesvol aanbeveelt, er voor beide partijen een bonus wordt uitgekeerd. Win-win dus voor iedereen.
2. Social media
Zet een oproep op je Social Media met een korte motivatie, je mail en zet de oproep openbaar zodat het gedeeld kan worden. Wellicht weet die vage kennis van twee jaar geleden wel een goede werkgever.
Een belangrijk social media kanaal voor het vinden van werk is LinkedIn. De berichten en topics op LinkedIn gaan voor 98% over werkgerelateerde onderwerpen. LinkedIn heeft een aparte vacaturetool waar werkgevers een vacature kunnen plaatsen en je gemakkelijk kan zoeken op branche, afstand en dienstverband. Je kunt de potentiële werkgever of recruiter mailen of een privébericht kunnen sturen via LinkedIn. Brutale mensen hebben tenslotte de halve wereld.
Een andere manier om je oproep onder de aandacht te brengen is een bericht te plaatsen in Facebook werkgroepen. Deze kun je vinden door de zoekterm werken en dan je omgeving erachter te zetten. Sommige van die groepen hebben meer dan 10.000 leden.
3. Speciale studenten vacaturewebsites
Via vacaturewebsites is de kans dat je een baan krijgt vrijwel het grootste. De werkwijze hiervan ook gemakkelijk: Je maakt een profiel aan, je voegt je CV toe en een korte motivatie is al voldoende. Één van de bekendste sites voor studiegerelateerde banen is Studentenvacature.nl. Het voordeel van specifieke vacaturebanken is dat het totale aanbod beter bij jou wens past: of je nu zoekt naar tijdelijk fulltime of een losse dag werk. Ook vind je bijbanen in verschillende branches en omgevingen en wordt er vrijwel altijd binnen twee werkdagen gereageerd op je sollicitatie.
4. Prikbord
Loop naar je lokale supermarkt of het buurtcentrum en vraag daar naar werk of een papier en pen om een oproep te plaatsen op het prikbord. Beschrijf jouw droombaan en wie weet heb je nét geluk.
5. Stages
Stages zijn er om te leren en jezelf te ontwikkelen. Netwerk met alle medewerkers waarmee je eerder in contact bent gekomen en voeg ze toe aan je LinkedIn netwerk. Wanneer je je volledig inzet tijdens je stage, bestaat er vaak een grote kans dat je een (bij)baan aangeboden krijgt bij het stagebedrijf. Mocht dat niet zo zijn en je hebt toch interesse? Ga aan tafel zitten met je praktijkbegeleider of manager.