De tikker legt het loodje..binnenkort
"De tikker kan gewoon echt niet meer", verzucht een woordvoerdervan KPN. "Het is een verouderd apparaat dat niet meer rendabel is."KPN heeft twee zwaarwegende redenen om de tikker die al een halveeeuw telefoongesprekken specificeert in de ban te doen. De eersteis van technische aard. De nieuwe telefooncentrales zouden detikker slechts met grote dure ingrepen nog kunnen ondersteunen. Alsde kosten worden doorberekend aan de klant, zou dat de tikker zeerduur maken. Een ander probleem is dat de tikker niet meer alleinkomende gesprekken kan specificeren. Dit omdat er vele andereaanbieders - zoals bijvoorbeeld Tele2 - zijn, die met anderetarieven werken. Hierdoor kan de tikker, die maar een vastekostenimpuls kent, op hol slaan.
Het klinkt logisch, de tikker is te oud geworden en doet het dusniet meer. Of niet? "Bij ons doet die het nog", lacht Sibyl. Zewoont met zes andere studenten aan de Da Costakade in deDichterswijk. De zeven bewoners hebben wel al een alternatief voorde tikker besteld. "We hebben in december een deal gesloten metQQ-electronics uit Delft. Dit bedrijf heeft een opzet bedacht,waarbij via een huiscomputer de tikker vervangen moet worden. Maarwe wachten nog op de aansluiting van dit nieuwe systeem."
De kans dat Sibyl en haar huisgenoten binnenkort de apparatuurvan QQ-electronics geleverd krijgen, lijkt klein. De opzet om viaeen computer de tikker te vervangen, blijkt niet realiseerbaar."Het leek zo'n goede optie", zegt Janna, huisgenote van Sibyl,gelaten. "We zouden allemaal ongeveer twintig euro betalen, en hetleek prima in orde. Gelukkig doet de tikker het nog."
Mobiel
KPN bevestigt dat de tikker het nog doet, maar zegt ook dat dezehet snel zal gaan begeven. De telefoonmaatschapppij heeft zelf ookvervangers voor de tikker bedacht. De KPN-oplossingen zijn echterniet altijd afdoende of zeer aan de prijs.
"Wij hebben uiteindelijk maar besloten om allemaal mobiel tegaan bellen", vertelt Evert. De student woont in een gemengd huisin de Keistraat in het centrum van de stad. "We hebben helediscussies gevoerd over alternatieven", vervolgt hij, "maar omdatdie lastig te vinden zijn, hebben we besloten de mobiel tegebruiken." Evert beseft dat die keuze wel extra kosten met zichmeebrengt. "Maar je moet toch iets doen, en bovendien had iedereentoch al een mobiele telefoon met een uitgebreid abonnement."
De mobiele telefoon lijkt voor veel studenten de idealeoplossing. Maar de kosten zullen hoog zijn terwijl de tikkerslechts 1,12 gulden per maand kost.
Een enkel studentenhuis lijkt toch een goed en betaalbaaralternatief te hebben gevonden. "Wij maken gebruik van AW Telecom,een bedrijf dat via verschillende codes de tikken voor elke studentapart registreert. En daar ben ik wel tevreden mee", aldus Maarten.Hij woont in een studentenhuis op de Justus van Effenstraat in hetcentrum. "AW Telecom bespaart ons de moeite van het zelf nakijkenvan die lange telefoonrekeningen, dus ik vind het prima zo."
"Onze tikker is drie maanden geleden kapot gegaan", verteltWanda (20), student algemeen sociale wetenschappen. "We werdengedwongen om op dat moment al een oplossing te bedenken." Voorlopighebben de vijf bewoners besloten om de tijdsduur van elktelefoongesprek op te schrijven. "Dat gaat best hoor", vervolgtWanda, "ook al is dat een behoorlijk werkje. Voor de toekomstoverwegen we allemaal om een eigen provider te nemen."
Marrit (20), student pedagogiek, is met haar studentenhuis nogaan het denken over eventuele alternatieven. "Zelf ben ik voor eenpincode systeem, dat is gewoon heel makkelijk." De andere optiesvallen volgens Marrit, die met zes andere studenten woont, al snelaf. "Het lijkt me veel te veel uitzoekwerk om elk telefoontje naaraanleiding van de telefoonrekening te traceren naar de beller.Mobiel bellen is ook geen optie; veel te duur. Eventueel zouden weallemaal een eigen provider kunnen nemen, maar zelf vind ik dat eenminder goede optie dan de pintic."
De pintic van AW Telecom zal als het goed is op zeer kortetermijn geintroduceerd worden bij een woning aan de VanLieflandlaan. Daar woont Reinier (20), student informatica. "Wewaren er snel uit. De pintic leek ons de beste optie." Anderemogelijkheden zijn volgens Reinier minder aantrekkelijk. "ISDN iste duur en we wonen met meer mensen in huis dan er porviders zijn,dus dat is ook geen optie."
Wat te doen met de tikker?
De tikker is niet meer bruikbaar. Het gevolg is dathet apparaatje slechts voor de 'sier' aan de muur hangt. Of heeftKPN nog een alternatieve bestemming?
"Tsja, ik zou het eigenlijk niet weten", vertelt een voorlichtervan KPN. "Ik denk dat iemand van een studentenhuis maar contactmoet opnemen met de contactpersoon."
Pardon?
"Ieder huis is bekend met KPN en heeft, als het goed is, weliemand bij KPN zitten die voor een oplossing moet kunnenzorgen...."
Wat kan een student nu concreet met de oude tikkerdoen?
"Dat moet het huis dus regelen met diegene van KPN. Dan moet erwel iets in samenspraak bedacht kunnen worden."
Jaja?!
"Ja... ja!"
De alternatieven
Overal wordt geprobeerd om concrete en voordeligealternatieven te bedenken voor de tikker. Hieronder volgen vijfalternatieven.
1. AW Telecom
AW Telecom had al een apparaatje op de markt gebracht dat detikken door middel van een pincode per beller direct scheidde.Hiervoor was wel een KPN-tikker nodig in huis maar de studentenhoefden niet zelf hun tikken op te schrijven.
Nu brengt AW Telecom nieuwe initiatieven op de markt waarvoor deKPN-tikker niet meer nodig is. Door middel van een pincode perbewoner en een registratie op basis van tijd kan er onderscheidgemaakt worden tussen verschillende telefonische contacten; dezogenoemde pintic. Het voordeel van de pintic is, dat je deaanschafkosten (225 euro) niet in een keer hoeft te betalen.
Ook bestaan er twee prepaid-systemen. Hierbij koopt de gebruikervan tevoren belminuten. Deze mogelijkheden lijken voorstudentenhuizen minder aantrekkelijk, omdat de kosten hoger liggendan bij de pintic. Bovendien moet elke beller wel steeds zijnbeltegoed zelf in de gaten houden.
2. Mobiel
Er wordt niet meer gebeld met de vaste lijn, en iedereen pleegtzijn gesprekken met een mobiele telefoon. Het is een gemakkelijkeoplossing, die wel een stuk duurder is dan 'vast' bellen.
3. Andere alternatieven
Een ontwerpwedstrijd 'tel je tikken' die vorig jaar gehoudenwerd, heeft het startsein gegeven voor veel techneuten omalternatieve opties voor de tikker te bedenken. Zo kwamen enkelestudenten uit Delft met QQ-electronics. Hierbij moest eenprogramma, aangesloten op een computer in het studentenhuis, detelefoongesprekken specificeren. Dit bleek uiteindelijk nietrealiseerbaar.
De studenten die bij de ontwerpwedstrijd de tweede prijsbinnenhaalden, zijn wel vol in de running. Onder de naam VellerPhone Assistance worden de telefoongesprekken door een speciaalkastje gescheiden. Eens in de zoveel tijd wordt de data van ditkastje via een computerprogramma 'geleegd'. Dit alternatief kost 75euro en lijkt een goede oplossing. Een nadeel is echter dat hetsysteem gebruik maakt van de gratis op internet gezetteKPN-telefoonrekeningen. Op het moment dat KPN geld voor dezeservice gaat vragen, zal Veller minder goedkoop zijn. De ontwerpersvan Veller zeggen echter bezig te zijn met het ontwikkelen van eennieuw telsysteem.
4. Eigen provider
Het is ook mogelijk om alle bewoners van een huis via een eigenprovider te laten bellen, zoals Tele 2 of Onetel. Nadeel hiervan isdat alleen de telefoontjes met een ander netnummer via de providergaan. De locale gesprekken komen daardoor wel op een gezamenlijkerekening van KPN terecht.
5. Door met KPN
Het is niet zo dat KPN geen enkel alternatief biedt voor detikker. Zo kan er via ISDN van acht verschillende lijnen gebruikgemaakt worden. Nadeel zou kunnen zijn dat de kosten van ISDN hoogzijn. Alleen het aanschaffen van ISDN kost al 454 euro.
Een andere optie die KPN biedt is de 'telefoonrekening online'.Op internet wordt een gespecificeerde rekening vrijgegeven waarnade studenten hun eigen telefoontjes eruit moeten vissen. Eenintensief karwei.
Tenslotte zal KPN binnenkort met een complete vervanger van detikker komen. De prijs zal boven de 800 euro liggen. De nieuwetikker is dan ook vooral bedoeld voor campings en hotels.
Pim Sedee