De UU, de grootste familie van Nederland
Michiel Hendrikx,
Het is voor een jongere broer lekker veilig om het zelfde pad te kiezen als zijn oudere broer, vindt ook Menno van de Lustgraaf (20). Hij is zijn drie jaar oudere broer Frank achterna gekomen naar Utrecht. Na een uitstapje bij economie koos Menno voor dezelfde studie als Frank: sociale geografie en planologie. Ook zijn eerste kamer in Utrecht is dezelfde als de eerste kamer van zijn broer: Frank verhuist op het moment dat Menno in Utrecht begint. Het is ook de Domstad geweest waar hun ouders elkaar hebben leren kennen bij hun studie biologie, en volgens Frank heeft dit bij zijn keuze wel meegespeeld.
Menno lijkt zijn broer niet op elk gebied blindelings te volgen. Hij is in zijn eerste jaar lid geworden van Unitas waar Frank drie jaar eerder voor rivaal Veritas koos, de vereniging waar ook hun moeder lid is geweest. Toch is ook dit geen stap in het diepe geweest voor Menno. "Ik wist door Frank al wat van studentenverenigingen. Frank raadde me af om bij Veritas te gaan, hij had het daar na twee jaar wel gezien." Zo blijkt dus dat het enige verschil tussen de studentenlevens van de broers op voorspraak van de oudste is ontstaan. Frank kan het ook niet laten om dat te benadrukken. "Ik ben zijn grote voorbeeld, hij volgt mij in alles".
Frank ziet veel overeenkomsten in het leven van Menno in vergelijking met zijn eerste jaren. "We zijn allebei actief naast het studeren. Ik was alleen wat actiever bij de studievereniging, hij bij de studentenvereniging. Ik ben wel eens jaloers als ik zijn vrijheid-blijheid-mentaliteit zie, maar ik gun het hem wel", aldus Frank die serieus met zijn master Economische Geografie bezig is. Menno verwacht ook dezelfde master als zijn broer te gaan doen. "Het is toch wel praktisch om een oudere broer in de stad te hebben. Hij heeft me aan mijn eerste kamer geholpen en nu kan ik ook zijn studieboeken lenen."
Voor Willemijn Kevenaar (19) was het feit dat haar broer al in Utrecht studeerde juist een reden om naar een andere stad te gaan. Toch kwam ze hierop terug en vooral omdat in Utrecht de studie werd gegeven waar ze helemaal voor wil gaan: taal- en cultuurstudies. Haar broer Andries (21) studeerde al twee jaar Farmacie aan de UU. "Onze vader heeft hier zijn opleiding tot fysiotherapeut gevolgd. Misschien ben ik onbewust be•nvloed door leuke verhalen van zijn kant, maar ik vind Utrecht gewoon een hele leuke stad", legt Andries zijn keus uit. Andries koos er voor om lid te worden van USC en Willemijn voor de vrouwelijke tegenhanger, UVSV. Dit lijkt op het eerste gezicht een klein wereldje. Op de vraag of ze daardoor ook veel gemeenschappelijke vrienden hebben, wordt ontkennend gereageerd. "We hebben allebei altijd een heel andere groep gehad. Haar vriendinnengroep was vroeger in Zundert al echt zo'n tutjesclub", stelt Andries. En zoals bij een echt broer-zus relatie kan hij de gekaatste bal terug verwachten: "Hij had toen ook al een vriendengroep met alleen maar blaatapen!" Er lijkt dus weinig veranderd tussen broer en zus. Zelf zien zij toch dat de band een stuk hechter is geworden sinds september. "De eerste twee jaar dat hij studeerde en ik nog niet, was er toch een kloof ontstaan. Die is nu weer helemaal weg." Andries vult zijn zusje aan: "Je begrijpt elkaar veel beter en ze is ook wat ouder geworden." Over twee jaar wordt de Utrechtse tak van de familie Kevenaar uitgebreid naar drie leden. Het oudste zusje van de nog thuiswonenden telgen wil dan waarschijnlijk geneeskunde gaan studeren in Utrecht. "Ze hoort nu al van twee kanten mooie verhalen over deze stad en bovendien is ze niet zo avontuurlijk", aldus grote broer Andries die dan op twee zusjes moet passen.
De eerste stap in de studentenwereld hoeft geen eenzame te zijn. De twintigjarige tweeling Pleunie en Loes van den Boorne bleef dicht bij elkaar toen het duo drie jaar geleden zijn start in Utrecht maakte. De zussen hadden het plan om samen geneeskunde te gaan studeren en lid te worden bij Veritas. Het tweede is gelukt, het eerste niet. Loes had met de geneeskundeloting meer geluk dan Pleunie. Inmiddels is Pleunie nu derdejaars Biomedische wetenschappen. Samen volgen zij het pad wat al begaanbaar was gemaakt door hun oudere zus. Zij studeerde ook hier geneeskunde en koos ook voor een lidmaatschap bij Veritas. Haar studententijd heeft de keuze van de tweeling voor Utrecht positief be•nvloed. Dat de tweeling in dezelfde plaats zou gaan studeren was geen vraag: Pleunie en Loes kunnen geen dag zonder elkaar. Naast het feit dat ze minimaal zes keer per dag met elkaar bellen, lopen ze op dezelfde faculteit rond en hebben ze dezelfde vriendengroep. Aan hun ouders vertellen ze het liefst wat de ander in Utrecht heeft uitgespookt. "Het is zelfs zo dat mijn moeder me belt om te vragen hoe het met Loes gaat. Of ze controleert de verhalen die ze van Loes heeft gehoord over mij", zegt Pleunie met een licht verontwaardigde blik in haar ogen. Zelf weet ze natuurlijk ook goed dat het andersom precies zo is. Wat ze aan elkaar hebben nu ze allebei in Utrecht studeren? "Je bent elkaars spiegel." Wanneer de ŽŽn een zin begint wordt hij negen van de tien keer door de ander afgemaakt, zo ook nu door Loes: "En je mist geen ŽŽn televisieprogramma, we bellen elkaar alles door. Ook heb ik Pleunie aan een kamer geholpen." Samenwonen is nooit een plan geweest voor de zussen. "Dan isoleer je je Žcht sociaal. Je moet nog wel iets apart van elkaar doen", zegt Loes.
Ook al is Govert van Beek (21) twee jaar ouder dan zijn zusje Lizelot, hij heeft geen pad voor haar begaanbaar gemaakt. Het is Lizelot geweest die als eerste het ouderlijk huis in Utrecht verliet. Ook is zij een jaar eerder dan haar broer gaan roeien bij Orca. De keuze voor Utrecht was een makkelijke voor broer en zus. Hun ouders - die elkaar hebben leren kennen tijdens hun studietijd in Utrecht - wonen er.
Govert is nu derdejaars sociale geografie en planologie, Lizelot is vorig jaar begonnen met geneeskunde. De band tussen hen is niet veel veranderd nu ze allebei studeren. "We gaan allebei altijd op zaterdag bij onze ouders eten, daar zien we elkaar dan. Als we elkaar bellen gaat het meestal over praktische zaken." Govert vult zijn zus aan: "Zij moet soms onze stuur zijn in de vier waar ik in roei. Je weet doordat je allebei bij Orca zit wel meer van elkaar. We schromen ons er dan ook niet voor om elkaar daarmee te pakken bij onze ouders. Een dronkemansverhaal over mijn zusje doet het toch leuk."
De band is niet veel hechter geworden tussen de twee. Dit blijkt ook uit het feit dat veel mensen op Orca niet eens weten dat ze broer en zus zijn, terwijl ze er vooral vorig jaar minimaal twee keer per week rondliepen. Hoewel Lizelot in het studentenleven alles zelf ontdekt, vindt ze toch dat ze het pad van haar broer is gevolgd. "Hij heeft wel de weg vrijgemaakt met uitgaan. Ik mocht ergens naartoe omdat mijn ouders van Govert wisten dat het veilige plekken waren. Als er daar iets zou gebeuren, was Govert er ook."
"De kans is klein dat de familie van Beek snel wordt uitgebreid. Hun oudste broertje is zeventien en zou graag aan de UU gaan studeren, maar het wordt voor hem waarschijnlijk een technische studie die niet in het brede scala aan UU-studies zit.