De euro komt eraan
Nog 124 dagen, dan is de euro van ons allemaal.Binnen de universiteit wordt al een jaar gewerkt aan de invoeringvan de Europese munt. "De problemen zijn nu veel concreter dan bijde millenniumbug."
Vanaf 1 januari is hij er echt, de langverwachte euro. Terwijlde meeste mensen nog moeten wennen aan de feestelijk vormgegeven'laatste gulden', zijn anderen al tijden bezig met de Europesemunt. Zoals Marcel van der Hooft, voorzitter van deeuro-projectgroep van de universiteit. "Het zal een hele nieuwemanier van denken worden, straks met die euro. De gulden zit zo inhet dagelijks leven verweven, dat duurt een tijdje voordat dateruit is. Zelfs ik denk nog niet in euro's."
De universitaire projectgroep is al een jaar bezig met hetvoorbereiden van de komst van de euro. De invoering van de muntwerkt immers door tot in de kleinste finesses. Alles wat met muntenwerkt, zoals de kluisjes en andere muntautomaten, moet bijvoorbeeldworden omgezet. Nu al zijn de kluisjes voorzien van een nieuwsysteem, waarin tot 31 december guldens passen. Op 1 januari wordtmet een schroevendraaier een palletje omgezet, waarna de kluisalleen nog maar euro's accepteert. Van der Hooft. "Er waren van diedingetjes waar we pas laat achter kwamen. We moesten bijvoorbeeldook de frankeerautomaat aanpassen, en de weegschaal die meteenaangeeft hoeveel porto er op een brief moet. Dat zie je snel overhet hoofd. Of neem nou de 'spreadsheets' in Excel; als je bedrageninvoert staat daar geen eenheid bij. Iedereen weet dat het omguldens gaat. Dat moet aangepast worden, om straks in debeginperiode verwarring tegen te gaan. Daaraan vooraf ging trouwensnog dat we alle computers van het euro-teken moesten voorzien,anders kun je het niet eens op je scherm krijgen."
Kassa
Maar de spannendste periode voor de projectgroep wordt de maandjanuari. Dat is de zogenaamde conversie-periode, waarin je nog metguldens mag betalen, en je je wisselgeld in euro's terug krijgt.Althans, dat geldt voor supermarkten en andere winkels. Maar voorde reader die je op de universiteit aanschaft gaat dat niet op.Omdat de universiteit geen zogenaamde toonbank-instelling is, heeftze niet de verplichting om in januari guldens te incasseren.Vandaar dat met ingang van 1 januari 2002 alleen nog keihardeeuro's worden geaccepteerd.
"We willen niet klant-onvriendelijk zijn, alhoewel het daar welde schijn van heeft", zegt Van der Hooft. "Het is gewoon een helehoop ellende voor een hele korte tijd. We zouden allemaal specialekassa's moeten aanschaffen, die een dubbele geldlade hebben en diein staat zijn om de berekening te maken."
Om toch de studenten en medewerkers van de universiteit klaar testomen voor de euro, gaat er later dit jaar een uitvoerigepubliciteitscampagne van start, waarin uitleg wordt gegeven en ommedewerking wordt gevraagd. Ook wordt er een wisselpunt ingericht:bij de centrale kas in het Bestuursgebouw liggen in januari setjeseuro's klaar ter waarde van tien en 25 gulden. Een veelvoud daarvankan gewisseld worden, dus voor het inwisselen van de laatste f16,35aan kleingeld moet je toch echt naar de bank.
De faculteit Diergeneeskunde is de enige faculteit die een eigenwisselpunt krijgt. Omdat er veel dieren tegen betaling behandeldworden, gaat er daar het meeste geld om van alle faculteiten. RonSellies, financieel medewerker bij Diergeneeskunde, zegt dat degrootste verandering is dat er een nieuw factureringssysteem komt:'Vetware'. "Dat moest er toch al komen, maar door de komst van deeuro is het versneld gegaan. Er zijn vier vijf mensen full timebezig met het ontwikkelen van het programma. Verder is die euroniet iets om je zorgen over te maken. We krijgen van het CentraalBureau enorme checklists, dus je kunt alles gewoon wegstrepen. Enals er straks per ongeluk een keer een gulden-teken in plaats vaneen euro-teken op een formulier staat, dan draait de wereld ook weldoor."
Chipper
Experts zeggen dat de overgang naar de euro een bredere enintensievere operatie is dan de bestrijding van de millennium-bug.Van der Hooft, die zich destijds ook met het probleem van demillennium-bug heeft bezig gehouden, is het daar niet mee eens. "Ikvond die eeuwwisseling veel lastiger. Iedereen riep dat het weleens verkeerd zou kunnen gaan. Maar je wist niet wt. Er ontstondeen wolk van vermoede problemen, zonder dat je wist of het ook echtproblemen zouden worden. Het was ongrijpbaar. De problemen rond deeuro zijn veel concreter."
Van der Hooft gelooft wel dat deze operatie duurder is dan dievan ruim anderhalf jaar geleden. De universiteit krijgt te kampenmet opslagproblemen, omdat de geldhoeveelheden veel groter zijn dannormaal, en moet extra kosten maken voor verhoogdeveiligheidsmaatregelen. Verder is er een publiciteitscampagne dieveel geld kost en zijn er een hoop verscholen kosten. Zo moesten degeld-telmachines vervangen worden, maar die waren zo oud dat zeeigenlijk toch al aan vervanging toe waren.
De voorzitter ziet de overgang met vertrouwen tegemoet. Het planvan het euro-projectteam, zoals het er nu ligt, is door een externbureau gescreend en goed bevonden, en alles loopt volgens hem opschema. "Het mooiste zou zijn als mensen nog vaker elektronischgaan betalen. We hebben in De Uithof nu acht plaatsen waar je jechipper/chipknip kunt opwaarderen. Dat waren er tot voor kort twee.Hoe meer mensen van hun chipper gebruik maken, hoe gemakkelijkerhet hele proces verloopt."
De invoering van de euro mag in ieder geval geen aanleiding zijnom de prijzen te verhogen Afronden is verboden. Het collegegeldvoor volgend jaar bedraagt daarom 1329,58 euro. "Sommigeuniversiteiten hadden hun studenten al in een vroeg stadium gemelddat de colleges dit jaar 1330 euro zouden kosten. Dat moesten zelater weer terugdraaien", aldus Van der Hooft.
Maar in het U-blad van 5 juli stond te lezen dat het tarief voorkamer-advertenties is verhoogd van 12 gulden naar 14,30 gulden (6,5euro). Wat is hier aan de hand? Armand Heijnen, hoofdredacteur vanhet U-blad: "Het is een samenloop van omstandigheden. We beginnenvanaf dit jaar met het verspreiden van de Ukjes via het internet.Dat is een service die extra kosten met zich meebrengt, dus datmoeten we doorberekenen in de prijs. We hebben van de gelegenheidgebruik gemaakt om daar een rond bedrag in euros van te maken."
Beetje dom
Willem Stolkwijk, student diergeneeskunde, houdt zich noghelemaal niet bezig met de euro:
"Ik zit er nog niet in. In de kantine zijn ze dubbel aan hetprijzen, maar ik let alleen op de guldens."
Nooit vergist?
"Er zijn mensen die daarover klagen, maar dat vind ik eenbeetje dom. Er zit zo'n groot verschil tussen de twee prijzen, enje weet toch wel ongeveer hoeveel iets moet kosten?"
Hoeveel euro denk je dat het collegegeld volgend jaarbedraagt?
"Ehm, 1450 euro. Nee? Ook niet dichtbij?"
Mark Nieuwenstein, dan. Hij werkt als AIO op deuniversiteit:
"Ik denk 1200 euro."
Je zit 130 euro te laag.
"Ik kom de euro hier ook nergens tegen. Ja, op mijnloonafschrift staat het bedrag in euro's, maar daar kijk ik nooitnaar."
Ook niet nagerekend of het wel klopt?
"Welnee. Het is geen rond bedrag, dus dat doe je niet zosnel. Wat mij handig lijkt, is als je honderd gulden uit degeldautomaat haalt, dat er dan naast staat hoeveel euro datis."
Met nog vier maanden te gaan lijkt de universiteit voldoendetijd te hebben om medewerkers en studenten op de hoogte te brengen.Maar waarschijnlijker is, dat ze zich er pas werkelijk voor gaaninteresseren op het moment dat de munt er echt is; op 1 januari2002.
David Mulder