De gracht als voortuin
Christine (20), student Farmacie
woont in een U.V.S.V.-huis in de Minrebroederstraat
"Mijn kamer ligt echt in het hartje van het centrum en ik vind het heerlijk. Je loopt zo de stad in en bent 's nachts ook snel weer thuis. UVSV ligt echt om de hoek! Eén nadeel: we hebben MUIZEN, zoals de meeste huizen in de stad, helaas. Ik slaap daarom met oordoppen in, dan hoor ik ze niet knagen. Dat scheelt. En zo heb ik ook meteen geen last van dronken mensen op straat. Want ja, hun fietstocht naar huis gaat vaak gepaard met een hoop geschreeuw."
Marieke (20), student Rechten
woont boven Vero Moda aan de Oudegracht
"Dit is echt een toplocatie. Al was de drukte voor mijn deur wel even schrikken toen ik ging verhuizen. Samen met mijn moeder wilde ik op zondag mijn spullen overhuizen, maar toen we in de stad aankwamen, bleek het koopzondag te zijn! Terwijl mijn huisbaas me had verzekerd dat ik met de auto voor mijn deur kon komen. Nou, niet dus. Het hele terras van Oudaen zat vol! Iedereen keek ons aan toen we de auto uitpakten en mijn hele inboedel voor de deur zetten. Er kwam zelfs iemand vragen of mijn TV TE KOOP was!"
Laura (21) student psychologie, woont in de Massegast, een steeg tussen de Steenweg en de Oudegracht
"Als ik mijn straat uitloop, sta ik meteen voor de etalages van verschillende winkels. Dat is lastig, want ik zie altijd wel iets leuks hangen. De verleiding om de winkel binnen te lopen kan ik maar moeilijk weerstaan. Mijn kast hangt vol met spijkerbroeken die ik op weg naar huis heb gekocht, maar eigenlijk niet nodig heb. Ik kan ze gewoon niet laten hangen! Zo wordt het wel ERG DUUR om in de stad te wonen, wat het eigenlijk helemaal niet hoeft te zijn. De kamerprijzen zijn niet hoger dan op andere plekken in Utrecht. Maar dan moet ik mijn koopgekte wel zien te beheersen!"
Arjan (23) student Biomedische Wetenschappen, woont boven snackbar 'De Neude' in de Voorstraat
"Met een kamer op deze plek heb je geen reden om 's avonds niet even een drankje te doen in de kroeg. Het is zo gemakkelijk, je hoeft alleen de deur uit te stappen. En 's nachts rol je terug naar huis. DAT IS MOOI. Én het is heel gezellig om in het centrum te wonen, want altijd is er wel iemand in de buurt die een biertje komt drinken of spontaan langskomt. Mijn raam zit vol met gaatjes van steentjes die vrienden tegen het raam hebben gegooid om me te roepen. Ze moeten wel, want een deurbel hebben we niet meer. Mijn huisgenoten en ik werden gek van alle dronken mensen die het erg grappig schijnen te vinden om ons 's nachts uit bed te bellen."
David (21) student Psychologie, woont weliswaar nét buiten de singels aan de Weerdsingel OZ, maar hij vindt toch dat 'ie in het centrum woont "Het is ideaal om overal lopend naar toe te kunnen. Geen gedoe met een fiets, die heb je bijna niet nodig met alles in de buurt. Het geeft een bepaalde STATUS om lopend naar de stad te kunnen en dus om in het centrum te wonen. Het klinkt ook wel lekker chic natuurlijk wanneer je kan zeggen dat je aan de Oudegracht woont. Maar die status is niet de reden dat ik in het centrum wilde wonen, hoor. Het is gewoon makkelijk."
Elise (21) student Rechten, woont aan het Jansveld
"Ik haal mijn boodschappen in de Voorstraat. "In die Albert Heijn komen vooral de studenten die in de stad wonen, veel daarvan zijn lid van een vereniging en dat zijn vaak leuke mensen. Daar heeft de super de bijnaam toffe ab aan te danken, er komen veel toffe mensen. De sfeer die in de winkel hangt is daarom goed. Je merkt dat veel studenten vrijgezel zijn, want er wordt wat AFGEFLIRT tussen de etenswaren! Maar ik heb daar nog nooit een date geregeld, hoor. Haha!"
Hoe krijg ik een kamer in het hart van de stad?
Hospiteren, hospiteren en nog eens hospiteren! Helaas, maar waar. Ook voor kamers van de SSH moet je tegenwoordig uitgekozen worden door de huisgenoten. Maar je inschrijven bij deze grootste huizeneigenaar van Utrecht is wel een goed idee. Met maar liefst 1500 stadspandkamers moet jij er vast ééntje kunnen veroveren. Maar begin niet meteen met het pakken van je spullen nadat je bent ingeschreven, want de reacties op kamers worden geordend op basis van het inschrijfnummer. De 'oudste' vijftien nummers mogen gaan hospiteren. Grote kans dat er nog een aantal kamerzoekers vóór jou aan de beurt zijn. Voor de kleinere kamers in het centrum moet je rekening houden met een inschrijftijd van ongeveer één tot anderhalf jaar, voor de grote kamers kan dit oplopen tot ongeveer vier jaar.
Geen zin om zo lang te wachten? Veel huizen in het centrum zijn verenigingshuizen, zo heeft het U.V.S.V. 83 studentenhuizen, waarvan er veel in het centrum liggen. Lid worden kan je kansen dus vergroten op een kamer binnen de singels. Maar garanties kunnen helaas niet gegeven worden. En als het na lang proberen niet wil lukken? Ach, een stukje fietsen is toch ook wel fijn? Jij hoeft in ieder geval geen avond meer vrij te maken voor de sportschool!