'De soep vloog door de lucht'
Student in de horeca
Andrea Schreij (23), derdejaars student aan het University College: "Ik werk al twee jaar bij Swirl, zo'n acht uur per week." Pieken? "Het geld dat ik hier verdien, in totaal ongeveer 300 euro per maand, gebruik ik vooral voor mijn studie. Dus voor boeken enzo." Blooper? "De milkshakemachine is een keertje vijf minuten lang achter elkaar blijven lopen. Het spul droop over de hele vloer, echt alles zat onder! Op een gegeven moment heb ik de toevoer van de milkshake gestopt, door gewoon de zak van de machine af te trekken. Daarna konden we gaan dweilen. Gelukkig hebben we nu nieuwe machines, daar is het nog niet mee gebeurd."
Dianne Vellinga (22), derdejaars taal- en cultuurstudies, werkt bij broodjeszaak Bicoli: "Ik werk hier nu ongeveer zes maanden. Het hangt er een beetje van af, maar meestal werk ik vijftien uur per week." Pieken? "Ik verdien 6,50 euro per uur, niet zo veel hè? En fooi krijg ik ook al niet. Ik geef het vooral uit aan boodschappen en als ik nog wat overhoud, koop ik er kleding van." Leuk werk? "Het werk is afwisselend en het is hier meestal best druk, de tijd gaat dus lekker snel. Er komen ook best veel bekenden een broodje halen, daar klets ik dan wel even mee. Er heerst hier altijd een goede sfeer." Collega's? "Er werken hier allemaal studenten, dat is echt supergezellig. Vooral met Ruben is het altijd lachen, die maakt alleen maar grapjes. Na het werken gaan we meestal eerst met z'n allen een wijntje of biertje drinken, daarna beginnen we pas met opruimen."
Ellen van Zeijts (23), vijfdejaars taal- en cultuurstudies: "Ik werk al weer twee jaar bij Café Domplein, ongeveer veertien uur per week. Pieken? "Mijn loon is 6,20 per uur. Daarnaast krijg ik ook nog wat fooi, ongeveer tien tot vijftien euro per dag. Van het geld doe ik mijn boodschappen en betaal ik drankjes bij het uitgaan." Blooper? "Ik wilde iets van de grond rapen, dus ik ging door m'n hurken. Toen ik weer naar boven kwam, liep er een collega achter me langs met een kom tomatensoep. Die had ik dus niet gezien! Ik stootte hem aan en de soep vloog door de lucht. En je raadt het al: de knalrode soep kwam natuurlijk precies op een witte blouse van een mevrouw terecht. Zij werd heel boos!"
Myrthe Otten (19), eerstejaars psychologie: "Dit is pas de vierde of vijfde dag dat ik bij Broers werk! Ik moet dus nog wel een beetje wennen." Pieken? "Ik verdien 4,75 euro per uur. Daar bovenop komt nog iets van 15 euro aan fooi per dag bij geloof ik. Van het geld doe ik vooral leuke dingen, zoals uitgaan. Maar ik moet er ook mijn studieboeken van kopen." Leuk werk? "Ja, tot nu toe wel. Ik ben dit werk gaan doen om mensen te ontmoeten. Vooral het sociale contact met mijn collega's vind ik erg belangrijk. Ik heb nu pas een paar keer mee geborreld na het werk, dus erg goed ken ik ze nog niet. Maar ik wil ze zeker beter leren kennen!"
Daniël Frijters (20), tweedejaars economie, werkt bij 'Het gras van de buren': "Vlak na de opening ben ik hier komen werken, iets minder dan een jaar geleden. Ik werk ongeveer achttien uur per week." Pieken? Inclusief fooi vang ik acht euro per uur. Daarvan geef ik een groot deel uit aan cd's, wel zo'n vijftig euro per maand denk ik. Verder geef ik het geld uit aan kleding en uitgaan." Blooper? "Tsja, ik heb wel eens het schuifje van de frituur open laten staan nadat ik het oude vet er uit had laten lopen. Het nieuwe vet dat ik er in goot, stroomde er aan de onderkant 'keurig' weer uit. Ik snapte al niet waarom er zo veel vers frituurvet in kon, totdat ik het op mijn schoenen voelde gutsen. Natuurlijk werd ook de vloer spekvet: leuk werkje om weer schoon te maken."
Tijmen Wisman (23), vijfdejaars rechten, staat achter de bar bij De Luifel: "Ik werk hier al echt té lang, zo'n drieënhalf à vier jaar. Het verschilt per week, maar meestal werk ik zo'n tien uur." Pieken? "Ik verdien inclusief fooi, ongeveer tien euro per uur. Daar koop ik mijn eten en drinken van. Oh, en kaartjes voor hiphop-concerten!" Collega's? "Ja da's wel mooi: dat zijn echt alleen maar mannen!" Blooper? "Echte bloopers heb ik niet gemaakt. Wel een klassieke beginnersfout. Ik had een dienblad in mijn handen, met daarop allemaal glazen. Eén daarvan stond scheef tegen een ander glas aan. Toen ik dat probeerde te herstellen, ging het helemaal mis: het hele dienblad donderde op de vloer. Gelukkig waren de glazen leeg, het viel dus nog wel mee."
Matthijs Verwey (22), vierdejaars domeingerichte economie: "In september werk ik al drie jaar bij Toque Toque. Ik werk best wel veel: het varieert van twintig tot dertig uur per week." Pieken? "Ik verdien 6,75 euro per uur. En ik krijg ongeveer één euro per uur fooi. Het geld dat ik hier verdien, gebruik ik om van te leven. Dus voor eten, drinken, kleding en meer van dat soort dingen." Leuk werk? "Ja! En vooral de koninginnenacht, dat is één groot feest, echt ontzettend gezellig." Blooper? De eerste keer dat ik ging werken, kon ik nog niet eens een dienblad vasthouden. Ik deed het helemaal verkeerd. Volgens mij heb ik wel iets van zes of zeven keer alles over mezelf heen gegooid! Alles plakte, maar ik moest gewoon doorwerken."
Roos Woltering (25), zesdejaars psychologie, werkt al vijf jaar bij café Flater. "Flater is gewoon mijn huiskamer, ik ben hier zeker wel dertig uur per week, waarvan ik er ongeveer zestien werk." Pieken? "Ik verdien 7,80 per uur en krijg ongeveer twintig euro per dag aan fooi. Dit geld is voornamelijk 'uitgeefgeld': ik koop er eten van en kleren, drankjes, boeken... gewoon leuke dingen dus." Collega's? "Ook mijn collega's blijven geregeld hangen na het werk. Er zijn dagen dat ik werk van kwart voor tien 's morgens tot het eind van de middag en daarna nog blijf naborrelen tot drie uur 's nachts. De sfeer is dus heel goed. En er heeft hier nog nooit iemand gewerkt zonder er een relatie aan over te houden."
David Hughan (22), tweedejaars theologie: "Ik werk al drie jaar bij Jacqmotte, ongeveer vijftien uur per week." Pieken? "Ik val nog in de oude salarisschaal en verdien 9,11 euro per uur. Daarom blijf ik hier ook nog wel even werken. Het is mijn favoriete gespreksonderwerp met collega's: echt leuk om ze daar mee te pesten. Hoeveel fooi ik krijg, weet ik niet precies. We delen het met z'n allen en betalen er altijd de lunch van. Afgelopen twee jaar heb ik mijn verdiende geld gespaard en deze zomer ga ik er van genieten: dan ga ik een maand naar Indonesië!" Blooper? "Ik heb zelf nooit hele opvallende blunders gemaakt, maar een jongen die hier een tijdje geleden werkte wel. Die probeerde elke vrouwelijke collega te versieren, tot de baas aan toe. Maar hij liep alleen maar blauwtjes en uiteindelijk is 'ie weggegaan."
Peter Drent (24) heeft zijn studie Communicatiemanagement aan de Hogeschool afgerond en is dit jaar begonnen met Italiaans. Hij werkt nu bijna twee jaar bij café De Vingerhoed en werkt zo'n zestien uur per week. Pieken? "Ik verdien 7 euro per uur en krijg daarbij ongeveer 2 of 3 euro fooi per uur. Dit geld gebruik ik vooral voor weekendjes weg, dat doe ik zo'n vijf keer per jaar, en vakanties. Ook ga ik bijna elke week uit eten en betaal ik er mijn drankjes van als ik uit ga." Blooper? "Het is echt heel vaag, maar collega's van mij beweren dat ze tijdens een personeelsuitje mijn piemel hebben gezien. We zaten op een boot en toen ging ik me even verkleden. Ze probeerden toen mijn boxer naar beneden te trekken, maar dat is ze niet gelukt. Volgens mij. Elke keer als ik met één van die twee moet werken, vragen ze weer of ze m'n piemel mogen zien."