De jaarclub, aflevering drie: De snelkookpan voor vriendschappen: Meli-Melo

De jaarclub, aflevering drie: De snelkookpan voorvriendschappen: Meli-Melo


Floor Willems (20) studeert Communicatie enInformatiewetenschappen. Is het jonkie van de club en kan hethardste lachen, vooral als er ergens een feest is.

Lotte Janssen (22) studeert aan de PABO. Lotte is verliefd enleuk met kindjes. Het is altijd lachen met Lotte, behalve als zealleen thuis is en een beetje op haar gitaar tokkelt.

Kathelijne de Nijs (22). De modejunk en rechtenstudent wasafwezig tijdens het gesprek, omdat ze tijdelijk in Toulouse zit.Heeft, zo zei ze vorige keer, een druk sociaal leven nodig om goedte kunnen studeren.

Rachel Semeijn (22) studeert Psychologie en is een schatje eneen 'spuit 11 'van de club. 'Prettig gestoord, maar ook welserieus'.

Linda Jansen (22) studeert Economisch Linguistisch. Ze is altijddruk. "Ze krijgt alles voor elkaar."

Caroline Winten (21). Een Psychologie-studenten van hetstille-wateren-diepe-gronden type. "Ze zoekt steeds weer nieuwedingen in het leven."

Marca de Vries (23) studeert Commerciele Economie. Verzorgend eneen constante factor in de club die goed banden kan plakken.

Saskia Adriaens (22) is journaliste in spe en een kletskous:"Streberig in positieve zin, georganiseerd en vindt sport heelbelangrijk."

Fleur Winters (22). De studente Theaterwetenschappen heeft hetgrootste Veritas-hart. Is ook nog eens cultureel onderlegd. Eengezelligheidsdier die wel eens te veel hooi op haar vork neemt.


Een bed, een bank, een tafel, een wereldbol, multivitaminepillenen een Aristona televisie. De kamer van Saskia Adriaens is eengewone studentenkamer in Lombok. Mysterieuze Afrikaanse poppengetuigen van een stage in Zuid-Afrika die Saskia gedaan heeft. Nuis Saskias kamer gevuld met acht Meli-Melomeisjes. Kathelijne,nummer negen, is afwezig. Ze leert Frans in Toulouse waar ze nogwel een tijdje zal blijven voordat het uitwisselingsprogrammavoorbij is.

De meisjes van deze Veritasjaarclub zijn bijna allemaal in deeindfase van de studie terecht gekomen. In de modernestudentenwereld, waar mensen niet veel langer dan vier jaar destudent uit kunnen hangen, ben je snel een oude rot. Linda: "Op eenwoensdag- of donderdagavond op Veritas, zijn er nu wel heel veelmensen die jonger zijn."

Voorafgaande aan het eerste gesprek hieven ze nog gezamelijk hunjaarclublied aan.'Katjelam, daar zijn we dan. Negen van die leukemeiden...' Het jaar erop was er sprake van een licht gespannensfeer met onderhuidse grappen en blikken over en weer. Nu anno 2002zitten de meiden er als een ervaren jaarclubje bij. Er wordt geniptaan witte wijn, terwijl de jonge huispoes Muis rondsluipt, op zoeknaar prooi.

"Iedereen is veel drukker", zegt Linda. "We gaan minder uit." Enals er uitgegaan wordt, geen 'truth or dare' bierspelletjes meer,maar wel een goed gesprek in het cafe. "We praten overal over. Delaatste tijd zelfs veel over politiek."

Liefde

De meiden van Meli-Melo lijken iets rustiger, maar niet minderambitieus. "Niemand loopt te fluimen", zei Saskia vorig jaar, endat is nog steeds zo. De studie is geen bijzaak, en, hoewel hetvoor de een belangrijker is dan de ander, ambieren alle meisjes eengoede baan. Geen Meli-Meloer legt zich bij voorbaat neer bij eenhuismoederbestaan. Een leuke baan, passend bij hetopleidingsniveau, waarin je jezelf kunt ontplooien, en ontwikkelen,staat hoog op het verlanglijstje.

Maar een goede baan, zonder liefde. Dat is niets gedaan. AlleMeli-Melomeisjes wensen vroeg of laat een gelijkwaardige partner.Allemaal willen ze een man als levenspartner. Vijf van de meidenhebben al een vriend. En dat moeten bijzondere snaken zijn., wanteen Meli-Melovriendje word je niet zo maar. De lat ligt hoog.

"We zijn hoog opgeleid, dus we zoeken natuurlijk allemaal welveel in een man", zegt Floor. Hij moet ook studeren, humor hebben,er leuk uitzien, sociaal zijn, niet alleen maar zichzelf en zijneigen dingen interessant vinden. "En belangrijk bij een relatie isdat je allebei een eigen wereldje hebt. Alle tweeonafhankelijkheid", benadrukt Linda.

Stel dat je verliefd word op zon leuke kerel, dan wil je in hetbegin natuurlijk alleen maar bij hem zijn. Wordt dat geaccepteerddoor de groep? "Dat wil je niet", zegt Floor beslist. "Het is niethet een of het ander." Je kunt best naar het jaarclubetentje komen,en ook genoeg tijd voor een vriendje hebben.

Clubjas

Waarom verbindt iemand zich aan een jaarclubje? Is het niet eenbeetje een wordt-vriendin-of-ik-schiet afspraak? Als je eenjaarclubje over straat ziet gaan, valt vaak de uniformiteit op.Geen opwaaiende zomerjurkjes en dansende lange haren, maarclubjasjes, spijkerbroeken, en de haren gladgetrokken in een kleinstaartje. Ook op de groepsfoto van vorig jaren dragen alleMeli-Melomeisjes een staartje, terwijl op de foto van twee jaargeleden, mooie lange haren en modieuze truitjes te zien zijn.

Is het onzekerheid? Angst om op te vallen? "Het is toeval, wanthet klopt helemaal niet", zegt Saskia. "We geven allemaal best veelgeld uit aan kleding en de meesten zijn zelfs heel ergmode-gevoelig. En wat ons haar betreft, ik denk dat het toeval wasdat we allemaal een staart hadden, want ik draag mijn haar meestallos." Linda: "Misschien dat het in het begin wel iets metonzekerheid had te maken, maar dat was er na een paar weken welvanaf. We zijn nu allemaal onszelf."

Wel is het zo dat het 'Veritas-element' het laatste jaar ietsnaar de achtergrond geschoven is. Zo werd er nog met trotsgesproken over de witte clubjas, met twee gouden M-en op de rug. Dejas die werd gedragen tijdens de stapavonden. Tegenwoordig komt hijnog maar zelden van de kapstok. "Met zijn allen zon clubjasdragen....dat doe je de eerste twee jaar", zegt Kathelijne."Veritas wordt hoe langer hoe meer bijzaak. Maar Veritas is wel debasis." Een groep meisjes werd een Veritas-clubje en vervolgens eengroep vriendinnen.

De jaarclub kan gezien worden als een snelkookpan voor nieuwevriendschappen. "Als ik een oude vriendin tegenkom heb ik haar vaakminder te vertellen dan mijn jaarclubgenootjes, omdat het al zolang geleden is." Met de jaarclubgenoten is dat anders. Er wordtdagelijks gemaild, dus iedereen is op de hoogte van elkaarsbelevenissen. Het contact is zo frequent, dat je elkaar echt goedleert kennen, en dat je elkaar dus, als je een paar dagen nietgesproken hebt, veel te vertellen hebt. Daarnaast is een jaarclubstimulerend. Als de een een flitsende stage in het buitenlandheeft, wil de ander dat natuurlijk ook. "En via via heb je doorelkaar ook veel contacten", zegt Lotte.

Een groep intelligente, ambitieuze jonge vrouwen, met veelcontacten, die elkaar ook nog eens opjutten. Is het geen idee omeen eigen bedrijfje op te richten? De wereld wat laten zien! Zehebben er inderdaad over nagedacht. "We zouden wel een bar willenbeginnen, of een gala-datingbureau."

Gerard Jansen