De Woolloomooloo is dertig jaar dezelfde gebleven
De Woolloomooloo blaast vandaag dertig kaarsjes uit.De oudste en bekendste studentendisco van Nederland viert haarzesde lustrum met, hoe kan het ook anders, een groot feest.Donderdag 6 en vrijdag 7 april staan er optredens gepland uit dedrie decennia, van George Baker en Spargo tot dj Erick E en djSven. Iemand die de Woolloomooloo vanaf het begin heeft meegemaaktis portier Fred Prang (47), zelf bijna even bekend als de discowaar hij aan de deur staat.
Seventies
"De beginjaren waren de ruigste jaren. Er kwamen toen studentenvan allerlei uiteenlopende stromingen. Van krakers tot corpsleden,van feministische vrouwen tot John Travolta look-alikes. Iedereenvoelde zich hier thuis. Alles werd geaccepteerd en iedereen pastezich aan elkaar aan. De Woolloomooloo was apart. We stonden modelvoor uitgaand Utrecht en vrij snel wist iedereen in het land wat deWoolloomooloo was.
"Wat muziek betreft hebben we altijd een beetje achter de modeaangelopen. Dat wilde men. In het begin draaiden we veel disco.Maar ook wel wat muziek uit de jaren zestig.
"Maar we waren de eerste studentendisco en daarmee hadden we eenvoortrekkersrol. Niet alleen doordat we een studentendisco warenwaar veel verschillende studenten kwamen, maar ook omdat we alseersten het pasjessysteem hanteerden en we ongelimiteerdeopeningstijden hadden. We waren dé tent van Nederland. Vanuitde rest van het land kwamen ze hier kijken om ons vervolgens tekopiëren. Dansen bij Jansen is gewoon de Amsterdamse remakevan de Woo.
"Het succes was enorm. We waren elke avond open. Het was toengoed te merken dat er niet zoveel druk achter het studeren stond:veel barkeepers en dj's waren van die eeuwige studenten. Ze kondenveel tijd stoppen in het runnen van de Woo. Maandag was de meestrustige avond. En dan nog waren er zo'n vierhonderd mensen binnen.Elke dag stond er een rij tot aan de Janskerk, van veertig meter.We gingen dan om half elf open en als ik een beetje mazzel had,stond ik de volgende ochtend om half tien buiten. Met nog enkelehonderden klanten. Vaak kwam de politie kijken, die dachten dat errelletjes waren omdat er opeens zoveel mensen op het Janskerkhofstonden."
Eighties
"In de jaren tachtig werd er duidelijk serieuzer gestudeerd. Destudiedruk werd groter en daarom nam hier die enorm grote druktevan de jaren zeventig een beetje af. Hoewel de Woolloomooloo nogsteeds mateloos populair was, hoor. Nog steeds moeten we meermensen weigeren dan binnenlaten. We zijn nooit echt commercieelgeweest. Elke avond moet ik honderden mensen wegsturen. Daarmeeloop je natuurlijk nogal wat inkomsten mis.
"Die exclusiviteit was ook wel ons handelsmerk. In de jarentachtig kwamen er veel sterren. Herman Brood zat hier vaak, JulesDeelder, Het Goede Doel zonder Henk Westbroek, dat soort mensen.Zelfs Afrikaanse prinsen, halfvol behangen met goud en omringd doorbodyguards, kwamen hier regelmatig feesten.
"We kregen er wel wat concurrenten bij, waaronder de Cartouche.Die richtten zich ook op het studentenpubliek. De verschillendegroepen studenten begonnen hun vleugels uit te slaan. De feministenkregen hun eigen horecagelegenheid: De Heksenketel. De krakers, diedoor de anderen 'de pluizen' werden genoemd, gingen ergens andersheen en ook de homo's kregen hun eigen stek, de Roze Wolk. Wemoesten ons publiek dus ineens delen. We hadden daardoor watserieuze dipjes. Maar we overleefden die altijd wel. Mensen diedoor de jaren heen trouw zijn blijven komen, zijn de leden vanVeritas, Unitas en de UVSV.
"In de jaren tachtig veranderde er nog meer in de horecawereld.Het werd makkelijker om vergunningen te krijgen, zodat wij nietmeer de enige waren die tot vroeg in de ochtend open waren. Tochhielden wij vast aan ons deurbeleid. Met het pasjessysteem ben ikzelf begonnen. Je komt alleen de Woolloomooloo binnen als jestudent bent. In het begin lieten we vrouwen er zonder pasje ookin. Maar in 1984 werden we daarom beschuldigd van discriminatie.Toen hebben we besloten voor de vrouwen ook pasjes te maken.Desondanks komen er nog altijd veel vrouwen, eigenlijk altijd ietsmeer dan mannen. Maar dat is goed voor een discotheek. Als ervrouwen komen, komen er ook mannen."
Nineties
"In de jaren negentig is de uitgaanswereld steeds trendiergeworden. Studenten gaan vaker naar modernere disco's. Nu wil ikniet zeggen dat dat voor ons de doodklap is, maar de concurrentieis daardoor natuurlijk nog sterker geworden dan vroeger. En deWoolloomooloo is toch gewoon dezelfde gebleven. We hebben ons nietkrampachtig willen aanpassen aan de nieuwe tijden. We hebben nieteenswat aan ons interieur veranderd.
"Nog steeds is het een belangrijke ontmoetingsplek voorstudenten. Ze blijven komen. Ik moet nog vaak zo'n driehonderdmensen weigeren. Het enige wat is veranderd, is dat we niet meerélke avond flink feesten. De topavonden zijn nu de woensdagtot en met zaterdag. De rest kan je nu eerder vergelijken met eengroot café.
"Men heeft het nu zo vaak over zinloos geweld, maar die helehype is ontzettend overdreven. Zinloos geweld is geen nieuwfenomeen, en zeker niet iets dat de afgelopen jaren is toegenomen.Nee, in de jaren zeventig was het geweld juist harder. Ik ben eensbeschoten door iemand die ik geweigerd had. Vaak moesten agenten mena afloop van m'n werk escorteren naar m'n auto. De mishandelingenwaren veel heftiger, ik zou bijna zeggen moorddadig.
"Wat mij opvalt is dat de commissies even enthousiast zijn alsin de jaren zeventig. De Woolloomooloo heeft een bestuur datvergelijkbaar is met een gewone studentenvereniging. Toch hebbendeze jongens nooit een overbruggingsjaar kunnen krijgen van deuniversiteit, wat een student die een jaar in het bestuur van eenstudentenvereniging zitting neemt, wel krijgt. Ookoud-commissieleden en bezoekers blijven die verbondenheid met deWoolloomooloo voelen. De Woolloomooloo is altijd als een rode draaddoor de Utrechtse studenten- en uitgaanswereld blijven lopen."
Joyce Vanhommerig
Zesde lustrum Woolloomooloo. Donderdag 6 april:Spargo, dj Erick E. Vrijdag 7 april: George Baker, Blues Brothersdedication revue & Belushi memorial band, dj Sven. Beide dagen,zaal open: 22.00 uur. Optredens vanaf 24.00 uur. Vrijdag is erafterparty vanaf 05.30 uur. Entree: 15 gulden per avond, eenpassepartout voor beide dagen kost 25 gulden. Kaarten zijn teverkrijgen aan de bar.