De wraak van de huismeesters

Student Taal en Cultuurstudies Alwin de Greeff staart even ongelovig naar beneden. Hij heeft zojuist zijn slot geopend, maar wegrijden wil niet echt lukken. Een meterslange ketting heeft zijn fiets vastgeklonken aan andere rijwielen.

De Greeff is één van de vele slachtoffers van conciërges Willem Jan Manten en Peter Smit. Al maandenlang probeert het tweetal studenten te bewegen hun fietsen te plaatsen in de nieuw ingerichte stalling van het rechtengebouw aan de overkant. En dus niet op de gracht. Omwonenden en automobilisten klagen al tijden over de chaos op het uitermate smalle deel van de Kromme Nieuwegracht die wordt veroorzaakt door gestalde fietsen. Een buurman heeft uit frustratie zelfs al enkele banden lek gestoken, zo wordt beweerd. Maar bordjes, posters en e-mailnieuwsbrieven ten spijt, de studenten zijn hardleers.

"Ze zijn te beroerd om tien meter te lopen", klaagt Manten. In de eerste collegeweek gingen Manten en Smit daarom over op een rigoreuze aanpak. Dinsdag werden de fietsen van de overtreders aan de ketting gelegd. Gedupeerden die zich meldden, kwamen er nog met een 'echt nooit meer doen, hè?' vanaf. Maar de vastberaden conciërges gaan recidivisten het leven zuur maken. "Een volgende keer maken we dat slot waarschijnlijk niet meer open."

Conciërge Manten beseft overigens zelf maar al te goed dat hij dweilt met de kraan open. De stalling in het koetshuis heeft een capaciteit van 120 plaatsen. In zijn gebouw aan de Kromme Nieuwegracht kunnen op een willekeurig moment zo'n 900 studenten zitten. "Laat de helft met de fiets komen, dan zitten we nog met 300 fietsen in onze maag. Maar we doen wat we kunnen doen.

Volgens Wilfred Barthel, plaatsvervangend hoofd gebouw- en beheerszaken van letteren, kampt de universiteit in de binnenstad op meerdere plekken met een gebrek aan parkeergelegenheid voor fietsers. "We lopen overal tegen fysieke grenzen op. Er is gewoon niet genoeg ruimte."

Alwin de Greeff heeft enig begrip voor het optreden van de huismeesters. Hij wist dat hij in overtreding was, erkent hij. "Maar kunnen ze op zo'n verbodsbordje niet meteen zeggen wat de sancties zijn? Dan is dat meteen duidelijk."

XB