De studentenbiertest: 'Dit is pas een laffe jetser'
De test
De bierconsumptie loopt terug, blijkt uit de verkoopcijfers van de brouwers. Daarnaast laten steeds meer drinkers het A-merk in de schappen staan en kiezen voor het goedkopere B-merk of het huismerk van een supermarkt. Het Ublad wilde wel eens weten welk geel goud er door de kelen van de studenten glijdt en hoe zij denken over de smaak en prijs-kwaliteitverhouding van verschillende merken. Om die reden werd IBB 81 omgetoverd tot onderzoekslab. Acht studenten stelden hun smaakpapillen ter beschikking aan de wetenschap. Eén voor één kregen zij biertjes voor hun neus, zonder dat ze wisten om welk bier het ging. Op de plastic bekertjes stond immers alleen een nummer vermeld. De proefpersonen lieten het gerstenat over hun tong gaan en in hun wangen klotsen. Tussendoor neutraliseerden ze hun papillen met een stukje wit brood of met een slokje water. Voor het testresultaat moet je doorbladeren naar de volgende pagina.
Het studentenpanel
Naam: Tom Klaassen
Leeftijd: 23 jaar
Studie: Taal & Cultuurstudies
Aantal biertjes per week: 20 tot 30
Drinkt meestal: Grolsch
Lievelingsbier: Grolsch, toen het nog lekker was (volgens Tom is met het etiket ook de smaak veranderd)
Naam: Jos Gompelman
Leeftijd: 19 jaar
Studie: Milieutechnologie (HBO)
Aantal biertjes per week: 19
Drinkt meestal: Amstel
Lievelingsbier: Hoegaarden
Naam: Noud van Oeteren
Leeftijd: 24 jaar
Studie: Internationale betrekkingen
Aantal biertjes per week: 5
Drinkt meestal: verschillend
Lievelingsbier: Braziliaans gemberbier
Naam: Erik van Ooyen
Leeftijd: 23 jaar
Studie: Oost-Europese studies & afgestudeerd sociale geografie
Aantal biertjes per week: 20
Drinkt meestal: Grolsch
Lievelingsbier: Grolsch
Naam: Rick Schukking
Leeftijd: 23 jaar
Studie: Oost-Europese studies aan de UvA & alumnus internationale economie & economische geografie
Aantal biertjes per week: 25
Drinkt meestal: Grolsch / Heineken
Lievelingsbier: Grolsch ('de oude')
Naam: Sabine Berendse
Leeftijd: 22 jaar
Studie: Psychologie
Aantal biertjes per week: 2
Drinkt meestal: Heineken of Grolsch
Lievelingsbier: Kilkenny en Guinness
Naam: Julie Swinkels
Leeftijd: 20 jaar
Studie: Diergeneeskunde
Aantal biertjes per week: ± 15
Drinkt meestal: Grolsch
Lievelingsbier: Grolsch
Naam: Marijke Lebbink
Leeftijd: 22 jaar
Studie: Geologie
Aantal biertjes per week: Dat verschilt per week. Soms zijn het er 0, soms wel 15.
Drinkt meestal: Grolsch
Lievelingsbier: Donker
De te testen biertjes
Heineken
Prijs: 0,39 euro (Albert Heijn)
Te koop bij: alle supermarkten*
Albert Heijn Huismerk
Prijs: 0,29 euro
Te koop bij: Albert Heijn
Bavaria
Prijs: 0,34 euro (Albert Heijn)
Te koop bij: alle supermarkten*
Pitt
Prijs: 0,21 euro (Edah)
Te koop bij: Super de Boer, Konmar en Edah
Dommelsch
Prijs: 0,38 euro (Albert Heijn)
Te koop bij: alle supermarkten*
Schultenbrau
Prijs: 0,35 euro (0,5 literblik)
Te koop bij: Aldi
Grolsch
Prijs: 0,38 euro (Albert Heijn)
Te koop bij: alle supermarkten*
Brouwmeester
Prijs: 0,19 euro
Te koop bij: Aldi
*M.u.v. Aldi en Lidl
Biertje 1
"Zuur! Dit ruikt zuur!" Tom snuift vies kijkend aan zijn bekertje: "Het heeft weinig smaak, behalve dan de zure kegel als de slok weg is." Hij is duidelijk niet te spreken over dit bier. En zo zijn er meer: "Het is waterig en er zit weinig prik in", "Ja, een laffe prik is het", vullen Julie en Marijke elkaar aan. Niemand is erg enthousiast over biertje nummer 1. "Een laffe jetser", "saai", "slap" en "daklozenmerk" zijn de harde oordelen. Volgens sommigen smaakt het goedkoop. Eén positief puntje kan er nog net af: "Het is wel goed voor huisfeesten", concludeert Tom.
De onthulling: "Wááát?!", reageert het panel als het hoort dat biertje 1 een onvervalste Heineken is. "Is dat echt Heineken?" De testpersonen beginnen meteen aan zichzelf te twijfelen. Erik: "We're going down!" Maar Noud heeft de verklaring: "Dit bier is echt niet te zuipen. Het is gewoon pure marketing!"
Biertje 2
"Gadver, dit stinkt naar modder!" roept Rick. "Maar daardoor heeft het wel karakter," grapt hij. Sabine vindt het biertje prima te drinken. 'Wel lekker' en 'veel schuim' schrijft zij op het beoordelingsformulier. Julies biertje slaat juist dood en zij is niet zo tevreden: "Volgens mij is bier op maandagmiddag sowieso gewoon niet zo lekker." "Is dit een soort lentebiertje ofzo?", vraagt Noud. Hij proeft citroen in het bier, maar daarin is hij de enige. Biertje 2 zorgt voor verdeelde meningen, maar heeft volgens de meeste testers in ieder geval meer smaak dan de eerste.
De onthulling:Jos en Tom denken dat het een A-merk is. Ze zijn verrast als ze horen dat dit bier het huismerk is van de Appie.
Biertje 3
"Mijne smaakt nergens naar en volgens mij zijn ze het koolzuur vergeten", roept Julie haast beledigd uit. Noud proeft wel prik, maar vindt biertje 3 waterig en geen uitgesproken smaak hebben: "Dit is pas een laffe jetser." Marijke kijkt mijmerend voor zich uit en laat het goudgele sap goed op zich inwerken, maar helaas: "Het doet niks. Het moet iets zijn, iets doen en ik wil gewoon dat het een fatsoenlijke smaak heeft. Dat heeft dit duidelijk niet." "Smakeloos," vindt ook Rick. Het oordeel van het testpanel is vernietigend.
De onthulling: Vijf panelleden raden het juiste merk: Bavaria. "Omdat er geen smaak aan zit," vindt Tom. Echt positief is het dus niet, dat die 'Bavaria-smaak' zo overduidelijk is.
Biertje 4
"Jezus, dit stinkt echt naar pis!" Marijke neemt een slok. "Mmm... het smaakt wel goed." Ook Erik vindt dit biertje wel aardig, afgezien van de geur dan. Volgens Jos en Noud heeft het een goede afdronk en Rick bespeurt zelfs iets nootachtigs. Tom beschrijft dit als 'houtig'. "Dit biertje is niet heel slecht, maar ik ben het met Marijke eens dat je er inderdaad niet aan moet ruiken." De heren uit het panel vinden dit al met al best een goed biertje. De dames ook, maar zij klagen wel over een klein beetje bitterheid.
De onthulling: Tom doet een gok: "Misschien is dit wel Pitt." Een goede gok.. De testers zijn enthousiast als ze horen dat bier vier een B-merk is: goedkoop en toch lekker. Julie: "Vanaf nu kopen we alleen nog maar Pitt!"
Biertje 5
Lekker op gang gekomen neemt het panel het vijfde biertje tot zich. "Zoet" is Marijkes eerste reactie. Erik kijkt tevreden: "Karaktervolle geur, kruidige smaak, lekkerder dan de vorige biertjes, is het een Schultenbrau? Of een Hertog Jan misschien?" De meningen zijn wederom verdeeld over dit bier. "Ik vind dit pas echt naar pis ruiken", walgt Jos. "Het smaakt ook echt niet lekker" voegt Julie toe. Sabine is helemaal overtuigd: "Dit is echt het vieste tot nu toe." "De nasmaak is uitgesproken vies, alsof je met je bek in en asbak gevallen bent," gaat Tom nog even door. Rick en Erik laten zich niet door de rest beïnvloeden en beoordelen biertje 5 respectievelijk met een zes en een zeven.
De onthulling:De plank wordt nu volledig misgeslagen. Noud is overtuigd: "Dit is echt goedkoop bier!" Het lijkt wel of Dommelsch echt het laatste is waar het panel aan denkt. Julie: "Ik dacht eigenlijk dat Dommelsch meer een standaardbier was. Maar het is best uitgesproken."
Biertje 6
"Deze is vies!", roept Rick, en even later: "maar het went wel." "Ieh! Vies!", schreeuwt Julie. Jos vindt het bier waterig en smakeloos. Hij denkt zelfs dat het alcoholvrij is. Erik kan zich hierin vinden. "Maar het drinkt wel makkelijk weg." De rest van de heren 'gelooft' ook niet in dit bier, maar Marijke is optimistischer: "Dit smaakt wel degelijk ergens naar," zegt ze. "Dit smaakt naar een goed biertje." Sabine is toch de enige die dit bier met een ruime voldoende beoordeelt en daarmee haalt ze het eindcijfer flink naar boven.
De onthulling: Van biertje 6 wordt goed geraden dat het heel goedkoop is. Alleen Sabine is enthousiast over de smaak. Als het panel hoort dat dit Schultenbrau is, zijn de meesten dan ook niet erg verbaasd.
Biertje 7
Biertje 7 zorgt plotseling voor eensgezindheid in het testpanel. Rick: "Hier zit smaak aan". "Hij heeft wel een bite", oordeelt Tom en Noud vindt hem: "Wel wat zuur, maar met een volle smaak". Erik vindt dit het lekkerste bier tot nu toe en Jos is er ook over te spreken: "Het schuim ziet er ook goed uit, lekker dicht." Julie en Marijke testen de geur: "Deze ruikt wel zo van: drink mij." Bijna iedereen denkt dat dit bier Grolsch is: "Dat kopen we hier in huis ook altijd, dus dat moet wel", vermoedt Rick. Alleen Noud is na een paar slokjes toch iets minder zeker: "Ik denk dat dit Schultenbrau is, ik vind hem toch zuur."
De onthulling:Biertje 7 vindt iedereen het lekkerst. De naam Grolsch wordt een aantal keer genoemd, maar niet geheel overtuigd. Toch is dit hem wel. De meeste panelleden drinken thuis al Grolsch en gaan dit naar aanleiding van de test niet veranderen.
Biertje 8
"Dit is een goedkoop biertje," denkt Jos. "Nee joh," zegt Noud. "Dit proeft juist wel bekend. Het is vast Amstel ofzo." "Ja, dit is wel zo'n standaard kroegbiertje," vindt ook Marijke. Het wordt Julie allemaal een beetje te veel. "Ik merk dat ik steeds grovere punten aan het geven ben.". Sabine vindt bier 8 niet zo lekker. "Hij stinkt ook een beetje," zegt ze. "Maar na een paar slokjes is 'ie wel oké." Ook Tom bespeurt een vreemde geur. "Dit ruikt naar de toko, naar kroepoek," zegt hij overtuigd. De anderen kunnen er hartelijk om lachen. 'Niet slecht' luidt het algemene oordeel.
De onthulling:Biertje 8 is brouwmeester. Goedkoop maar niet slecht. De panelleden vonden het proeven en testen moeilijker dan ze hadden verwacht. "Gelukkig hadden we grolsch goed geracen!"
De score
Heineken: 3,6
Albert Heijn Huismerk: 5,3
Bavaria: 3,9
Pitt: 6,1
Dommelsch: 4,4
Schultenbrau: 4,4
Grolsch: 7,1
Brouwmeester: 5,8