de kwestie

Hoofdhuurders zijn de pineut

De omzetvergunning die nieuwe eigenaren van studentenhuizen moeten aanvragen lijkt averechts te werken. Huiseigenaren die een studentenhuis willen beginnen betalen sinds januari ruim 200 euro per vierkante meter voor de kamers die zij verhuren. Studenten zijn de dupe van de maatregel die werd ingevoerd om huisjesmelkerij tegen te gaan.

Een aantal verhuurders probeert de omzetvergunning te omzeilen door één hoofdhuurder aan te wijzen. In dat geval is er juridisch gezien geen sprake meer van een studentenhuis, en hoeft de heffing dus niet te worden betaald. De overige huurders zijn in deze constructie onderhuurders geworden. Mark Laagewaard van de USF maakt zich hier druk over: "De hoofdhuurder heeft veel meer verplichtingen. Zo moet hij of zij er namelijk voor zorgen dat het maandelijkse huurbedrag van alle bewoners netjes wordt afgedragen. Buiten dat is de hoofdhuurder verantwoordelijk voor kleine reparaties aan het huis. Het is belachelijk dat een huurder wordt belast met deze verantwoordelijkheden, dat is de taak van de huisbaas."

Sommige huiseigenaren gebruiken nog een andere truc om de heffing te ontlopen. Ze berekenen de heffing door aan de huurders en verhogen de maandelijkse huur. "Omdat er nog steeds een tekort aan studentenkamers is, kunnen studenten niet veel anders doen dan het maar accepteren", zegt Laagewaard.

De gemeente Utrecht is bekend met het probleem en bekijkt wat ze hieraan kan doen. "We gaan onderzoeken op welke schaal dit gebeurt. Eind juni overleggen we met raadsleden, huiseigenaren en kamerbewoners over de maatregel. Dan beslissen we hoe het verder moet met de omzettingsvergunning. Duidelijk is dat er wat moet veranderen", aldus de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Bosch.

MV