De Nederlandse economie tussen 1800 en 1940

Het economisch onderzoek in de faculteit Letteren concentreertzich op de economische geschiedenis, en daarbinnen met name op dereconstructie van de economische ontwikkeling van Nederland in deperiode 1800-1940. Voor dat onderzoek werd door prof.dr. Jan Luitenvan Zanden, voorzitter van het N.W. Posthumus Instituut - delandelijke onderzoekschool op het terrein van de economische ensociale geschiedenis - in 1990 één van de eerstePIONIER-subsidies binnengehaald. Het gaat daarbij ompersoonsgebonden subsidies van onderzoeksorganisatie NWO die totdoel hebben een nieuw wetenschapsgebied tot ontwikkeling tebrengen.

In het kader van het PIONIER-project 'Reconstructie nationalerekeningen en de analyse van de ontwikkeling van de Nederlandsevolkshuishouding 1800-1940' is door een aantal promovendi enpostdocs onder leiding van Van Zanden een grote hoeveelheideconomische gegevens uit de genoemde periode verzameld. Resultaatvan het in 1997 beëindigde project is een uniek databestandvan macro-economische reeksen die, aangevuld met naoorlogsegegevens, nu de periode 1807-1996 omvatten. Met dat bestand voereneconomen en econometristen nu experimenten en berekeningen uit omde aannamen in - op dit moment gebruikte - economische modellen tetoetsen.

In aanvulling op het project van Van Zanden wordt door dr. HeinKlemann onderzoek gedaan naar de Nederlandse economie gedurendeoorlog en bezetting (1938-1948). Daarnaast zijn de Utrechtseeconomisch historici nauw betrokken bij de uitvoering van eenaantal bedrijfshistorische 'derde geldstroom' projecten naar degeschiedenis van onder meer de Rabobank, de ABN-AMRO, Hagemeyer ende VSB Bank.

EH