de mening

Studentenparticipatie in de buurt

Bewonersverenigingen hebben moeite met het vinden van vrijwilligers. Wellicht omdat studenten zich maar tijdelijk verbonden voelen met hun kamer en woonomgeving. Jammer, vindt alumnus, en oud-voorzitter van de huurdersorganisatie van de SSH Utrecht, Tim Cools. Studenten van nu en straks zijn gebaat bij kwalitatief goede en betaalbare kamers in leefbare wijken.

De leefbaarheid in probleemwijken is een hot politiek issue. Er is een nieuwe minister van Wonen, Wijken en Integratie benoemd (Ella Vogelaar) en er wordt gesteggeld over de vraag welke wijken op een lijst van veertig thuishoren, die in aanmerking komen voor financiƫle steun ter bevordering van de leefbaarheid. In Utrecht worden Kanaleneiland, Overvecht, Ondiep en Zuilen-Oost als zorgenkindjes gezien. Recent was Ondiep in het nieuws met onrust en spanningen.

Dat ook studenten een belangrijke rol spelen in deze Utrechtse wijken liet de volgende kop uit de Volkskrant zien: 'Utrecht wil studentarme wijken'. In dat artikel komt Jan de Jong van bewonersplatform Overvecht aan het woord, die weet te melden dat "studenten niet veel bijdragen aan de leefbaarheid van de wijk Overvecht". Laat ik de heer De Jong nu eens gelijk geven: studenten geven niks om hun omgeving. Zij vinden het veel interessanter om tijd te steken in sport, studie, of het uitgaansleven dan in de eigen buurt, laat staan in de plaatselijke bewonersvereniging.

Idealiter zouden studenten zich echter maatschappelijk betrokken moeten voelen. Zij zijn de (politiek-bestuurlijke) elite die straks voor een deel het lot in handen heeft van de mensen in de probleemwijken. Studenten hebben het in hun mars om kritisch na te denken over de leefsituatie in de probleemwijken. Wordt het niet eens tijd dat de zij zich de problemen in de wijken meer aantrekken?

Voor wie deze grote woorden van politiek engagement te ver gaan: je kunt binnen een bewonersvereniging ook concrete resultaten boeken die het leven in je kamer en buurt veraangenamen. In het Tuindorp-West Complex bijvoorbeeld heeft de bewonersvereniging in samenspraak met de SSH Utrecht, de politie en het wijkbureau gezocht naar mogelijkheden om de veiligheid te verbeteren. Nog niet alles gaat goed, maar eerste resultaten zijn zeker geboekt. De 'serie-zoener' is gepakt en je kan niet meer ongezien een hele inboedel over de reling gooien tijdens een uit de hand gelopen feest.

Ook voor het kritisch volgen van het SSH-beleid is deelname aan een bewonersvereniging een vereiste. De laatste jaren lag de focus van de SSH op het bouwen van nieuwe kamers, wat ze met bijvoorbeeld De Bisschoppen en Casa Confetti voortvarend hebben opgepakt. De echte kamernood lijkt over. Het is nu tijd om de focus te verleggen naar bijvoorbeeld de kwaliteit en prijs van de huisvesting, naar goede en betaalbare kamers voor buitenlandse short-stayers of naar de bouw van starterswoningen.

Genoeg redenen dus voor studenten om zich actief met hun leefomgeving te bemoeien.